Tradiții nebiblice

  Şi aţi desfiinţat astfel cuvântul lui Dumnezeu în folosul datinii voastre. – Matei 15:6

  De-a lungul secolelor, multe tradiţii nebiblice au fost apărate ecleziastic ca fiind adevăruri biblice absolute. Astfel de poziţii dogmatice au distorsionat mai multe învăţături biblice, au împiedicat înţelegerea adevărului şi au confundat credinţa cu credulitatea. Acest lucru a devenit evident în poziţia Bisericii Romano-Catolice în discuţiile despre geocentrism (centrat pe pământ) şi heliocentrism (centrat pe soare) ale secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea.

  Grecii din vechime credeau că pământul era în centrul sistemului solar, părere care a predominat la acea vreme. În contrast cu această viziune, astronomul polonez Nicolaus Copernicus sugera că soarele era în centru. În 1632, modelul heliocentric a fost susţinut într-o carte, Dialogue Concerning the Two Chief World Systems, a astronomului şi fizicianului italian, Galileo Galilei (1564–1642). Neţinându-se cont de contribuţia sa majoră în lumea ştiinţei, Galileo a fost pedepsit de către Biserica Romano-Catolică pentru erezie.

  În 22 iunie 1633, astronomul în vârstă de 70 de ani a mers înaintea Inchiziţiei din Roma, purtând cămaşa albă a celui pocăit. El a fost acuzat „cu vehemenţă de erezie, deoarece a crezut şi a susţinut doctrina – care este falsă şi contrară Scripturii sacre şi divine – că soarele este în centrul lumii şi acesta nu se mişcă de la est la vest, că pământul se mişcă şi nu acesta este în centrul universului”. Cartea lui Galileo a fost arsă şi a fost ţinut în arest la domiciliu până a murit, în 8 ianuarie 1642.

  Oamenii susţineau că Biblia ne învaţă modelul geocentric. De exemplu, regele David spunea despre soare că este ca „un mire care iese din odaia lui de nuntă. […] Răsare la un capăt al cerurilor şi îşi isprăveşte drumul la celălalt capăt; nimic nu se ascunde de căldura lui” (Ps. 19:4-6).

  Împăratul Solomon mai spunea că „soarele răsare, apune şi aleargă spre locul de unde răsare din nou” (Ecl. 1:5). Dar aceste versete sugerează ideea că pământul este în centrul sistemului solar? Nu neapărat.

  Biblia nu foloseşte un limbaj ştiinţific. Chiar şi astăzi vorbim despre „răsărit” şi „apus”, fără a apăra un model geocentric. Atunci de ce ne-am aştepta ca Biblia să folosească un limbaj ştiinţific pe care nici chiar noi astăzi nu îl folosim în discuţiile noastre? Ar trebui să ne ferim să citim forţat în Biblie conceptele şi teoriile noastre moderne.

  Tradiții nebiblice - 2018. Biblia nu foloseşte un limbaj ştiinţific. Atunci de ce ne-am aştepta ca Biblia să folosească un limbaj ştiinţific pe care nici chiar noi astăzi nu îl folosim în discuţiile noastre? Ar trebui să ne ferim să citim forţat în Biblie conceptele şi teoriile noastre moderne.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...