Articolul precedentMâini leneșe
  Articolul următorIsus ca păstor

  Biblia lui Gutenberg

  [Dumnezeu] va răsplăti fiecăruia după faptele lui. (Romani 2:6)

  Să ne verificăm cunoştinţele de cultură generală. Ce ştii despre Biblia lui Fust şi Schoffer? Eşti sigur că nu ştii nimic? Mai gândeşte-te puţin. Îţi aminteşti? Ei bine, se pare că nu. Mai bine trecem la altă întrebare: ce ştii despre Biblia lui Gutenberg? Dacă nu ai auzit vorbindu-se de ea, atunci fii foarte atent la ce vreau să îţi spun!

  Gutenberg a fost un cititor avid. La acea vreme, cititul era un obicei costisitor, pentru că o carte putea costa cât o fermă. Din cauză că scribii trebuiau să transcrie de mână fiecare carte, acest lucru limita foarte mult numărul de exemplare din circulaţie şi făcea ca preţul cărţilor să fie inaccesibil, sume exorbitante. Gutenberg şi-a propus să scadă preţul cărţilor, astfel încât orice cetăţean să îşi permită să le cumpere. În cele din urmă, după treizeci de ani de meditaţie, el a crezut că a găsit soluţia: cartea trebuia imprimată la o tipografie mobilă. Plin de entuziasm, el a ales prima carte care să fie tipărită: Biblia. Ce alegere! Nu putea să facă o alegere mai bună! Dar Gutenberg mai avea de rezolvat o mică problemă: nu avea bani. Fără să mai piardă timpul şi fără să se gândească de două ori, el a căutat să obţină finanţare de la Johann Fust. Proiectul lui Gutenberg i-a plăcut foarte mult lui Fust, care a acceptat să îi împrumute 800 de guldeni, avertizându-l încă de la început că, dacă nu avea să înapoieze banii, Fust avea să confişte totul.

  Cu banii în mână, Gutenberg a început să fabrice presa în 1450. A muncit cu ardoare, zi după zi, timp de cinci ani şi, în 1455, încă nu reuşise să tipărească Biblia. Pentru că Gutenberg nu avea de unde să înapoieze banii, în noiembrie 1455, Fust a intrat în posesia maşinăriei şi a reuşit să tipărească Biblia în 13 martie 1456. Timp de mai mulţi ani, Fust şi asociatul său, Schoffer, au fost recunoscuţi ca fiind cei care au tipărit prima carte. Dar de atunci până astăzi, nimeni nu şi-a mai amintit de ei. Cu toţii ştim că meritele îi revin, de drept, lui Gutenberg.

  Întotdeauna există persoane care se bagă în seamă, căutând să îşi însuşească meritele eforturilor tale sau ale muncii tale; dar în viaţa lui Gutenberg este foarte clar că „oriunde se munceşte, este şi câştig” (Proverbele 14:23). Fust şi Schoffer au fost daţi la o parte şi uitaţi; astăzi, Gutenberg este cunoscut ca unul din oamenii mari ai istoriei.

  #platamuncii #BiblialuiGutenberg

  Biblia lui Gutenberg - 2017. Întotdeauna există persoane care se bagă în seamă, căutând să îşi însuşească meritele eforturilor tale sau ale muncii tale; dar în viaţa lui Gutenberg este foarte clar că „oriunde se munceşte, este şi câştig”. Fust şi Schoffer au fost daţi la o parte şi uitaţi; astăzi, Gutenberg este cunoscut ca unul din oamenii mari ai istoriei.

#platamuncii #BiblialuiGutenberg
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...