Articolul precedentTrăiești fără droguri?
  Articolul următorOperațiunea planeta pământ

  Să Îl imităm pe Învăţător

  Ucenicul nu este mai presus de învăţătorul lui; dar orice ucenic desăvârşit va fi ca învăţătorul lui. (Luca 6:40)

  În Discursul LV despre Homer şi Socrate, renumitul orator şi scriitor roman, Dion Hrisostomos, numit şi Dion din Prusa, susţine că Socrate a fost un discipol remarcabil al lui Homer. Pentru a-şi susţine ipoteza, Dion spune că Socrate trăia la fel ca Homer, imitând umilinţa celui din urmă. La fel ca Homer, el dispreţuia strângerea de bogăţii şi tot la fel ca Homer, iubea virtuţile şi respingea viciile. Pe scurt, el a fost discipolul lui Homer pentru că el trăia la fel cum trăia acesta.

  A-l imita pe Învăţător: acesta este punctul cheie al eticii creştine. Deşi noi trebuie să Îl imităm pe Învăţător, nu trebuie să credem niciodată că noi suntem învăţătorii. Este uşor să crezi că orice ucenic veritabil trebuie să trăiască, să mănânce, să vorbească, să umble aşa cum presupunem sau credem noi că trebuie să o facă. Dacă nu, acea persoană nu poate fi un ucenic. Nu te înşela singur. Tu nu eşti stăpânul conştiinţei celuilalt; tu nu eşti Învăţătorul, nu eşti decât un ucenic.

  Deşi nu vei putea fi niciodată Învăţătorul, dacă ajungi să fii „făcut desăvârşit”, tu poţi fi „ca” Învăţătorul. Ce înseamnă să fi „făcut desăvârşit”? Este această „desăvârşire” sinonimă cu impecabilitatea? Termenul grec folosit de Luca, katȇrtisménos, nu are nimic de-a face cu acest tip de desăvârşire. În Noul Testament, verbul katartizo are nişte nuanţe foarte interesante. De exemplu, în Galateni 6:1 înseamnă „a restaura”, „a ajuta” pe fratele care a căzut. În Efeseni 4:12, acesta apare în legătură cu „pregătirea”, „formarea” de care are nevoie ucenicul pentru a-şi îndeplini lucrarea. Noi suntem „făcuţi desăvârşiţi” ca ucenici atunci când începem să îi ajutăm pe ceilalţi, să slujim aproapelui şi când suntem gata să ne îndeplinim datoria pe care Dumnezeu ne-a încredinţat-o.

  A fi „făcut desăvârşit”, sau a fi „ca Învăţătorul”, implică a-i trata pe oameni aşa cum a făcut-o Isus. Noi suntem ca Isus atunci când iubim cum a făcut-o El, când suntem solidari cu păcătosul, aşa cum a făcut El, când dăm totul pentru cauza Lui, la fel ca El, când hotărâm să urmărim binele celuilalt, aşa ca El. Dacă eu vreau să fiu aşa cum este Dumnezeu, El fiind iubire, atunci eu trebuie să port dragostea lui Dumnezeu în inimă. Imită-L pe Isus!

  #imită-LpeIsus

  Să Îl imităm pe Învăţător - 2017. A fi „făcut desăvârşit”, sau a fi „ca Învăţătorul”, implică a-i trata pe oameni aşa cum a făcut-o Isus. Noi suntem ca Isus atunci când iubim cum a făcut-o El, când suntem solidari cu păcătosul, aşa cum a făcut El, când dăm totul pentru cauza Lui, la fel ca El, când hotărâm să urmărim binele celuilalt.

#imită-LpeIsus
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...