Nu vrei să fii liber?

  Rămâneţi dar tari şi nu vă plecaţi iarăşi sub jugul robiei. (Galateni 5:1)

  Marşul morţii din Bataan este considerat ca una dintre cele mai josnice crime comise împotriva umanităţii. Totul a început pe 3 aprilie, când forţele filipineze şi cele americane au capitulat în fața atacului nemilos al armatei japoneze. Peste şaptezeci de mii de soldaţi au fost obligaţi să mărşăluiască zi şi noapte fără încetare, de pe 9 aprilie până la 1 mai, pe o distanţă de o sută de kilometri pentru a ajunge în lagărul de concentrare Cabanatuan, din Filipine. Starea prizonierilor era deprimantă. Abuzurile fizice repetate, subnutriţia şi bolile au făcut ca soldaţii să ajungă într-o stare de epuizare fizică şi emoţională.

  În ianuarie 1945, garnizoana japoneză care ocupa tabăra de concentrare din Cabanatuan a abandonat brusc locul, lăsând prizonierii în libertate completă. Totuşi captivii refuzau să creadă ceea ce era cu totul evident: că erau liberi. Ei se gândeau că este vorba de un subterfugiu, de o capcană, crezând că, dacă vor încerca să scape, japonezii care erau ascunşi prin tufişuri urmau să-i împuşte.

  De abia pe 28 ianuarie 1945 au realizat că erau într-adevăr liberi. Un comando special de soldaţi americani a pătruns în tabără şi a eliberat ostaticii. Mai mulţi, printre care şi căpitanul Bert Bank, care era orb, au continuat să se îndoiască de libertatea lor şi refuzau să plece din tabără. Potrivit relatării lui Bert Heard în cartea sa Life with a Capital [Viaţa cu majuscule], un soldat l-a abordat pe Bert şi i-a spus: „Ce-i cu tine? Nu vrei să fii liber?” Bank, care a crescut în Alabama, a recunoscut accentul tipic sudist. A zâmbit şi plin de bucurie şi-a început călătoria spre libertate” (pp. 80–81).

  Şi noi, precum Bert Bank, avem nevoie să credem că suntem liberi, că nu mai suntem sclavii lui Satana, că nu mai suntem ostaticii forţelor răului. Totuşi unii dintre noi continuă să nu creadă asta, trebuie să simţim şi să ascultăm vocea care ne spune că suntem deja eliberaţi. În Epistola către galateni găsim acest minunat mesaj: „Şi pentru că sunteţi fii, Dumnezeu ne-a trimis în inimă Duhul Fiului Său, care strigă: „Ava”, adică „Tată!”. Aşa că nu mai eşti rob, ci fiu; şi, dacă eşti fiu, eşti şi moştenitor prin Dumnezeu” (Galateni 4:6-7). Tu nu mai eşti sclavul răului, tu eşti un copil al Regelui universului!

  #eliberatînIsus #eliberatdepăcat

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Unsprezece covoare pentru cort

  E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...