Să fim înţelepţi

  Fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii. (Matei 10:16)

  Profesorul Peters servea micul dejun la cantina universităţii când Gandhi se aşeză lângă faimosul expert. Pe un ton plin de laudă şi ironic, profesorul spuse: „Tinere Gandhi, se pare că tu nu înţelegi! Un porc şi o pasăre nu stau niciodată împreună ca să mănânce.” Gandhi zâmbi timid şi îi răspunse: „Nu vă îngrijoraţi, voi ieşi imediat din cantină în zbor şi vă voi lăsa aici.” Peters, roşu de furie, a hotărât să se răzbune, asigurându-se prin orice mijloc că Gandhi avea să pice următorul examen. Dar, spre marea lui surpriză, în ziua examenului, elevul inteligent a răspuns corect la toate întrebările. Pentru a-l ridiculiza în public în faţa clasei, profesorul îl întrebă: „Gandhi, dacă într-o zi, în timp ce mergi, dai peste o sacoşă plină cu bani şi înţelepciune, pe care dintre cele două le-ai alege? Fără să ezite, Gandhi îi spuse: „Banii, domnule profesor!” Atunci Peters adăugă: „În locul tău, eu aş alege înţelepciunea.” Auzind acestea, elevul răspunse: „Fiecare alege ce îi lipseşte, domnule profesor.” Peters, foarte supărat, înainte de a-i înapoia foaia de examen lui Gandhi, scrise pe ea cu litere mari: „PROST” şi i-o înapoie. Ce a făcut Gandhi la vederea acestei noi insulte? Îţi voi spune ce a făcut: a luat foaia, s-a aşezat şi, după un moment de meditaţie, s-a apropiat de profesor şi i-a spus: „Domnule profesor Peters, v-aţi semnat pe lucrarea mea, dar nu mi-aţi scris nota.”

  Acţiunile lui Gandhi îmi amintesc de cuvintele lui Hristos: „Iată, Eu vă trimit ca pe nişte oi în mijlocul lupilor. Fiţi dar înţelepţi ca şerpii şi fără răutate ca porumbeii” (Matei 10:16). Peste tot întâlnim oameni care caută, prin orice mijloc, să ne facă viaţa grea. De aceea Isus ne-a sfătuit să fim inteligenţi în faţa acestor persoane. Termenul grec folosit de Isus este phrónimos, care înseamnă înţelepciune, prudenţă. Pentru noi, oamenii, această „înţelepciune” este un dar divin.

  Astăzi probabil că te vei confrunta cu lupii care vor vrea să profite de „simplitatea” ta. Atunci când îi vei confrunta, nu ezita să îi ceri lui Dumnezeu „înţelepciunea” despre care a vorbit Isus.

  #fiiînţelept #bunsimţ

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Unsprezece minute

  Nu poți schimba trecutul, dar poți lumina prezentul și viitorul. Chiar dacă e dureros, îngroapă ceea ce nu mai poți schimba, depozitează la locul vechiturilor și deschide o fereastră spre azi, spre ceea ce poți fi și face acum. Poate că ceilalți au stricat trecutul, dar azi tu poți construi ceva mult mai luminos. Ieși din pivnița amintirilor și aprinde lumina! Mântuitorul stă cu mâna întinsă și vrea să îți încredințeze o altă formulă de viață, diferită, ruptă de trecut.

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...