Trebuie ca şi ai noştri să se deprindă să fie cei dintâi în fapte bune. (Tit 3:14)
În 28 ianuarie 2014, rafale puternice de zăpadă au paralizat mai multe oraşe din Statele Unite şi au provocat un haos de nedescris pe mai multe drumuri din principalele zone metropolitane din ţară. În acea zi, dr. Zenko Hrynkiw se pregătea să călătorească spre Centrul medical din Brookwood, Birmingham, Alabama, când a fost chemat la Centrul medical Trinité pentru o intervenţie chirurgicală de urgenţă. Pentru că în zonă nu mai era alt chirurg capabil să trateze un traumatism cerebral şi pentru că probabilitatea ca pacientul să moară era de 90%, nu a existat decât o singură opţiune: fără să mai piardă timpul, dr. Zenko trebuia să meargă la Trinité.
S-a urcat în maşină şi a pornit în trombă înspre Trinité. Dar cum putea să ajungă la spital când străzile erau pline de zăpadă? După ce a trecut de câteva blocuri, Zenko a fost nevoit să ia măsuri drastice dacă dorea să ajungă la spital înainte ca pacientul să moară. Aşa că şi-a luat ghetele, haina, pelerina şi pălăria pentru a se proteja de rafalele de frig glaciar şi a început să meargă la pas înspre Brookwood! Ştii ce distanţă era până la spital? Aproape zece kilometri! Pe drum, Zenko a căzut; s-a rostogolit de pe o colină pe care mai apoi a trebuit să o urce; în trecere a văzut alte persoane în maşini care erau blocate din cauza zăpezii. În cele din urmă, el a ajuns la destinaţie, a făcut operaţia şi l-a salvat pe pacient. Dr. Zenko Hrynkiw este un exemplu perfect a ceea ce încă nu s-a pierdut în lumea noastră. Deşi presa vrea să ne facă să credem că bunătatea şi dragostea au dispărut, la fel ca dinozaurii, acest lucru nu este adevărat. Pe planeta noastră au rămas multe persoane de bine, altruiste, demne de a fi urmate. Zenko este unele dintre ele.
Pentru a salva un necunoscut, onorabilul medic a parcurs nu doar un kilometru în plus, ci zece kilometri. Dumnezeu ne cere să „veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune” (Evrei 10:24). Nu asta a făcut şi Zenko? El a făcut tot ce a putut pentru a-l ajuta pe acel om şi i-a făcut mult bine, salvându-i viaţa. Astăzi am putea să profităm de toate ocaziile de a face bine, fără a încerca să ştim cine este beneficiarul.
#făbine