Nimeni nu poate trăi pentru sine

  Fiecare din voi să nu se uite la foloasele lui, ci la foloasele altora. (Filipeni 2:4)

  Într-o ocazie, omul de ştiinţă elveţian Louis Agassiz şi fratele lui mai mic trebuiau să îi aducă ceva tatălui lor. Dar, pentru a asculta de porunca tatălui lor, ei trebuiau să traverseze un lac îngheţat. După ce au analizat situaţia, ei au hotărât să se aventureze pe gheaţă, sub privirea protectoare a mamei lor. Aproape că reuşiseră să traverseze pe partea cealaltă când mama a observat o fisură în gheaţa pe care stăteau. Pentru Louis nu a fost greu să sară peste spărtură, dar fratele lui mai mic nu a mai putut să treacă peste crăpătură cu aceeaşi uşurinţă ca fratele lui mai mare. Mama, văzând ce se întâmplă, a început să strige: „Cel mic va cădea în apă şi se va îneca. El nu poate să sară atât de departe!”

  Apoi s-a întâmplat un lucru neaşteptat, Luis s-a întins peste spărtură, punându-şi mâinile pe marginea cealaltă, unde era fratele lui mai mic şi cu corpul lui a făcut un pod pentru acesta, ca să treacă peste apele îngheţate (Samuel Vila, Enciclopedia de anécdotas et ilustraciones, p. 60).

  Fără îndoială că Louis a fost un exemplu nobil de altruism. Ce înseamnă acest cuvânt? Dicţionarul Larousse îl defineşte astfel: „preocupare dezinteresată pentru binele celuilalt” şi, aş adăuga eu, chiar în detrimentul binelui propriu. Pentru majoritatea dintre noi nu este o problemă să facem bine celorlalţi; dar, dacă a-l ajuta pe celălalt constituie un risc pentru propria noastră siguranţă, am fi dispuşi să mergem să îl ajutăm? Asta a făcut Louis. El a avut în vedere binele fratelui său atunci când a încercat să evite ca acesta să cadă în lac; făcând acest lucru, el a riscat să cadă în apă.

  Pentru a fi altruişti, trebuie să sfărâmăm puterea „eului”. Trebuie să acceptăm şi să punem în practică învăţătura biblică: „Niciunul nu trăieşte pentru sine” (Romani 14:7). Aceasta este o declaraţie tranşantă, absolută şi foarte clară. Nu tu trebuie să fii în centrul existenţei tale. Astăzi şi în fiecare zi, încearcă să fii un exemplu viu de altruism, aşa cum a fost Isus.

  #altruism #valori

  Nimeni nu poate trăi pentru sine - 2017. „Niciunul nu trăieşte pentru sine” (Romani 14:7). Aceasta este o declaraţie tranşantă, absolută şi foarte clară. Nu tu trebuie să fii în centrul existenţei tale. Astăzi şi în fiecare zi, încearcă să fii un exemplu viu de altruism, aşa cum a fost Isus.

#altruism #valori
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Publicate astăzi

  Gândul veșniciei

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!