Scrisoarea lui Lincoln

  Ascultă, fiule, învăţătura tatălui tău şi nu lepăda îndrumările mamei tale! (Proverbele 1:8)

  Pe internet a circulat o scrisoare care i-a fost atribuită lui Abraham Lincoln, al şaisprezecelea preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Autenticitatea acestei scrisori care se presupune că a trimis-o învăţătorului fiului lui este contestată, pentru că ea nu apare în registrele oficiale ale fostului preşedinte. Dar, fie că a fost scrisă sau nu de Lincoln, conţinutul scrisorii ne va pune pe gânduri:

  „Dragă domnule profesor: Fiul meu va trebui să înveţe că nu toţi oamenii sunt sinceri şi oneşti, dar, vă rog, spuneţi-i că, pentru fiecare răufăcător, este un erou, pentru fiecare egoist, este un lider dedicat. Învăţaţi-l că, pentru fiecare vrăjmaş, există un prieten. Învăţaţi-l că este mai bine să obţii ceva prin sudoarea frunţii tale decât printr-o avere obţinută nefast sau prin hoţie. Învăţaţi-l cum să piardă, dar şi cum să se bucure de victorie; vorbiţi-i despre invidie, dar ţineţi-l departe de calea ei, ajutaţi-l să cunoască bucuria profundă a unui surâs mut şi să iubească cărţile, dar lăsaţi-l să înveţe şi despre cer, flori, munţi şi văi. În micile plăceri, în compania prietenilor lui, explicaţi-i că o înfrângere onorabilă este mai bună decât o victorie ruşinoasă. Învăţaţi-l să creadă în el, chiar dacă va trebui să înfrunte lumea de unul singur. Învăţaţi-l… să nu urce niciodată într-un tren doar pentru că ceilalţi au urcat. Învăţaţi-l să-i asculte pe toţi oamenii, dar să hotărască singur ce este adevărat; învăţaţi-l să râdă când este trist şi explicaţi-i că, uneori, şi bărbaţii plâng. Învăţaţi-l să ignore mulţimile avide de sânge şi să lupte singur pentru ceea ce crede că este drept. Purtaţi-vă bine cu el, dar nu-l protejaţi; doar focul întăreşte oţelul. Lăsaţi-l să aibă curaj când este nerăbdător şi când este răbdător. Transmiteţi-i o încredere sublimă în Creator, credinţă în el însuşi, pentru că doar aşa, el va putea avea încredere în oameni. Ştiu că vă cer mult, dar, dragule profesor, faceţi tot ce puteţi face.”

  Câte fraze importante în această scrisoare! Puţin contează cine a fost autorul, trebuie să ţinem cont că valorile care sunt transmise ne vor duce pe drumul excelenţei şi vor face din această lume un loc mai bun pentru noi toţi.

  #valori

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Unsprezece minute

  Nu poți schimba trecutul, dar poți lumina prezentul și viitorul. Chiar dacă e dureros, îngroapă ceea ce nu mai poți schimba, depozitează la locul vechiturilor și deschide o fereastră spre azi, spre ceea ce poți fi și face acum. Poate că ceilalți au stricat trecutul, dar azi tu poți construi ceva mult mai luminos. Ieși din pivnița amintirilor și aprinde lumina! Mântuitorul stă cu mâna întinsă și vrea să îți încredințeze o altă formulă de viață, diferită, ruptă de trecut.

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...