Problema cu faptele rele

Iertaţi-vă unul pe altul. Cum v-a iertat Hristos, aşa iertaţi-vă şi voi. (Coloseni 3:13)

În martie 2015, pagina de internet a revistei Science of US a publicat un articol intitulat: „17 lucruri pe care le ştim despre iertare.” Printre acele lucruri, în articol se spunea că, în general, suntem mai puţin înclinaţi să iertăm persoanele publice; că nu credem în sinceritatea cererilor de iertare ale persoanelor celebre, când acestea greşesc; că noi avem nevoie să iertăm dacă într-adevăr ne dorim o sănătate mai bună a inimii şi copiii iartă mai uşor decât adulţii;.

Una din afirmaţii a atras atenţia. În opinia celui care a scris articolul, este dovedit că pisicile nu iartă niciodată. Conform unor studii ştiinţifice, s-a observat că gorilele, cimpanzeii, caprele, hienele, toate au prezentat semnele unei atitudini conciliante, ca de exemplu a îmbrăţişa sau a lua în braţe alte animale după o luptă. Dar singura specie care în niciun studiu nu a demonstrat dovezi ale unei atitudini de acest fel este pisica.

Cât de trist trebuie să fie să trăieşti ca o pisică! Adică să strângi în inimă tot felul de resentimente împotriva oamenilor care te-au nedreptăţit. Ar fi mai bine să scriem următoarele cuvinte cu litere de foc pe tăbliţa inimii noastre: „Să nu te răzbuni şi să nu ţii necaz pe copiii poporului tău” (Leviticul 19:18). Eu cred că Fray Luis de León, faimosul profesor de la Universitatea din Salamanca, ne ilustrează foarte bine ideea transmisă de Moise în acest pasaj.

Fray Luis a făcut o traducere a cărţii Cântarea cântărilor, dar, la acea vreme, Conciliul din Trent interzisese publicarea Bibliei în alte limbi decât latina. Astfel că, atunci când anumiţi conducători şi-au dat seama ce făcuse Fray Louis, motivaţi de o mare invidie, l-au scos din sală, acuzându-l înaintea Inchiziţiei.

După ce a petrecut cinci ani în închisoare, el a fost declarat nevinovat. Ieşit din închisoare, Fray Luis şi-a recăpătat postul de profesor şi s-a întors la vechea lui clasă. Toţi elevii lui se aşteptau ca el să se plângă de cei care îi făcuseră atâta rău. Când a început să vorbească, el s-a mulţumit să spună: „În lecţia noastră de ieri, am spus că…” Cu alte cuvinte, el nu a păstrat în inima lui ranchiună împotriva pârâşilor. Fray Luis nu a fost pisică, pentru că el a ştiut să ierte şi să uite. Noi ce vom fi? Roagă-te la Dumnezeu ca să nu fim asemenea pisicilor!

#iartăşiuită #iertare

Vladimir Polanco
Vladimir Polanco
Asumă-ți fiecare zi din acest an, transformând trecutul în viitor, folosind prezentul. Dumnezeu este Cel care ne poate învăța secretul măsurării timpului. Vladimir Polanco semnează cartea „#urmărește profilul 365 share” apărută la Editura Viață și Sănătate.

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video

Articolul precedent
Articolul următor