Nobleţea lui Ionatan

  Saul şi Ionatan, care s-au plăcut şi s-au iubit în timpul vieţii lor, n-au fost despărţiţi nici la moarte. (2 Samuel 1:23)

  Când ne gândim la viaţa tânărului Ionatan, ajungem la concluzia că acest băiat este printre personajele cu cel mai nobil caracter din Biblie. De ce? După cum ştii deja, Ionatan a fost întâiul născut al lui Saul, primul rege din Israel. Fiind cel mai mare băiat, Ionatan creştea, conştient că într-o zi va trebui să fie moştenitorul legitim pe tronul naţiunii. De fapt, el avea calităţile necesare pentru a fi un rege bun. Era un băiat foarte brav şi curajos, un războinic abil şi un instrument prin care Dumnezeu şi-a îndeplinit lucrarea şi a făcut minuni în favoarea poporului Israel (vezi 1 Samuel 14).

  Dar Ionatan nu a ajuns niciodată să urce pe tron. A făcut el ceva rău? Nu! L-a respins Domnul? Nu! El doar a trebuit să sufere consecinţele greşelilor tatălui lui. Saul a fost singurul vinovat pentru că Ionatan nu a putut deveni niciodată rege în Israel. Oricare altă persoană care ar fi fost în locul lui Ionatan ar fi nutrit resentimente profunde faţă de tatăl său. Dar nu găsim menţionat nicăieri în Sfânta Scriptură că Ionatan ar fi avut simţăminte de ranchiună faţă de el.

  Asta în ciuda faptului că Saul l-a jignit (1 Samuel 20:30) şi chiar l-a atacat cu o suliţă (1 Samuel 20:33), acest tânăr i-a rămas atât de loial, încât ultima mărturie pe care o găsim în Biblie cu privire la el este că a murit în luptă alături de tatăl lui (1 Samuel 31:2).

  Am putea să scoatem mai multe lecţii foarte însemnate din experienţa lui Ionatan. Aici vom aminti doar două. Fie că vrem sau nu, noi suntem supuşi riscului de a suferi consecinţele acţiunilor părinţilor noştri. Din cauza greşelilor lui Saul, Ionatan a pierdut totul, chiar şi viaţa. Fiind expuşi la reuşită sau eşec din cauza hotărârilor părinţilor noştri, lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să ne rugăm pentru ei, să îi cerem Dumnezeului cerului să îi întărească, să îi ajute ca hotărârile lor să fie o sursă de binecuvântare pentru noi.

  Al doilea lucru: un tată nu încetează niciodată să mai fie tată. Noi trebuie să îl iubim indiferent de consecințele pe care le-au produs acţiunile lui. Ionatan nu a încetat niciodată să îl iubească pe Saul şi întotdeauna i-a arătat respect. Întotdeauna a manifestat faţă de tatăl lui o atitudine prietenoasă şi respectuoasă.

  #nobleţedecaracter #fărăranchiună

  Nobleţea lui Ionatan - 2017. Fiind expuşi la reuşită sau eşec din cauza hotărârilor părinţilor noştri, lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să ne rugăm pentru ei, să îi cerem Dumnezeului cerului să îi întărească, să îi ajute ca hotărârile lor să fie o sursă de binecuvântare pentru noi.
#nobleţedecaracter #fărăranchiună
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Publicate astăzi

  Emanuel: Dumnezeu cu noi!

  nu te teme, căci Eu sînt cu tine; nu te uita cu îngrijorare, căci Eu...

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Țărmul păcii

  Ori de câte ori închid ochii și stau în liniște, imaginația mă poartă din nou în acest loc al solitudinii profunde și calme unde găsesc pace și unde Îl găsesc pe Dumnezeu. Iată ce mi-a oferit Isus: un țărm al păcii.

  Mintea şi comportamentul

  Soluția la toate provocările noastre nu este să ne îngrijorăm pentru că ne îngrijorăm, ci să renunțăm la aceste gânduri, să le înlocuim cu altele care edifică și duc spre o rezolvare. Astăzi supune-ți gândurile lui Isus Hristos și rezultatele te vor surprinde!

  Încurajează-i pe copii și pe tineri!

  Doamne, fă-mă atent și disponibil copiilor și tinerilor din preajma mea și dă-mi mereu un cuvânt de încurajare pentru ei! PROVOCARE: Fă-ți obiceiul ca în fiecare Sabat să apreciezi și să încurajezi un copil sau tânăr de la tine din biserică!