Tradiții nebiblice

  Şi aţi desfiinţat astfel cuvântul lui Dumnezeu în folosul datinii voastre. – Matei 15:6

  De-a lungul secolelor, multe tradiţii nebiblice au fost apărate ecleziastic ca fiind adevăruri biblice absolute. Astfel de poziţii dogmatice au distorsionat mai multe învăţături biblice, au împiedicat înţelegerea adevărului şi au confundat credinţa cu credulitatea. Acest lucru a devenit evident în poziţia Bisericii Romano-Catolice în discuţiile despre geocentrism (centrat pe pământ) şi heliocentrism (centrat pe soare) ale secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea.

  Grecii din vechime credeau că pământul era în centrul sistemului solar, părere care a predominat la acea vreme. În contrast cu această viziune, astronomul polonez Nicolaus Copernicus sugera că soarele era în centru. În 1632, modelul heliocentric a fost susţinut într-o carte, Dialogue Concerning the Two Chief World Systems, a astronomului şi fizicianului italian, Galileo Galilei (1564–1642). Neţinându-se cont de contribuţia sa majoră în lumea ştiinţei, Galileo a fost pedepsit de către Biserica Romano-Catolică pentru erezie.

  În 22 iunie 1633, astronomul în vârstă de 70 de ani a mers înaintea Inchiziţiei din Roma, purtând cămaşa albă a celui pocăit. El a fost acuzat „cu vehemenţă de erezie, deoarece a crezut şi a susţinut doctrina – care este falsă şi contrară Scripturii sacre şi divine – că soarele este în centrul lumii şi acesta nu se mişcă de la est la vest, că pământul se mişcă şi nu acesta este în centrul universului”. Cartea lui Galileo a fost arsă şi a fost ţinut în arest la domiciliu până a murit, în 8 ianuarie 1642.

  Oamenii susţineau că Biblia ne învaţă modelul geocentric. De exemplu, regele David spunea despre soare că este ca „un mire care iese din odaia lui de nuntă. […] Răsare la un capăt al cerurilor şi îşi isprăveşte drumul la celălalt capăt; nimic nu se ascunde de căldura lui” (Ps. 19:4-6).

  Împăratul Solomon mai spunea că „soarele răsare, apune şi aleargă spre locul de unde răsare din nou” (Ecl. 1:5). Dar aceste versete sugerează ideea că pământul este în centrul sistemului solar? Nu neapărat.

  Biblia nu foloseşte un limbaj ştiinţific. Chiar şi astăzi vorbim despre „răsărit” şi „apus”, fără a apăra un model geocentric. Atunci de ce ne-am aştepta ca Biblia să folosească un limbaj ştiinţific pe care nici chiar noi astăzi nu îl folosim în discuţiile noastre? Ar trebui să ne ferim să citim forţat în Biblie conceptele şi teoriile noastre moderne.

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Unsprezece covoare pentru cort

  E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...