Nobleţea lui Ionatan

  Saul şi Ionatan, care s-au plăcut şi s-au iubit în timpul vieţii lor, n-au fost despărţiţi nici la moarte. (2 Samuel 1:23)

  Când ne gândim la viaţa tânărului Ionatan, ajungem la concluzia că acest băiat este printre personajele cu cel mai nobil caracter din Biblie. De ce? După cum ştii deja, Ionatan a fost întâiul născut al lui Saul, primul rege din Israel. Fiind cel mai mare băiat, Ionatan creştea, conştient că într-o zi va trebui să fie moştenitorul legitim pe tronul naţiunii. De fapt, el avea calităţile necesare pentru a fi un rege bun. Era un băiat foarte brav şi curajos, un războinic abil şi un instrument prin care Dumnezeu şi-a îndeplinit lucrarea şi a făcut minuni în favoarea poporului Israel (vezi 1 Samuel 14).

  Dar Ionatan nu a ajuns niciodată să urce pe tron. A făcut el ceva rău? Nu! L-a respins Domnul? Nu! El doar a trebuit să sufere consecinţele greşelilor tatălui lui. Saul a fost singurul vinovat pentru că Ionatan nu a putut deveni niciodată rege în Israel. Oricare altă persoană care ar fi fost în locul lui Ionatan ar fi nutrit resentimente profunde faţă de tatăl său. Dar nu găsim menţionat nicăieri în Sfânta Scriptură că Ionatan ar fi avut simţăminte de ranchiună faţă de el.

  Asta în ciuda faptului că Saul l-a jignit (1 Samuel 20:30) şi chiar l-a atacat cu o suliţă (1 Samuel 20:33), acest tânăr i-a rămas atât de loial, încât ultima mărturie pe care o găsim în Biblie cu privire la el este că a murit în luptă alături de tatăl lui (1 Samuel 31:2).

  Am putea să scoatem mai multe lecţii foarte însemnate din experienţa lui Ionatan. Aici vom aminti doar două. Fie că vrem sau nu, noi suntem supuşi riscului de a suferi consecinţele acţiunilor părinţilor noştri. Din cauza greşelilor lui Saul, Ionatan a pierdut totul, chiar şi viaţa. Fiind expuşi la reuşită sau eşec din cauza hotărârilor părinţilor noştri, lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să ne rugăm pentru ei, să îi cerem Dumnezeului cerului să îi întărească, să îi ajute ca hotărârile lor să fie o sursă de binecuvântare pentru noi.

  Al doilea lucru: un tată nu încetează niciodată să mai fie tată. Noi trebuie să îl iubim indiferent de consecințele pe care le-au produs acţiunile lui. Ionatan nu a încetat niciodată să îl iubească pe Saul şi întotdeauna i-a arătat respect. Întotdeauna a manifestat faţă de tatăl lui o atitudine prietenoasă şi respectuoasă.

  #nobleţedecaracter #fărăranchiună

  Nobleţea lui Ionatan - 2017. Fiind expuşi la reuşită sau eşec din cauza hotărârilor părinţilor noştri, lucrul cel mai bun pe care îl putem face este să ne rugăm pentru ei, să îi cerem Dumnezeului cerului să îi întărească, să îi ajute ca hotărârile lor să fie o sursă de binecuvântare pentru noi.
#nobleţedecaracter #fărăranchiună
  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...