Articolul precedentPotențial inflamabil
  Articolul următorBiciuind un cal obosit

  Ambiţia de mojic a lui Pahom

  După cum Locuinţa morţilor şi adâncul nu se pot sătura, tot aşa nici ochii omului nu se pot sătura. (Proverbele 27:20)

  De ce cantitate de pământ are nevoie o persoană? Aceasta este şi întrebarea la care răspunde Lev Tolstoi în scurta povestire De cât pământ are nevoie un om. Intriga se învârte în jurul lui Pahom, un fermier care visa să devină proprietarul unui mare domeniu. Într-o zi, Pahom a aflat că triburile Bashkir (Rusia) ar putea să-i vândă cinci sute douăzeci şi şase de hectare de teren pentru o sumă modică, echivalentă cu nouăsprezece dolari. Motivat de acest chilipir, Pahom s-a pregătit şi a mers să-i vadă pe Bashkir.

  Ajungând în acel loc, şi-a dat seama că afacerea era chiar mai avantajoasă decât credea. Şeful tribului i-a spus că, pentru aceeaşi sumă era dispus să-i vândă tot terenul pe care Pahom îl putea parcurge într-o zi, dar cu o singură condiţie. El trebuia să se întoarcă la punctul de plecare înainte de apusul soarelui. Dacă nu, pierdea banii. Pahom s-a trezit foarte devreme şi a mers să examineze proprietatea. Cu grijă punea jaloane de-a lungul proprietăţii parcurse, delimitând terenul care urma să-i revină. Fiecare pas însemna mai mult pământ. La amiază, atitudinea logică ar fi fost ca el să ia drumul de întoarcere, spre punctul de plecare şi să reclame terenul parcurs. Dar cum îşi dorea cât mai mult pământ cu putinţă, a continuat să înainteze, adăugând o bucată în plus acolo unde era un frumos râu.

  Cum se făcea foarte cald şi proviziile de apă se epuizau, a decis să se întoarcă. Dar pe drum a făcut ocoluri repetate pentru a incorpora un crâng bogat, din care se gândea să scoată lemnul pentru construirea unei case noi. În timp ce observa că soarele coboară, Pahom a accelerat pasul, şi-a aruncat uneltele şi a început să alerge cât mai repede. S-a apropiat de punctul de plecare, iar sătenii au început să-l ovaţioneze pentru că în sfârşit urma să fie proprietarul unei imense ferme. Totuşi, când în cele din urmă a ajuns la locul unde era aşezat şeful tribului, epuizat, Pahom cade la pământ şi-şi dă sufletul. Acolo au săpat o groapă şi l-au îngropat. Tolstoi a concluzionat povestea prin următoarele cuvinte: „Doi metri de pământ era ceea ce-i trebuia.”

  Morala povestirii? Ambiţia umană, dorinţa de a avea întotdeauna mai mult cu orice preţ nu face altceva decât să ne ducă la groapă. Dragi tineri, nu puneţi niciodată pe planul doi acest avertisment al lui Isus: „Păziţi-vă de orice fel de lăcomie” (Luca 12:15).

  #evitaţilăcomia

  Ambiţia de mojic a lui Pahom - 2017. Ambiţia umană, dorinţa de a avea întotdeauna mai mult cu orice preţ nu face altceva decât să ne ducă la groapă. Nu puneţi niciodată pe planul doi acest avertisment al lui Isus: „Păziţi-vă de orice fel de lăcomie” (Luca 12:15).
#evitaţilăcomia
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Publicate astăzi

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cea mai dragă mamă

  Îi mulțumesc lui Dumnezeu în fiecare zi pentru binecuvântări. Casa mi-este binecuvântată. Eu sunt binecuvântată și foarte favorizată de Dumnezeul Preaînalt. Mulțumesc, Doamne, pentru binecuvântarea mamelor noastre!

  Calea răbdării

  Cu toții avem nevoie de o doză în plus de răbdare. Așadar, dacă treci prin dificultăți, probleme, greutăți, gândește-te numai că aceasta poate fi cea mai bună oportunitate de a-ți întări răbdarea. În cele din urmă, când încercarea este depășită, noi sfârșim prin a avea caracterul lui Isus.

  Rugăciunea bunicii

  Să ne rugăm astăzi pentru nepoții bisericii: să crească în pace, gustând zilnic iubirea lui Dumnezeu! PROVOCARE: Întâlnește-ți, zilele acestea, nepoții (dacă nu ai nepoți, ai putea vizita un copil care nu are bunici)! Dacă se poate, frământați împreună un cozonac! Oricum, vorbește-le despre dragostea lui Dumnezeu!

  Kövessük Krisztust!

  „Mert úgy vélem, hogy Isten minket, az apostolokat, utolsókul állított, mintegy halálra szántakul: mert látványossága...