Madiba

Ferice de acum încolo de morţii care mor în Domnul! Da, zice Duhul, ei se vor odihni de ostenelile lor, căci faptele lor îi urmează! (Apocalipsa 14:13)

Într-o zi ca cea de azi, lumea a fost şocată de vestea morţii lui Rolihlahla Mandela, cunoscut pe scena internaţională ca Nelson Mandela şi în ţara lui ca Madiba (numele clanului său). Nu avem suficient spaţiu pentru a scrie despre viaţa şi opera lui. El a fost principalul opozant al Aparheid-ului, regimul rasist care a guvernat în Africa de Sud între 1948 şi 1992. Din cauza acestei opoziţii, el a petrecut douăzeci şi şapte de ani în închisoare. În 1990 a fost eliberat; în 1993 a primit Premiul Nobel pentru Pace, deoarece a ştiut cum să evite un război civil şi, în 1994 a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud şi a fost ales prin vot universal primul premier mandatar sud-african.

Viaţa lui Mandela a fost caracterizată de promovarea iertării. El şi-a dorit să unească o ţară devastată de profunde divizări rasiale, i-a îmbrăţişat pe cei care l-au închis şi s-a dedicat cu totul luptei în favoarea reconcilierii autentice a Africii de Sud, motiv pentru care a înfiinţat Comisia pentru adevăr şi reconciliere.

El a fost un exemplu demn al următorului pasaj biblic: „Îmbrăcaţi-vă cu o inimă plină de îndurare, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă răbdare” (Coloseni 3:12). Richard Stengel a spus că Mandela se poate să fi fost „ultimul erou imaculat” care a rămas în lume.

Probabil că nu eşti interesat de o carieră politică, de posturi administrative sau nu ai astfel de obiective, dar cu toţii lăsăm o urmă în lume, lăsăm o moştenire. În Apocalipsa 14:13, Cuvântul lui Dumnezeu ne spune că şi după moarte, faptele noastre ne urmează, adică moştenirea noastră dăinuie şi după aceea. În consecinţă, viaţa noastră nu se măsoară după numărul de ani pe care îi trăim, ci după impactul avut asupra celor din jurul nostru. Astăzi, tu eşti în viaţă, tu ai ocazia de a face o diferenţă, de a fi lumină sau întuneric. Astăzi, acţiunile tale pot fi determinante în viaţa celorlalţi. Lasă ca lumina lui Dumnezeu să lumineze în locul tău prin bunătate faţă de cei ce te înconjoară. Madiba a spus: „Bunătatea unui om este o flacără pe care o putem ascunde, dar niciodată nu o putem stinge.”

#făodiferenţă #lasăluminatasălumineze

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video