Articolul precedentO perspectivă diferită
  Articolul următorNu eşti o maşina de păscut

  Biblia luată în mod literal

  Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapăd-o de la tine. (Matei 5:30)

  Mergând de-a lungul străzilor aglomerate ale oraşului New York, A. J. Jacobs aude oamenii strigându-l: „Hei! Gandalf!” Trebuie să precizăm că nu este personajul legendarului film Stăpânul inelelor şi Hobbit şi că lungimea bărbii sale îl aseamănă mai mult cu Moise, autorul primelor cinci cărţi ale Bibliei. Potrivit cu ceea ce povesteşte în cartea sa A Year of Living Biblicaly [Anul în care am trăit după Biblie], Jacobs a început o aventură cu Scriptura, care l-a dus la o citi din scoarţă în scoarţă. În timpul lecturii, el nota „fiecare standard, fiecare instrucţiune, fiecare sugestie, fiecare sfat” (p. 15). La sfârşit, el avea un document de şaptezeci şi două de pagini şi peste şapte sute de reguli. De ce a făcut el aşa ceva? Pentru că dorea să trăiască pe parcursul unui an urmând la literă toate poruncile biblice, precum: omorând cu pietre pe cei care comit adulter, neutilizând haine făcute din materiale diferite, sunând din trâmbiţă în prima zi a fiecărei luni etc. Din fericire, el nu a ajuns să pună în practică versetul din meditaţia zilei, altfel şi-ar fi tăiat mâna.

  La prima vedere, ideea lui Jacobs pare bună. Totuşi, pentru a aplica Biblia la viaţa cotidiană, trebuie bun-simţ. Noi adesea uităm că trebuie „să ne lăsăm conduşi de bunul-simţ şi de o teologie autentică” (Ellen G. White, Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, p. 207). Nu întotdeauna este potrivit un „adevăr teologic” în viaţa cotidiană. Îţi propun un exemplu. Leviticul 21:5 spune că preoţii „să nu-şi radă nici capul, nici barba”. Această declaraţie conţine „adevărata teologie”, este o prescripţie dată de Dumnezeu. Dar fiindcă acum noi suntem „o preoţie împărătească”, înseamnă asta că eu nu mai trebuie să mă rad?

  Există multe precepte biblice pe care nu trebuie să le aplicăm la literă. Dimpotrivă, sunt altele care sunt foarte clare şi pe care trebuie să le urmăm. Îţi voi spune unul care pentru Isus continuă să fie foarte clar: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău […], iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 22:37-40).

  #dragostepentruDumnezeu #dragostepentruaproapele #teologieautentică

  Biblia luată în mod literal - 2017. Îţi voi spune un principiu care pentru Isus continuă să fie foarte clar: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău , iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 22:37-40). #dragostepentruDumnezeu #dragostepentruaproapele #teologieautentică
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Publicate astăzi

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Domnul poartă de grijă

  Data viitoare când vei avea de înfruntat o încercare, nu te gândi prea mult la multiplele căi prin care ai putea eșua. În schimb, roagă-te lui Dumnezeu pentru succes. El nu este niciodată prea ocupat să ne audă rugăciunile și este gata să intervină, dacă Îl rugăm.

  Comportamentul şi gândirea

  Alege acțiuni nobile, oneste, responsabile și cinstite, care arată respect și apreciere față de alții și în special împlinesc nevoile cuiva. Gândurile și faptele sunt legate atât de strâns încât se determină reciproc. Prin faptele tale vei împlini voia Domnului.

  Fii „părinte de suflet”!

  Doamne, deschide-mi ochii și inima față de copiii și tinerii bisericii tale și folosește-te de ceea ce sunt și am pentru a-i face oamenii Tăi valoroși! PROVOCARE: Roagă-te măcar săptămânal, pe nume, pentru copiii și tinerii din biserica ta! Alege măcar unul dintre ei și învață-l practic să slujească!

  Az előítélet növekedése

  „Ne csodálkozzatok, atyámfiai, ha gyűlöl titeket a világ. Mi tudjuk, hogy általmentünk a halálból az...