Căci oricine va vrea să-şi scape viaţa o va pierde, dar oricine îşi va pierde viaţa din pricina Mea şi din pricina Evangheliei o va mântui. – Marcu 8:35
Există mult mai multe afirmaţii retorice despre slujirea altruistă decât exemple practice care să ilustreze aceste fapte în viaţa reală. Unul din acei oameni bravi care au pus în practică ce au spus a fost Albert Schweitzer (1875–1965). El s-a născut pe 14 ianuarie 1875, în provincia germană Alsace-Lorraine şi în cele din urmă adevenit un teolog, muzician, filozof şi medic renumit. Asistenta medicală olandeză Maria J. Lagendijk a spus: „El a fost un adevărat alsacian. A avut şarmul unui francez şi tăria unui neamţ.”
În 1904, Schweitzer a citit un articol despre nevoia de medici în colonia franceză Gabon, Africa Ecuatorială. Spre dezamăgirea tuturor, el a renunţat la cariera lui strălucită ca profesor la Universitatea din Strasburg şi s-a înscris la medicină. În aprilie 1913, el împreună cu soţia lui au mers la Lambarene, unde au construit o clinică în junglă. Mai târziu explica: „Mulţi ani m-am dăruit pe mine prin cuvinte şi cu bucurie am urmat chemarea de a fi profesor de teologie şi predicator. Dar această formă nouă de activitate nu aş putea spune că înseamnă să vorbeşti despre religia dragostei, ci doar o punere în practică a acesteia.”
Dr. Schweitzer a primit pe 10 decembrie 1953 Premiul Nobel pentru Pace. Dar s-a întors în Africa şi a folosit banii primiţi pentru spitalul de leproşi din Lambarene. Cu puţin timp înainte să moară, soţia lui l-a întrebat cât plănuia să mai rămână în Africa. El a răspuns: „Atât cât voi mai avea suflare.” Schweitzer spunea ce înseamnă să ai o viaţă fericită: „Succesul nu este cheia spre fericire. Fericirea este cheia spre succes.
Dacă iubeşti ce faci, vei avea succes.” Ba mai mult, „fericirea nu înseamnă altceva decât o sănătate bună şi o memorie proastă.”
Despre slujirea altruistă, Schweitzer spunea: „Scopul vieţii omului este de a sluji şi de a arăta compasiune şi dorinţa de a-i ajuta pe alţii.” „Viaţa noastră este mai grea atunci când trăim pentru alţii, dar în acelaşi timp devine mai bogată şi mai fericită.” „Exemplul nu este cel mai important lucru în a-i influenţa pe alţii, ci este singurul lucru.” „Când vom pleca, singurul lucru important vor fi urmele de dragoste lăsate în urmă.”
Meditează astăzi la aceste afirmaţii şi la impactul pe care acestea îl pot avea în viaţa ta.