Articolul precedentTrăiești fără droguri?
  Articolul următorOperațiunea planeta pământ

  Să Îl imităm pe Învăţător

  Ucenicul nu este mai presus de învăţătorul lui; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul lui. (Luca 6:40)

  În Discursul LV despre Homer şi Socrate, renumitul orator şi scriitor roman, Dion Hrisostomos, numit şi Dion din Prusa, susţine că Socrate a fost un discipol remarcabil al lui Homer. Pentru a-şi susţine ipoteza, Dion spune că Socrate trăia la fel ca Homer, imitând umilinţa celui din urmă. La fel ca Homer, el dispreţuia strângerea de bogăţii şi tot la fel ca Homer, iubea virtuţile şi respingea viciile. Pe scurt, el a fost discipolul lui Homer pentru că el trăia la fel cum trăia acesta.

  A-l imita pe Învăţător: acesta este punctul cheie al eticii creştine. Deşi noi trebuie să Îl imităm pe Învăţător, nu trebuie să credem niciodată că noi suntem învăţătorii. Este uşor să crezi că orice ucenic veritabil trebuie să trăiască, să mănânce, să vorbească, să umble aşa cum presupunem sau credem noi că trebuie să o facă. Dacă nu, acea persoană nu poate fi un ucenic. Nu te înşela singur. Tu nu eşti stăpânul conştiinţei celuilalt; tu nu eşti Învăţătorul, nu eşti decât un ucenic.

  Deşi nu vei putea fi niciodată Învăţătorul, dacă ajungi să fii „făcut desăvârşit”, tu poţi fi „ca” Învăţătorul. Ce înseamnă să fi „făcut desăvârşit”? Este această „desăvârşire” sinonimă cu impecabilitatea? Termenul grec folosit de Luca, katȇrtisménos, nu are nimic de-a face cu acest tip de desăvârşire. În Noul Testament, verbul katartizo are nişte nuanţe foarte interesante. De exemplu, în Galateni 6:1 înseamnă „a restaura”, „a ajuta” pe fratele care a căzut. În Efeseni 4:12, acesta apare în legătură cu „pregătirea”, „formarea” de care are nevoie ucenicul pentru a-şi îndeplini lucrarea. Noi suntem „făcuţi desăvârşiţi” ca ucenici atunci când începem să îi ajutăm pe ceilalţi, să slujim aproapelui şi când suntem gata să ne îndeplinim datoria pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-o.

  A fi „făcut desăvârşit”, sau a fi „ca Învăţătorul”, implică a-i trata pe oameni aşa cum a făcut-o Isus. Noi suntem ca Isus atunci când iubim cum a făcut-o El, când suntem solidari cu păcătosul, aşa cum a făcut El, când dăm totul pentru cauza Lui, la fel ca El, când hotărâm să urmărim binele celuilalt, aşa ca El. Dacă eu vreau să fiu aşa cum este Dumnezeu, El fiind iubire, atunci eu trebuie să port dragostea lui Dumnezeu în inimă. Imită-L pe Isus!

  #imită-LpeIsus

  Să Îl imităm pe Învăţător - 2017. A fi „făcut desăvârşit”, sau a fi „ca Învăţătorul”, implică a-i trata pe oameni aşa cum a făcut-o Isus. Noi suntem ca Isus atunci când iubim cum a făcut-o El, când suntem solidari cu păcătosul, aşa cum a făcut El, când dăm totul pentru cauza Lui, la fel ca El, când hotărâm să urmărim binele celuilalt. #imită-LpeIsus
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Primele cinci minute contează

  Un creștin este o emblemă pentru familia lui Hristos. Prin urmare, nu se cuvine să transmitem un aer primitiv și să-i îndemnăm pe ceilalți la dispreț și prejudecată. Îi datorăm Mântuitorului nostru o reprezentare onorabilă, iar nouă, o imagine atrăgătoare, ca o chemare fără cuvinte spre un mod de viață frumos și curat.

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Publicate astăzi

  Ceaiul de la ora cinci

  Tu ai un cerc de câțiva apropiați cu care te poți întâlni din când în când pentru o conversație și o prăjitură sau o salată de fructe? Consideri cumva că o astfel de prietenie ar fi necreștinească sau inutilă? Să știi că nu doar prieteniile virtuale pot aduce satisfacții; cele de-adevăratelea, la o ceașcă de ceai și un fursec, sunt cu mult mai prețioase și mai satisfăcătoare.

  Energie pierdută

  La ce folosește o aparență măreață care, în final, este respinsă de Dumnezeu? Deci, în timp ce vă îmbrăcați în vederea obținerii succesului, amintiți-vă că persoana cea mai impresionantă este cea care asortează frumusețea exterioară cu cea interioară.

  În detenţie

  Comportamentul lui Iosif ne învață lecții exemplare: loialitate față de Dumnezeu, loialitate față de stăpân, autocontrol, integritate, amabilitate, credință, înțelepciune, curaj. Fie ca acestea să constituie mobilul rugăciunilor noastre ca Dumnezeu să ne dea trăsăturile de caracter necesare înfruntării provocărilor actuale!

  Agenți ai iertării

  Doamne, ajută-ne să îi iertăm cu adevărat pe cei care ne cauzează unele neajunsuri la biserică și nu numai! PROVOCARE: Cu prima ocazie când un copil sau tânăr va greși la biserică, raportează-te la el în spiritul iubirii iertătoare manifestate de Dumnezeu!

  Spiritizmus és forradalom

  „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, minden erődből és teljes elmédből;...