Învaţă-le pe de rost

  Şi poruncile acestea, pe care ţi le dau astăzi, să le ai în inima ta. (Deuteronomul 6:6)

  Ştii pe cineva care poate să memoreze foarte bine pasaje biblice? Eu cunosc mulţi, dar nu pot să-i compar cu individul despre care vreau să vă vorbesc. Ieronim, traducătorul Bibliei în latină, care a trăit mai mulţi ani în Palestina, a rămas mirat în faţa capacităţii evreilor din timpul său de a repeta pe de rost toate numele înregistrate în cărţile Cronicilor, în ordinea exactă înscrisă de cronicar. Ieronim ne spune că a întâlnit mai mulţi care cunoşteau din memorie Tora şi scrierile Profeţilor. Practic, jumătate din Vechiul Testament! Şi aceasta nu e nimic în comparaţie cu ceea ce se spune despre rabinul Vilna Gaon. Potrivit cărţii Ripley’s Believe it or Not [Incredibil, dar adevărat] (p. 79), Gaon a memorat în întregime două mii cinci sute de opere, printre care şi Biblia. Se spune de asemenea că J. N. Andrews era capabil să recite Noul Testament cuvânt cu cuvânt.

  Avantajul memorării pasajelor biblice este că ele devin cel mai bun aliat în momentele cele mai constrângătoare, cum a fost cazul şi în experienţa pastorului Gordon MacDonald. Pastorul a scris un articol care a fost publicat în revista Leadership. El povesteşte aici că pe parcursul adolescenţei a urmat cursurile strălucitului profesor Frank Gaebelein. Doctorul Gaebelein cerea ca fiecare student să memoreze cel puţin trei sute de pasaje biblice în fiecare an. Câteodată era vorba de un singur verset, precum cel din Ioan 13:34, dar ocazional, era o secţiune completă, precum Matei 5:1-16, sau un capitol întreg, ca de exemplu Romani 8. Unul dintre pasajele memorate de pastorul MacDonald a fost Psalmul 46.

  Anii au trecut. Într-o zi, medicul l-a chemat pe pastorul MacDonald pentru a-i spune că suferă de o tumoare cerebrală care trebuia operată. Ştii ce şi-a amintit pastorul chiar în momentul acela? Cuvintele psalmului învăţat pe de rost când a fost tânăr: „De aceea nu ne temem chiar dacă s-ar zgudui pământul şi s-ar clătina munţii în inima mărilor. Chiar dacă ar urla şi ar spumega valurile mării şi s-ar ridica până acolo de să se cutremure munţii” (Psalmii 46:2,3). Faptul că şi-a adus aminte de acest pasaj din Biblie i-a dat forţa necesară pentru a face faţă situaţiei sale medicale.

  Nu e nevoie să înveţi toată Biblia pe de rost, dar fiecare pasaj memorat ar putea să joace un rol vital când faci faţă provocărilor pe care viaţa ţi le pune în faţă.

  #păstrează-leîninimata #CuvântulluiDumnezeu

  Învaţă-le pe de rost - 2017. Nu e nevoie să înveţi toată Biblia pe de rost, dar fiecare pasaj memorat ar putea să joace un rol vital când faci faţă provocărilor pe care viaţa ţi le pune în faţă.
#păstrează-leîninimata #CuvântulluiDumnezeu
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Publicate astăzi

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!

  Zűrzavar a városokban

  „A gonosz emberek pedig és az ámítók növekednek a rosszaságban, eltévelyítvén és eltévelyedvén.” (2Tim 3,13)„Isten...