Polimatie

Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul întrun fel, altul într-altul. (1 Corinteni 7:7)

Fritz Kreisler este unul dintre cei mai mari violonişti din istorie. Chiar dacă vârsta de admitere la Conservatorul de Muzică de la Viena era de paisprezece ani, Fritz a devenit cel mai tânăr student, fiind acceptat la vârsta de şapte ani.

La zece ani îşi primeşte diploma, iar pe 10 noiembrie 1888, la nici treisprezece ani, îşi face debutul de concertist în Statele Unite pe Steinway Hall, în oraşul New York. La acea vreme se spunea că „sunet mai perfect ca cel scos de vioara lui Fritz Kreisler nu există”.

Povestirea următoare este spusă de Joseph Ilic Toro în Memoriile unui medic rural, dovedindu-se locul lui Fritz în istoria muzicii. „Într-o cafenea stăteau Jascha Heifetz şi Mischa Elman împreună. Chelnerul a adus un plic adresat „Celui mai mare violonist din lume”. Mischa Elman l-a primit şi i l-a înmânat lui Jascha Heifetz. Acesta, modest, i l-a returnat spunându-i: „Nu. Dumneavoastră sunteţi cel mai mare violonist din lume.” Şi şi-au dat plicul pe rând, atribuindu-şi titlul de maestru suprem al viorii până când, în cele din urmă, s-au hotărât să îl deschidă pentru a găsi o scrisoare care începea prin: „Dragul meu Fritz” (p. 67).

Fritz nu era doar cel mai mare violonist, ci el se distingea de asemenea şi ca excelent pianist, compozitor, pictor şi medic. Cum a ajuns să-şi perfecţioneze toate aceste talente? Ei bine, doar într-un fel: folosindu-le. Incontestabil, Fritz avea darul polimatiei. Ce este aceasta? Este capacitatea de a putea stăpâni mai multe domenii.

Şi tu posezi un talent excepţional. Dacă îl foloseşti într-un mod potrivit, vei ajunge să fii expert în mai multe materii. Nu trebuie decât să pui în practică talentul dat de Isus. Puţin contează de ce natură este el, sau că tu te simţi prea mic, nu uita că fiecare are alt dar. Secretul pentru înmulţirea talentelor pe care deja le ai este să le foloseşti atât pentru propria creştere, cât şi pentru cei care te înconjoară. Asta este ceea ce ne-a învăţat Isus în pilda talanţilor, din Matei 25. Nu îngropa în pământ darul care este în tine. Exersează, lucrează, perfecţionează-l. Dacă te descurci bine într-un domeniu, fii sigur că vei fi bun şi în alte două sau trei.

#polimatie #foloseşte-ţitalentele

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video