Articolul precedentPe aripile laudei
  Articolul următorMediul şi sănătatea

  Problema cu faptele rele

  Iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. (Coloseni 3:13)

  În martie 2015, pagina de internet a revistei Science of US a publicat un articol intitulat: „17 lucruri pe care le ştim despre iertare.” Printre acele lucruri, în articol se spunea că, în general, suntem mai puţin înclinaţi să iertăm persoanele publice; că nu credem în sinceritatea cererilor de iertare ale persoanelor celebre, când acestea greşesc; că noi avem nevoie să iertăm dacă într-adevăr ne dorim o sănătate mai bună a inimii şi copiii iartă mai uşor decât adulţii;.

  Una din afirmaţii a atras atenţia. În opinia celui care a scris articolul, este dovedit că pisicile nu iartă niciodată. Conform unor studii ştiinţifice, s-a observat că gorilele, cimpanzeii, caprele, hienele, toate au prezentat semnele unei atitudini conciliante, ca de exemplu a îmbrăţişa sau a lua în braţe alte animale după o luptă. Dar singura specie care în niciun studiu nu a demonstrat dovezi ale unei atitudini de acest fel este pisica.

  Cât de trist trebuie să fie să trăieşti ca o pisică! Adică să strângi în inimă tot felul de resentimente împotriva oamenilor care te-au nedreptăţit. Ar fi mai bine să scriem următoarele cuvinte cu litere de foc pe tăbliţa inimii noastre: „Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău” (Leviticul 19:18). Eu cred că Fray Luis de León, faimosul profesor de la Universitatea din Salamanca, ne ilustrează foarte bine ideea transmisă de Moise în acest pasaj.

  Fray Luis a făcut o traducere a cărţii Cântarea cântărilor, dar, la acea vreme, Conciliul din Trent interzisese publicarea Bibliei în alte limbi decât latina. Astfel că, atunci când anumiţi conducători şi-au dat seama ce făcuse Fray Louis, motivaţi de o mare invidie, l-au scos din sală, acuzându-l înaintea Inchiziţiei.

  După ce a petrecut cinci ani în închisoare, el a fost declarat nevinovat. Ieşit din închisoare, Fray Luis şi-a recăpătat postul de profesor şi s-a întors la vechea lui clasă. Toţi elevii lui se aşteptau ca el să se plângă de cei care îi făcuseră atâta rău. Când a început să vorbească, el s-a mulţumit să spună: „În lecţia noastră de ieri, am spus că…” Cu alte cuvinte, el nu a păstrat în inima lui ranchiună împotriva pârâşilor. Fray Luis nu a fost pisică, pentru că el a ştiut să ierte şi să uite. Noi ce vom fi? Roagă-te la Dumnezeu ca să nu fim asemenea pisicilor!

  #iartăşiuită #iertare

  Vladimir Polanco
  Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

  Din aceeași categorie

  10 Perfect, dar invizibil

  De multe ori suntem atrași sau impresionați de renumele cuiva. Faima este rezultatul colportării unor știri adevărate sau exagerate. O campanie isteață poate aduce faimă și unei nonvalori. Adevăratul succes este însă rezultatul lucrului constant, al perseverenței și al modestiei. Un om de succes va fi întotdeauna decent în a se lăuda cu performanțele lui și va considera permanent că mai are de crescut.

  Zece boi grași

  Când un om se consideră singur înțelept, nu este decât un nebun inconștient. Dacă cineva, plin de modestie, Îi cere lui Dumnezeu pricepere, va primi și multe alte daruri. Pachetul lui Dumnezeu este mult mai complex decât ne imaginăm ori știm noi să cerem. El niciodată nu ne va da mai puțin decât știm noi să Îl rugăm.

  Zece „așteptătoare”

  Sunt două lucruri importante: așteptarea și felul în care te pregătești pentru întâmpinarea Fiului lui Dumnezeu. Este esențial să aștepți, pentru că altfel evenimentul nu are nicio relevanță, dar este la fel de important și cum te pregătești. Dacă Îl așteptăm pe Domnul Isus să revină, dar nu ne pregătim în mod serios pentru întâlnirea cu El, toată așteptarea va fi un timp pierdut și ar fi păcat. Dacă tot aștept, măcar să fiu și gata de marea întâlnire.

  ARO 10

  Un obiect vechi așezat lângă ceva nou va face două lucruri: în primul rând, va arăta urâțenia celui vechi și va știrbi destul de mult și din frumusețea celui nou. Așadar, pune-ți ca țintă schimbarea totală și nu compromite eforturile pe care oricum le faci, dacă vrei să obții un rezultat cu adevărat bun!

  Publicate astăzi

  10 Perfect, dar invizibil

  De multe ori suntem atrași sau impresionați de renumele cuiva. Faima este rezultatul colportării unor știri adevărate sau exagerate. O campanie isteață poate aduce faimă și unei nonvalori. Adevăratul succes este însă rezultatul lucrului constant, al perseverenței și al modestiei. Un om de succes va fi întotdeauna decent în a se lăuda cu performanțele lui și va considera permanent că mai are de crescut.

  Totul nou

  Mi-l pot imagina pe Isus oprindu-Se să admire frumusețea pe care o creează în viața ta și a mea. Să avem răbdare, pentru că Isus făgăduiește că „acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos”.

  Acoperirea prejudiciului

  Cererea victimei pentru a putea ierta cuprinde recunoaşterea prejudiciului adus, pocăinţa, compasiunea pentru victimă şi o dovadă de empatie, precum şi o oarecare reparaţie. Aceasta este singura cale de eliminare a stresului emoţional.

  Casa Tatălui este casa Mea

  Doamne, învață-ne să prețuim întâlnirea cu Tine din fiecare Sabat și să venim cu bucurie la casa Ta! Provocare: Hotărăște-te ca în Sabatul viitor să participi la toate serviciile divine din biserica ta! Ajută-i și pe membrii familiei tale să meargă împreună cu tine!

  Az igazak feltámadása

  „Megelevenednek halottaid, és holttesteim fölkelnek: serkenjetek föl és énekeljetek, akik a porban lakoztok, mert harmatod...