Polimatie

  Dar fiecare are de la Dumnezeu darul lui: unul întrun fel, altul într-altul. (1 Corinteni 7:7)

  Fritz Kreisler este unul dintre cei mai mari violonişti din istorie. Chiar dacă vârsta de admitere la Conservatorul de Muzică de la Viena era de paisprezece ani, Fritz a devenit cel mai tânăr student, fiind acceptat la vârsta de şapte ani.

  La zece ani îşi primeşte diploma, iar pe 10 noiembrie 1888, la nici treisprezece ani, îşi face debutul de concertist în Statele Unite pe Steinway Hall, în oraşul New York. La acea vreme se spunea că „sunet mai perfect ca cel scos de vioara lui Fritz Kreisler nu există”.

  Povestirea următoare este spusă de Joseph Ilic Toro în Memoriile unui medic rural, dovedindu-se locul lui Fritz în istoria muzicii. „Într-o cafenea stăteau Jascha Heifetz şi Mischa Elman împreună. Chelnerul a adus un plic adresat „Celui mai mare violonist din lume”. Mischa Elman l-a primit şi i l-a înmânat lui Jascha Heifetz. Acesta, modest, i l-a returnat spunându-i: „Nu. Dumneavoastră sunteţi cel mai mare violonist din lume.” Şi şi-au dat plicul pe rând, atribuindu-şi titlul de maestru suprem al viorii până când, în cele din urmă, s-au hotărât să îl deschidă pentru a găsi o scrisoare care începea prin: „Dragul meu Fritz” (p. 67).

  Fritz nu era doar cel mai mare violonist, ci el se distingea de asemenea şi ca excelent pianist, compozitor, pictor şi medic. Cum a ajuns să-şi perfecţioneze toate aceste talente? Ei bine, doar într-un fel: folosindu-le. Incontestabil, Fritz avea darul polimatiei. Ce este aceasta? Este capacitatea de a putea stăpâni mai multe domenii.

  Şi tu posezi un talent excepţional. Dacă îl foloseşti într-un mod potrivit, vei ajunge să fii expert în mai multe materii. Nu trebuie decât să pui în practică talentul dat de Isus. Puţin contează de ce natură este el, sau că tu te simţi prea mic, nu uita că fiecare are alt dar. Secretul pentru înmulţirea talentelor pe care deja le ai este să le foloseşti atât pentru propria creştere, cât şi pentru cei care te înconjoară. Asta este ceea ce ne-a învăţat Isus în pilda talanţilor, din Matei 25. Nu îngropa în pământ darul care este în tine. Exersează, lucrează, perfecţionează-l. Dacă te descurci bine într-un domeniu, fii sigur că vei fi bun şi în alte două sau trei.

  #polimatie #foloseşte-ţitalentele

  Polimatie - 2017. Şi tu posezi un talent excepţional. Dacă îl foloseşti într-un mod potrivit, vei ajunge să fii expert în mai multe materii. Nu trebuie decât să pui în practică talentul dat de Isus. Nu îngropa în pământ darul care este în tine. Exersează, lucrează, perfecţionează-l.
#polimatie #foloseşte-ţitalentele
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...