Articolul precedentÎnțelept cu inima
  Articolul următorIntoleranța

  Ţinta lui William

  Pentru care sufăr până acolo că sunt legat ca un făcător de rele. Dar Cuvântul lui Dumnezeu nu este legat. (2 Timotei 2:9)

  „Dacă Dumnezeu îmi va îngădui, voi face ca un tânăr care conduce căruţa în Anglia să ştie mai multe din Scripturi decât însuşi papa.” Aceasta a fost ţinta pe care şi-a propus-o William Tyndale, într-un timp în care Cuvântul lui Dumnezeu nu era decât la îndemâna membrilor elitei preoţeşti şi a nobililor, care puteau să plătească o mică avere pentru a obţine un singur exemplar din această carte.

  După ce a citit Noul Testament în greacă, tradus de Erasmus, William şi-a dat seama de diferenţa radicală care exista între adevăratele învăţături biblice şi ceea ce chiar el a învăţat ca preot catolic. Singura modalitate de a remedia această situaţie de completă ignoranţă era să pună Cuvântul lui Dumnezeu la îndemâna tuturor.

  Atras de proiect, William a mers să vorbească cu episcopul. Cu o mare elocvenţă i-a prezentat prelatului nevoia urgentă de a aduce Sfânta Scriptură în fiecare cămin din Anglia. Totuşi episcopul s-a opus planului şi i-a interzis categoric să întreprindă o asemenea sarcină. William nu avea decât două variante: 1) să continue să lupte pentru a-şi atinge obiectivul de a pune Biblia la îndemâna tuturor; 2) să se supună superiorului. În consecinţă, pentru el era mai important ca Biblia, „Cuvântul lui Dumnezeu, să se răspândească” (2 Tesaloniceni 3:1), altfel spus, ca mesajul mântuirii să ajungă la englezi în propria limbă.

  William Tyndale a părăsit Anglia şi s-a stabilit în oraşul Worms, Germania. Acolo a terminat traducerea în engleză a Noului Testament, iar în 1526 a printat trei mii de exemplare. De atunci, o persecuţie feroce s-a declanşat împotriva acestui nobil fiu al lui Dumnezeu. Pe 21 mai 1535, a fost arestat la Bruxelles, iar în data de 6 octombrie 1536 a fost spânzurat, iar corpul lui a fost incinerat. Care a fost vina sa? A vrut ca tinerii care vorbesc engleza să citească şi să înţeleagă Cuvântul lui Dumnezeu.

  Astăzi, la 480 de ani de la moartea sa, mă întreb: s-a meritat sacrificiul lui Tyndale? Eşti tu un tânăr care „împarte drept Cuvântul adevărului” (2 Timotei 2:15)?

  #citeşteBiblia #mesajuladevărului

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...