Mai bine doi decât unul. (Eclesiastul 4:9)
După ce Și-a încheiat opera Lui, Dumnezeu a spus următoarele: „Nu este bine ca omul să fie singur” (Geneza 2:18). Nu ne putem bucura de viaţă dacă încercăm să fim ca nişte „insule” care vieţuiesc separat, izolaţi de ceilalţi. Dumnezeu ne-a creat să fim entităţi sociale. Viaţa este mai frumoasă atunci când avem cu cine să ne împărtăşim bucuriile şi durerile. Ştii cu cine îţi vei petrece viaţa?
Răspunsul la această întrebare include trei domenii: 1) Familia imediată, părinţi, fraţi şi surori. Nu tu ţi-ai ales familia. La naştere, părinţii tăi făceau deja parte din viaţa ta. Este un cerc din care nu poţi să ieşi sub niciun pretext. 2) Tu poţi să îţi alegi prietenii şi 3) partenerul de viaţă.
Cum poţi să îţi dai seama cine îţi sunt adevăraţii prieteni? Am găsit un răspuns simplu dat de cântăreţul spaniol, Victor Manuel. Adevăraţii prieteni „nu îţi cer niciodată nimic, ei întotdeauna îţi oferă.” Aşa a fost şi în cazul lui David şi Ionatan. Aşa este şi prietenia pe care ţi-o oferă Isus. Baltasar Gracián a scris în cea mai celebră operă a lui, El Criticón [Criticul]: „Cel care nu are prieteni nu are mâini şi nici picioare, el trăieşte într-o peşteră şi merge orbeşte”; „noi ne descoperim personalitatea cu ajutorul prietenilor pe care îi avem.” Cum sunt prietenii tăi?
Puţine decizii sunt la fel de importante ca alegerea partenerului, a persoanei cu care îţi vei petrece tot restul vieţii, alături de care vei sta la masă regulat, vei dormi şapte-opt ore pe zi şi cu care vei împărţi responsabilitatea creşterii şi educării copiilor tăi etc. Îţi imaginezi cum ar fi să petreci cincizeci de ani din viaţa ta cu o persoană pe care nu o iubeşti, care nu are aceleaşi valori morale şi spirituale ca tine şi care nu are aceeaşi viziune asupra lumii? Ar fi un adevărat calvar! Calvarul lui Hristos a fost suficient. Să nu crezi că trebuie neapărat să te căsătoreşti cu logodnicul/logodnica doar pentru că aţi ajuns deja la o înţelegere mutuală. Aceste angajamente nu sunt neapărat indisolubile, doar dizolvarea căsătoriei aduce multe probleme. De aceea trebuie să fii sigur pe tine şi sigur de celălalt. Dacă nu, nu te grăbi să păşeşti în această direcţie.
Îţi aminteşti de Iov? Când a venit nenorocirea peste el, soţia lui l-a abandonat şi prietenii lui nu i-au stat alături. Singura lui speranţă a fost: „Ştiu că Răscumpărătorul meu este viu” (Iov 19:25).
#alege-ţibinepartenerul #alege-ţibinepartenera