Ştiu faptele tale. Iată ţi-am pus înainte o uşă deschisă pe care nimeni n-o poate închide, căci ai puţină putere şi ai păzit Cuvântul Meu şi n-ai tăgăduit Numele Meu. – Apocalipsa 3:8
Fiecare an nou aduce cu sine aşteptări şi provocări noi. Dar când a fost aleasă data de 1 ianuarie să fie ziua de Revelion? Acest lucru li se datorează romanilor din vechime. Din motive politice şi militare, în 153 î.Hr., Senatul roman a stabilit ca data de 1 ianuarie să fie începutul anului nou. În ciuda unor neînţelegeri, ziua a rămas şi în calendarul iulian, adoptat în 46 î.Hr., dar şi în calendarul gregorian, adoptat în 1582 mai întâi de majoritatea ţărilor catolice şi mai târziu şi de celelalte ţări.
Unii autori susţin că numele de „ianuarie” (latină ianuarius) vine din termenul latin folosit pentru „uşă” (ianua), deoarece ianuarie este uşa către noul an. Dar majoritatea istoricilor asociază cuvântul „ianuarie” cu Janus, zeul roman al uşilor şi porţilor, al începuturilor şi tranziţiilor.
Având două feţe opuse, el putea privi înapoi, în trecut, şi înainte, înspre viitor. Oricum, cele două interpretări posibile exprimă noţiunea de uşă deschisă spre viitor.
Spre deosebire de zeul antic roman, Isus Hristos Se prezintă pe Sine ca fiind „Calea” (Ioan 14:6), „Alfa şi Omega, Cel dintâi şi Cel de pe urmă, Începutul şi Sfârşitul” (Apoc. 22:13) şi Cel care ne pune înainte „o uşă deschisă, pe care nimeni nu o poate închide” (Apoc. 3:8). Plin de har, El a deschis înaintea noastră uşa de acces spre 365 de segmente noi de timp, pe care le numim „zile”.
Chiar acum începem călătoria înspre acest an şi fiecare zi este un nou început. Dar noi nu suntem singuri în această călătorie. În Matei 28:20, Hristos ne-a făgăduit: „Eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârşitul veacului” sau cum spun versurile unui cântec: „Eu voi fi cu voi […] zi după zi după zi, până la sfârşitul veacului.” Asta înseamnă că El va fi cu noi în zilele însorite, dar şi în zilele înnorate şi ploioase.
Să nu uiţi că viaţa ta este doar o succesiune de zile şi fiecare zi este viaţa ta în miniatură. Tu vei fi ceea ce eşti astăzi dacă nu are loc o schimbare. Dacă este nevoie de o schimbare, de ce să nu începi astăzi? Ar trebui să scoţi ce este mai bun de la viaţă, de dragul lui Dumnezeu şi de dragul omenirii, care are nevoie de mântuire. Cu Dumnezeu, acesta poate fi cel mai bun an din viaţa ta. An Nou fericit!