Articolul precedentO perspectivă diferită
  Articolul următorNu eşti o maşina de păscut

  Biblia luată în mod literal

  Dacă mâna ta cea dreaptă te face să cazi în păcat, taie-o şi leapăd-o de la tine. (Matei 5:30)

  Mergând de-a lungul străzilor aglomerate ale oraşului New York, A. J. Jacobs aude oamenii strigându-l: „Hei! Gandalf!” Trebuie să precizăm că nu este personajul legendarului film Stăpânul inelelor şi Hobbit şi că lungimea bărbii sale îl aseamănă mai mult cu Moise, autorul primelor cinci cărţi ale Bibliei. Potrivit cu ceea ce povesteşte în cartea sa A Year of Living Biblicaly [Anul în care am trăit după Biblie], Jacobs a început o aventură cu Scriptura, care l-a dus la o citi din scoarţă în scoarţă. În timpul lecturii, el nota „fiecare standard, fiecare instrucţiune, fiecare sugestie, fiecare sfat” (p. 15). La sfârşit, el avea un document de şaptezeci şi două de pagini şi peste şapte sute de reguli. De ce a făcut el aşa ceva? Pentru că dorea să trăiască pe parcursul unui an urmând la literă toate poruncile biblice, precum: omorând cu pietre pe cei care comit adulter, neutilizând haine făcute din materiale diferite, sunând din trâmbiţă în prima zi a fiecărei luni etc. Din fericire, el nu a ajuns să pună în practică versetul din meditaţia zilei, altfel şi-ar fi tăiat mâna.

  La prima vedere, ideea lui Jacobs pare bună. Totuşi, pentru a aplica Biblia la viaţa cotidiană, trebuie bun-simţ. Noi adesea uităm că trebuie „să ne lăsăm conduşi de bunul-simţ şi de o teologie autentică” (Ellen G. White, Sfaturi pentru părinţi, educatori şi elevi, p. 207). Nu întotdeauna este potrivit un „adevăr teologic” în viaţa cotidiană. Îţi propun un exemplu. Leviticul 21:5 spune că preoţii „să nu-şi radă nici capul, nici barba”. Această declaraţie conţine „adevărata teologie”, este o prescripţie dată de Dumnezeu. Dar fiindcă acum noi suntem „o preoţie împărătească”, înseamnă asta că eu nu mai trebuie să mă rad?

  Există multe precepte biblice pe care nu trebuie să le aplicăm la literă. Dimpotrivă, sunt altele care sunt foarte clare şi pe care trebuie să le urmăm. Îţi voi spune unul care pentru Isus continuă să fie foarte clar: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău […], iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 22:37-40).

  #dragostepentruDumnezeu #dragostepentruaproapele #teologieautentică

  Biblia luată în mod literal - 2017. Îţi voi spune un principiu care pentru Isus continuă să fie foarte clar: „Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău , iar pe aproapele tău ca pe tine însuţi” (Matei 22:37-40).
#dragostepentruDumnezeu #dragostepentruaproapele #teologieautentică
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Publicate astăzi

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dă mai departe!

  În urmă cu mai bine de patruzeci de ani, un cuplu s-a împrietenit cu mine; și pentru că ştiu din experiență cum este să te simți singură într-o zi de închinare și apoi să fii invitată la o masă caldă. A fost și pentru tine cineva o binecuvântare? Poate este timpul să dai și tu mai departe ceea ce ai primit.

  Cuvintele care zidesc

  Dacă eşti în ceartă cu cineva din cauza cuvintelor tale (sau din oricare alt motiv), nu lăsa să treacă prea mult timp până când rezolvi acest lucru - cere iertare! Acest lucru contribuie la sănătatea ta mintală şi morală.

  Vorbește-mi despre Dumnezeu!

  Doamne, vreau să fii Prietenul copiilor mei! Ajută-mă să le pot face cunoștință cu Tine într-o manieră plăcută, dar onestă! PROVOCARE: Ce voi face astăzi ca să-L prezint pe Dumnezeu copiilor mei cât mai corect?

  Közel van az Úr napja

  „Jaj, ez a nap! Bizony közel van az Úr napja, és mint a pusztítás, úgy...