Răspândind lumină

  Voi sunteţi lumina lumii. O cetate aşezată pe un munte nu poate să rămână ascunsă. Şi oamenii n-aprind lumina ca s-o pună sub obroc, ci o pun în sfeşnic şi luminează tuturor celor din casă. – Matei 5:14-15

  Întuneric înseamnă absenţa luminii. Când lumina străluceşte, întunericul dispare în mod natural. De fapt, fără lumină nu există viaţă. Răspândind lumină, noi ajutăm viaţa să se dezvolte într-o manieră mai exuberantă.

  O realizare majoră în încercarea de a aduce iluminatul electric în casele noastre a avut loc pe 19 ianuarie 1883, în Roselle, New Jersey. După mai multe invenţii şi experimente, primul sistem de iluminare electric al lui Thomas Edison, care folosea linii aeriene, a început să funcţioneze. Prin aceasta se dovedea că o comunitate întreagă putea fi iluminată cu electricitate care provenea de la o centrală generatoare comună. Astăzi, nenumărate oraşe, sate şi case de pe întreg pământul folosesc sisteme de iluminare electrică.

  La fel de importantă ca lumina fizică pentru viaţa fizică este şi lumina care străluceşte din Cuvântul lui Dumnezeu pentru viaţa noastră spirituală. Biblia ne asigură că „Dumnezeu este lumină” (1 Ioan 1:5) şi „Tatăl luminii” (Iac. 1:17). Tot aşa Hristos, care a venit pentru a-L descoperi pe Tatăl, nu a spus doar că este „Lumina lumii”, ci a mai spus şi că „cine Mă urmează pe Mine nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii” (Ioan 8:12). Şi pentru că Hristos şi învăţăturile Sale nu pot fi despărţite, putem afirma că ambele sunt lumina care ar trebui să lumineze lumea. În cartea Psalmii (119:105) spune: „Cuvântul Tău este o candelă pentru picioarele mele şi o lumină pe cărarea mea.”

  Afirmând că şi noi suntem „lumina lumii” (Matei 5:14), Hristos nu spune că noi ar trebui să răspândim altora lumina noastră. Noi doar trebuie să reflectăm lumina Sa, lumina din Cuvântul Său tuturor celor din jurul nostru şi de pe întreg pământul. Acest lucru nu ar trebui folosit niciodată pentru a ne aduce slavă nouă înşine, ci ca un mijloc puternic de a-i conduce pe oameni să dea slavă lui Dumnezeu. Hristos a spus: „Tot aşa să lumineze şi lumina voastră înaintea oamenilor, ca ei să vadă faptele voastre bune şi să slăvească pe Tatăl vostru, care este în ceruri” (Matei 5:16).

  Aşa cum Thomas Edison a conceput un sistem electric de iluminare, care a adus lumină în casele noastre, la fel şi noi să ducem lumina lui Dumnezeu în casele celor care pier în această lume cuprinsă de întuneric. Împreună putem ilumina lumea!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...