E mai bine să dai decât să primeşti

Este mai ferice să dai decât să primeşti. (Faptele 20:35)

Te-ai întrebat vreodată care este personajul cel mai bogat care a trăit vreodată pe pământ? Potrivit New York Times, este vorba despre John D. Rockeffeler.

Încă de tânăr, Rocheffeler şi-a stabilit filosofia de viaţă: „Să nu lucrezi pentru bani, ci să faci ca banul să lucreze pentru tine.” La douăzeci şi trei de ani era deja milionar. La cincizeci de ani era miliardar, cunoscut precum „omul cel mai bogat din lume”. A ajuns să controleze cele nouăzeci de procente din extracţii, rafinare, transport şi distribuţie a petrolului din Statele Unite.

Şi totuşi, în alergarea după bogăţii şi succes, şi-a sacrificat sănătatea. La 53 de ani era atât de bolnav, încât medicii nu-i mai dădeau decât un an de trăit. Problema sa de sănătate avea la origine stilul său de viaţă. Voia să strângă tot, fără să împartă cu alţii. Sloganul lui în afaceri era: „Concurenţa în afaceri este un păcat, de aceea vrem să-l eliminăm.” Pofta aceasta înrăită l-a distrus. În timpul acestei crize, Rockeffeler a început să îşi reevalueze viaţa. Atunci a decis să dea o parte din bogăţia sa altora. A început să doneze bisericilor, spitalelor, să sponsorizeze cercetări medicale. A fondat Universitatea Chicago şi Universitatea Rockefeller din New York. Multe descoperiri importante ale medicinii moderne sunt rezultatul contribuţiilor financiare ale Fundaţiei Rockefeller.

Cea mai semnificativă dintre toate a fost impactul acestei noi atitudini în viaţa lui Rockefeller. Când s-a consacrat mai mult datului decât primitului, sănătatea sa a început să se îmbunătăţească într-un mod surprinzător. Generozitatea sa s-a dovedit a fi un tratament. John D. Rockefeller a trăit până la vârsta de 97 de ani.

Cuvintele lui Hristos au şi astăzi aceeaşi valoare ca şi în ziua în care le-a spus: „Este mai ferice să dai decât să primeşti.” Trăirea unei vieţi de slujire dezinteresată face bine nu numai celuilalt, ci şi nouă înşine. Este de dorit ca, încă din tinereţe, hotărârea să împarţi cu ceilalţi să fie un aspect fundamental în felul tău de vieţuire. Dărnicia este benefică. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi s-a arătat prin darul unicului Său Fiu pentru scăparea noastră.

#estemaibinesădaidecâtsăprimeşti

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video