Articolul precedentDoamne, dă-mi voie să spun „nu”!
  Articolul următorTimp de refacere

  Neuronii oglindă

  Urmaţi dar pilda lui Dumnezeu, ca nişte copii preaiubiţi. (Efeseni 5:1)

  Au trecut deja câteva luni de când am văzut pe un canal de ştiri în limba spaniolă un reportaj despre un copil englez de patru anişori pe care o paralizie cerebrală l-a condamnat la o viaţă petrecută în căruciorul cu rotile. Dar un lucru imprevizibil i-a schimbat radical viaţa acestui copil. Mama a adus acasă o mică raţă abandonată pentru că avea o aripă infirmă. Acum, băiatul invalid trăia sub acelaşi acoperiş cu micuţa raţă infirmă. Copilul, văzând eforturile pe care pasărea le făcea pentru a se deplasa, în ciuda handicapului său, a început să îi imite mişcările şi, motivat de progresul păsării, a început să facă primii paşi. Medicii şi specialiştii, văzând recuperarea miraculoasă a copilului, au hotărât să folosească răţuşca în procesul de reabilitare.

  Această relatare ne învaţă că nu este nimic rău să imităm ceea ce ne ajută să creştem. De fapt, Giacomo Rizzolatti, profesor de neurobiologie la Universitatea din Parma, Italia, spune că imitaţia este un proces natural în rândul fiinţelor umane, realizat de neuronii oglindă. Funcţia celulelor este de a reflecta în propria noastră experienţă activităţile care ne privesc pe noi. Ţi-ai dat seama că atunci când cască cineva în prezenţa ta, şi tu faci acelaşi lucru: Tot aşa, când cineva se freacă la ochi, nu simţi şi tu imediat nevoia de a face acelaşi lucru? Sau atunci când urmăreşti un film de acţiune, poţi simţi adrenalina de parcă ai fi unul dintre protagonişti. Aceste acţiuni sunt provocate de neuronii oglindă. Văzând raţa, neuronii oglindă ai copilului au fost activaţi, şi el a început să imite mişcările păsării. Noi am fost creaţi pentru a imita. Fie că recunoaştem sau nu, cu toţii vrem să imităm!

  Problema nu este faptul că imităm, ci pe cine imităm. Pavel nu a simţit niciun complex să le spună credincioşilor din Corint: „Călcaţi pe urmele mele, întrucât şi eu calc pe urmele lui Hristos” (1 Corinteni 11:1). Dacă ne fixăm atenţia înspre Hristos, se vor activa neuronii oglindă şi vom ajunge să reflectăm în vieţile noastre acţiunile lui Isus.

  Pentru că, în mod natural, noi avem tendinţa să repetăm ceea ce vedem, nu ţi se pare că ar trebui să fim foarte prudenţi atunci când vine vorba de ce punem înaintea ochilor?

  #imită-LpeHristos #priveştelaIsus

  Neuronii oglindă - 2017. Pentru că, în mod natural, noi avem tendinţa să repetăm ceea ce vedem, nu ţi se pare că ar trebui să fim foarte prudenţi atunci când vine vorba de ce punem înaintea ochilor?

#imită-LpeHristos #priveştelaIsus
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...