Articolul precedentÎnțelept cu inima
  Articolul următorIntoleranța

  Ţinta lui William

  Pentru care sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. (2 Timotei 2:9)

  „Dacă Dumnezeu îmi va îngădui, voi face ca un tânăr care conduce căruţa în Anglia să ştie mai multe din Scripturi decât însuşi papa.” Aceasta a fost ţinta pe care şi-a propus-o William Tyndale, într-un timp în care Cuvântul lui Dumnezeu nu era decât la îndemâna membrilor elitei preoţeşti şi a nobililor, care puteau să plătească o mică avere pentru a obţine un singur exemplar din această carte.

  După ce a citit Noul Testament în greacă, tradus de Erasmus, William şi-a dat seama de diferenţa radicală care exista între adevăratele învăţături biblice şi ceea ce chiar el a învăţat ca preot catolic. Singura modalitate de a remedia această situaţie de completă ignoranţă era să pună Cuvântul lui Dumnezeu la îndemâna tuturor.

  Atras de proiect, William a mers să vorbească cu episcopul. Cu o mare elocvenţă i-a prezentat prelatului nevoia urgentă de a aduce Sfânta Scriptură în fiecare cămin din Anglia. Totuşi episcopul s-a opus planului şi i-a interzis categoric să întreprindă o asemenea sarcină. William nu avea decât două variante: 1) să continue să lupte pentru a-şi atinge obiectivul de a pune Biblia la îndemâna tuturor; 2) să se supună superiorului. În consecinţă, pentru el era mai important ca Biblia, „Cuvântul lui Dumnezeu, să se răspândească” (2 Tesaloniceni 3:1), altfel spus, ca mesajul mântuirii să ajungă la englezi în propria limbă.

  William Tyndale a părăsit Anglia şi s-a stabilit în oraşul Worms, Germania. Acolo a terminat traducerea în engleză a Noului Testament, iar în 1526 a printat trei mii de exemplare. De atunci, o persecuţie feroce s-a declanşat împotriva acestui nobil fiu al lui Dumnezeu. Pe 21 mai 1535, a fost arestat la Bruxelles, iar în data de 6 octombrie 1536 a fost spânzurat, iar corpul lui a fost incinerat. Care a fost vina sa? A vrut ca tinerii care vorbesc engleza să citească şi să înţeleagă Cuvântul lui Dumnezeu.

  Astăzi, la 480 de ani de la moartea sa, mă întreb: s-a meritat sacrificiul lui Tyndale? Eşti tu un tânăr care „împarte drept Cuvântul adevărului” (2 Timotei 2:15)?

  #citeşteBiblia #mesajuladevărului

  Ţinta lui William - 2017. Astăzi, la 480 de ani de la moartea lui Tyndale, mă întreb: s-a meritat sacrificiul lui? Eşti tu un tânăr care „împarte drept Cuvântul adevărului” (2 Timotei 2:15)?
#citeşteBiblia #mesajuladevărului
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...