Articolul precedentDoamne, dă-mi voie să spun „nu”!
  Articolul următorTimp de refacere

  Neuronii oglindă

  Urmaţi dar pilda lui Dumnezeu, ca nişte copii preaiubiţi. (Efeseni 5:1)

  Au trecut deja câteva luni de când am văzut pe un canal de ştiri în limba spaniolă un reportaj despre un copil englez de patru anişori pe care o paralizie cerebrală l-a condamnat la o viaţă petrecută în căruciorul cu rotile. Dar un lucru imprevizibil i-a schimbat radical viaţa acestui copil. Mama a adus acasă o mică raţă abandonată pentru că avea o aripă infirmă. Acum, băiatul invalid trăia sub acelaşi acoperiş cu micuţa raţă infirmă. Copilul, văzând eforturile pe care pasărea le făcea pentru a se deplasa, în ciuda handicapului său, a început să îi imite mişcările şi, motivat de progresul păsării, a început să facă primii paşi. Medicii şi specialiştii, văzând recuperarea miraculoasă a copilului, au hotărât să folosească răţuşca în procesul de reabilitare.

  Această relatare ne învaţă că nu este nimic rău să imităm ceea ce ne ajută să creştem. De fapt, Giacomo Rizzolatti, profesor de neurobiologie la Universitatea din Parma, Italia, spune că imitaţia este un proces natural în rândul fiinţelor umane, realizat de neuronii oglindă. Funcţia celulelor este de a reflecta în propria noastră experienţă activităţile care ne privesc pe noi. Ţi-ai dat seama că atunci când cască cineva în prezenţa ta, şi tu faci acelaşi lucru: Tot aşa, când cineva se freacă la ochi, nu simţi şi tu imediat nevoia de a face acelaşi lucru? Sau atunci când urmăreşti un film de acţiune, poţi simţi adrenalina de parcă ai fi unul dintre protagonişti. Aceste acţiuni sunt provocate de neuronii oglindă. Văzând raţa, neuronii oglindă ai copilului au fost activaţi, şi el a început să imite mişcările păsării. Noi am fost creaţi pentru a imita. Fie că recunoaştem sau nu, cu toţii vrem să imităm!

  Problema nu este faptul că imităm, ci pe cine imităm. Pavel nu a simţit niciun complex să le spună credincioşilor din Corint: „Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos” (1 Corinteni 11:1). Dacă ne fixăm atenţia înspre Hristos, se vor activa neuronii oglindă şi vom ajunge să reflectăm în vieţile noastre acţiunile lui Isus.

  Pentru că, în mod natural, noi avem tendinţa să repetăm ceea ce vedem, nu ţi se pare că ar trebui să fim foarte prudenţi atunci când vine vorba de ce punem înaintea ochilor?

  #imită-LpeHristos #priveştelaIsus

  Neuronii oglindă - 2017. Pentru că, în mod natural, noi avem tendinţa să repetăm ceea ce vedem, nu ţi se pare că ar trebui să fim foarte prudenţi atunci când vine vorba de ce punem înaintea ochilor? #imită-LpeHristos #priveştelaIsus
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...