Nikola Tesla

  Căci cine dintre voi, dacă vrea să zidească un turn, nu stă mai întâi să-şi facă socoteala cheltuielilor, ca să vadă dacă are cu ce să-l sfârşească? Pentru ca nu cumva, după ce i-a pus temelia, să nu-l poată sfârşi, şi toţi cei ce-l vor vedea să înceapă să râdă de el şi să zică: „Omul acesta a început să zidească şi n-a putut isprăvi.” – Luca 14:28-30

  Multe proiecte au eşuat pentru că idealismul şi creativitatea au luat-o înaintea planificării şi a bugetului. Un proverb egiptean spune: „Întinde-ţi picioarele doar atât cât îţi este plapuma.” Un proverb italian similar spune: „Nu îţi întinde mâna mai mult decât îţi este mâneca.” Aceste zicale nu au intenţia de a-ţi nărui visurile şi ambiţiile, ci doar să te conştientizeze că trebuie să trăieşti în funcţie de cât ai şi să nu visezi la lucruri la care nu poţi ajunge.

  Nikola Tesla (1856–1943) a fost un inventator, inginer, fizician şi futurist talentat. Născut în Imperiul Austriac (acum Croaţia), Tesla a imigrat în 1884 în Statele Unite pentru a lucra împreună cu Thomas Edison.

  Fiind susţinut financiar, la scurt timp, Tesla şi-a deschis laboratoare şi companii pentru a crea o serie de dispozitive electronice. Mintea lui genială a „inventat, prezis sau contribuit la dezvoltarea a sute de tehnologii care astăzi joacă un rol important în vieţile noastre – ca de exemplu telecomanda, becurile cu neon şi fluorescente, transmisia wireless, computere, telefoane inteligente, raze laser, raze X, robotică şi, desigur, curentul alternativ, temelia sistemului electric din zilele noastre” (Marissa Newhall).

  Cu finanţare din partea unui grup de investitori, în 1901 Tesla a început să construiască un laborator cu o centrală electrică şi un turn capabil să transmită semnale şi electricitate wireless gratuită în întreaga lume.

  Îngrijoraţi că nu vor avea niciun profit din acest proiect, în cele din urmă investitorii şi-au retras susţinerea financiară. Şi pentru a înrăutăţi lucrurile şi mai mult, în 1917, guvernul american a demolat turnul neterminat, de teamă că spionii germani l-ar folosi pentru a intercepta comunicaţiile în timpul Primului Război Mondial. Marele inventator şi-a trăit ultimii ani din viaţă în sărăcie şi izolare socială. El a murit în 7 ianuarie 1943, în camera lui modestă de hotel, în oraşul New York.

  Cineva spunea odată că „distanţa dintre visurile tale şi realitate se numeşte acţiune”. Aşa că fii idealist şi îndrăzneşte să ai visuri măreţe, care pot fi îndeplinite; planifică proiecte care nu se vor prăbuşi şi trăieşte în limita bugetului tău, chiar dacă asta ar însemna să ai o viaţă simplă.

  Nikola Tesla - 2018. Fii idealist şi îndrăzneşte să ai visuri măreţe, care pot fi îndeplinite; planifică proiecte care nu se vor prăbuşi şi trăieşte în limita bugetului tău, chiar dacă asta ar însemna să ai o viaţă simplă.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...