Articolul precedentPotențial inflamabil
  Articolul următorBiciuind un cal obosit

  Ambiţia de mojic a lui Pahom

  După cum Locuinţa morţilor şi adâncul nu se pot sătura, tot aşa nici ochii omului nu se pot sătura. (Proverbele 27:20)

  De ce cantitate de pământ are nevoie o persoană? Aceasta este şi întrebarea la care răspunde Lev Tolstoi în scurta povestire De cât pământ are nevoie un om. Intriga se învârte în jurul lui Pahom, un fermier care visa să devină proprietarul unui mare domeniu. Într-o zi, Pahom a aflat că triburile Bashkir (Rusia) ar putea să-i vândă cinci sute douăzeci şi şase de hectare de teren pentru o sumă modică, echivalentă cu nouăsprezece dolari. Motivat de acest chilipir, Pahom s-a pregătit şi a mers să-i vadă pe Bashkir.

  Ajungând în acel loc, şi-a dat seama că afacerea era chiar mai avantajoasă decât credea. Şeful tribului i-a spus că, pentru aceeaşi sumă era dispus să-i vândă tot terenul pe care Pahom îl putea parcurge într-o zi, dar cu o singură condiţie. El trebuia să se întoarcă la punctul de plecare înainte de apusul soarelui. Dacă nu, pierdea banii. Pahom s-a trezit foarte devreme şi a mers să examineze proprietatea. Cu grijă punea jaloane de-a lungul proprietăţii parcurse, delimitând terenul care urma să-i revină. Fiecare pas însemna mai mult pământ. La amiază, atitudinea logică ar fi fost ca el să ia drumul de întoarcere, spre punctul de plecare şi să reclame terenul parcurs. Dar cum îşi dorea cât mai mult pământ cu putinţă, a continuat să înainteze, adăugând o bucată în plus acolo unde era un frumos râu.

  Cum se făcea foarte cald şi proviziile de apă se epuizau, a decis să se întoarcă. Dar pe drum a făcut ocoluri repetate pentru a incorpora un crâng bogat, din care se gândea să scoată lemnul pentru construirea unei case noi. În timp ce observa că soarele coboară, Pahom a accelerat pasul, şi-a aruncat uneltele şi a început să alerge cât mai repede. S-a apropiat de punctul de plecare, iar sătenii au început să-l ovaţioneze pentru că în sfârşit urma să fie proprietarul unei imense ferme. Totuşi, când în cele din urmă a ajuns la locul unde era aşezat şeful tribului, epuizat, Pahom cade la pământ şi-şi dă sufletul. Acolo au săpat o groapă şi l-au îngropat. Tolstoi a concluzionat povestea prin următoarele cuvinte: „Doi metri de pământ era ceea ce-i trebuia.”

  Morala povestirii? Ambiţia umană, dorinţa de a avea întotdeauna mai mult cu orice preţ nu face altceva decât să ne ducă la groapă. Dragi tineri, nu puneţi niciodată pe planul doi acest avertisment al lui Isus: „Păziţi-vă de orice fel de lăcomie” (Luca 12:15).

  #evitaţilăcomia

  Ambiţia de mojic a lui Pahom - 2017. Ambiţia umană, dorinţa de a avea întotdeauna mai mult cu orice preţ nu face altceva decât să ne ducă la groapă. Nu puneţi niciodată pe planul doi acest avertisment al lui Isus: „Păziţi-vă de orice fel de lăcomie” (Luca 12:15).
#evitaţilăcomia
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...