Articolul precedentMâini leneșe
  Articolul următorIsus ca păstor

  Biblia lui Gutenberg

  [Dumnezeu] va răsplăti fiecăruia după faptele lui. (Romani 2:6)

  Să ne verificăm cunoştinţele de cultură generală. Ce ştii despre Biblia lui Fust şi Schoffer? Eşti sigur că nu ştii nimic? Mai gândeşte-te puţin. Îţi aminteşti? Ei bine, se pare că nu. Mai bine trecem la altă întrebare: ce ştii despre Biblia lui Gutenberg? Dacă nu ai auzit vorbindu-se de ea, atunci fii foarte atent la ce vreau să îţi spun!

  Gutenberg a fost un cititor avid. La acea vreme, cititul era un obicei costisitor, pentru că o carte putea costa cât o fermă. Din cauză că scribii trebuiau să transcrie de mână fiecare carte, acest lucru limita foarte mult numărul de exemplare din circulaţie şi făcea ca preţul cărţilor să fie inaccesibil, sume exorbitante. Gutenberg şi-a propus să scadă preţul cărţilor, astfel încât orice cetăţean să îşi permită să le cumpere. În cele din urmă, după treizeci de ani de meditaţie, el a crezut că a găsit soluţia: cartea trebuia imprimată la o tipografie mobilă. Plin de entuziasm, el a ales prima carte care să fie tipărită: Biblia. Ce alegere! Nu putea să facă o alegere mai bună! Dar Gutenberg mai avea de rezolvat o mică problemă: nu avea bani. Fără să mai piardă timpul şi fără să se gândească de două ori, el a căutat să obţină finanţare de la Johann Fust. Proiectul lui Gutenberg i-a plăcut foarte mult lui Fust, care a acceptat să îi împrumute 800 de guldeni, avertizându-l încă de la început că, dacă nu avea să înapoieze banii, Fust avea să confişte totul.

  Cu banii în mână, Gutenberg a început să fabrice presa în 1450. A muncit cu ardoare, zi după zi, timp de cinci ani şi, în 1455, încă nu reuşise să tipărească Biblia. Pentru că Gutenberg nu avea de unde să înapoieze banii, în noiembrie 1455, Fust a intrat în posesia maşinăriei şi a reuşit să tipărească Biblia în 13 martie 1456. Timp de mai mulţi ani, Fust şi asociatul său, Schoffer, au fost recunoscuţi ca fiind cei care au tipărit prima carte. Dar de atunci până astăzi, nimeni nu şi-a mai amintit de ei. Cu toţii ştim că meritele îi revin, de drept, lui Gutenberg.

  Întotdeauna există persoane care se bagă în seamă, căutând să îşi însuşească meritele eforturilor tale sau ale muncii tale; dar în viaţa lui Gutenberg este foarte clar că „oriunde se munceşte, este şi câştig” (Proverbele 14:23). Fust şi Schoffer au fost daţi la o parte şi uitaţi; astăzi, Gutenberg este cunoscut ca unul din oamenii mari ai istoriei.

  #platamuncii #BiblialuiGutenberg

  Biblia lui Gutenberg - 2017. Întotdeauna există persoane care se bagă în seamă, căutând să îşi însuşească meritele eforturilor tale sau ale muncii tale; dar în viaţa lui Gutenberg este foarte clar că „oriunde se munceşte, este şi câştig”. Fust şi Schoffer au fost daţi la o parte şi uitaţi; astăzi, Gutenberg este cunoscut ca unul din oamenii mari ai istoriei. #platamuncii #BiblialuiGutenberg
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...