Ţinta lui William

Pentru care sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. (2 Timotei 2:9)

„Dacă Dumnezeu îmi va îngădui, voi face ca un tânăr care conduce căruţa în Anglia să ştie mai multe din Scripturi decât însuşi papa.” Aceasta a fost ţinta pe care şi-a propus-o William Tyndale, într-un timp în care Cuvântul lui Dumnezeu nu era decât la îndemâna membrilor elitei preoţeşti şi a nobililor, care puteau să plătească o mică avere pentru a obţine un singur exemplar din această carte.

După ce a citit Noul Testament în greacă, tradus de Erasmus, William şi-a dat seama de diferenţa radicală care exista între adevăratele învăţături biblice şi ceea ce chiar el a învăţat ca preot catolic. Singura modalitate de a remedia această situaţie de completă ignoranţă era să pună Cuvântul lui Dumnezeu la îndemâna tuturor.

Atras de proiect, William a mers să vorbească cu episcopul. Cu o mare elocvenţă i-a prezentat prelatului nevoia urgentă de a aduce Sfânta Scriptură în fiecare cămin din Anglia. Totuşi episcopul s-a opus planului şi i-a interzis categoric să întreprindă o asemenea sarcină. William nu avea decât două variante: 1) să continue să lupte pentru a-şi atinge obiectivul de a pune Biblia la îndemâna tuturor; 2) să se supună superiorului. În consecinţă, pentru el era mai important ca Biblia, „Cuvântul lui Dumnezeu, să se răspândească” (2 Tesaloniceni 3:1), altfel spus, ca mesajul mântuirii să ajungă la englezi în propria limbă.

William Tyndale a părăsit Anglia şi s-a stabilit în oraşul Worms, Germania. Acolo a terminat traducerea în engleză a Noului Testament, iar în 1526 a printat trei mii de exemplare. De atunci, o persecuţie feroce s-a declanşat împotriva acestui nobil fiu al lui Dumnezeu. Pe 21 mai 1535, a fost arestat la Bruxelles, iar în data de 6 octombrie 1536 a fost spânzurat, iar corpul lui a fost incinerat. Care a fost vina sa? A vrut ca tinerii care vorbesc engleza să citească şi să înţeleagă Cuvântul lui Dumnezeu.

Astăzi, la 480 de ani de la moartea sa, mă întreb: s-a meritat sacrificiul lui Tyndale? Eşti tu un tânăr care „împarte drept Cuvântul adevărului” (2 Timotei 2:15)?

#citeşteBiblia #mesajuladevărului

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor