Învaţă-le pe de rost

  Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. (Deuteronomul 6:6)

  Ştii pe cineva care poate să memoreze foarte bine pasaje biblice? Eu cunosc mulţi, dar nu pot să-i compar cu individul despre care vreau să vă vorbesc. Ieronim, traducătorul Bibliei în latină, care a trăit mai mulţi ani în Palestina, a rămas mirat în faţa capacităţii evreilor din timpul său de a repeta pe de rost toate numele înregistrate în cărţile Cronicilor, în ordinea exactă înscrisă de cronicar. Ieronim ne spune că a întâlnit mai mulţi care cunoşteau din memorie Tora şi scrierile Profeţilor. Practic, jumătate din Vechiul Testament! Şi aceasta nu e nimic în comparaţie cu ceea ce se spune despre rabinul Vilna Gaon. Potrivit cărţii Ripley’s Believe it or Not [Incredibil, dar adevărat] (p. 79), Gaon a memorat în întregime două mii cinci sute de opere, printre care şi Biblia. Se spune de asemenea că J. N. Andrews era capabil să recite Noul Testament cuvânt cu cuvânt.

  Avantajul memorării pasajelor biblice este că ele devin cel mai bun aliat în momentele cele mai constrângătoare, cum a fost cazul şi în experienţa pastorului Gordon MacDonald. Pastorul a scris un articol care a fost publicat în revista Leadership. El povesteşte aici că pe parcursul adolescenţei a urmat cursurile strălucitului profesor Frank Gaebelein. Doctorul Gaebelein cerea ca fiecare student să memoreze cel puţin trei sute de pasaje biblice în fiecare an. Câteodată era vorba de un singur verset, precum cel din Ioan 13:34, dar ocazional, era o secţiune completă, precum Matei 5:1-16, sau un capitol întreg, ca de exemplu Romani 8. Unul dintre pasajele memorate de pastorul MacDonald a fost Psalmul 46.

  Anii au trecut. Într-o zi, medicul l-a chemat pe pastorul MacDonald pentru a-i spune că suferă de o tumoare cerebrală care trebuia operată. Ştii ce şi-a amintit pastorul chiar în momentul acela? Cuvintele psalmului învăţat pe de rost când a fost tânăr: „De aceea nu ne temem chiar dacă s-ar zgudui pământul şi s-ar clătina munţii în inima mărilor. Chiar dacă ar urla şi ar spumega valurile mării şi s-ar ridica până acolo de să se cutremure munţii” (Psalmii 46:2,3). Faptul că şi-a adus aminte de acest pasaj din Biblie i-a dat forţa necesară pentru a face faţă situaţiei sale medicale.

  Nu e nevoie să înveţi toată Biblia pe de rost, dar fiecare pasaj memorat ar putea să joace un rol vital când faci faţă provocărilor pe care viaţa ţi le pune în faţă.

  #păstrează-leîninimata #CuvântulluiDumnezeu

  Învaţă-le pe de rost - 2017. Nu e nevoie să înveţi toată Biblia pe de rost, dar fiecare pasaj memorat ar putea să joace un rol vital când faci faţă provocărilor pe care viaţa ţi le pune în faţă.
#păstrează-leîninimata #CuvântulluiDumnezeu
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...