Răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu

  Ce vezi scrie într-o carte şi trimite-o celor şapte biserici. – Apocalipsa 1:11

  Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu în limbaj omenesc şi sub forma unei cărţi. În vechime, Dumnezeu i-a cerut lui Moise (Exod. 17:14) şi altor profeţi canonici să scrie şi să trimită solii inspirate anumitor destinatari. Apostolul Ioan a primit următoarea însărcinare: „Ce vezi scrie într-o carte şi trimite-o celor şapte biserici” (Apoc. 1:11). Dar, în timp, procesul de publicare şi răspândire a Bibliei s-a îmbunătăţit vizibil.

  Johannes Gutenberg (1398–1468) era un metalurgist, bijutier, tipograf şi publicist german. În 1439, el a folosit pentru prima dată în Europa presa tipografică mobilă. Biblia nu a fost prima lui lucrare publicată, dar cu siguranţă că a fost cea mai importantă. Gutenberg a murit în 3 februarie 1468, în oraşul lui natal, Mainz, Germania şi a lăsat în urmă o moştenire bogată pentru omenire. El a revoluţionat tiparul şi lucrarea sa este privită ca fiind cea mai importantă invenţie a celui de-al doilea mileniu.

  Tiparul a ajutat la răspândirea scrierilor reformatorilor protestanţi. Multe lucruri s-au schimbat din vremea lui Gutenberg şi până azi. Marshall McLuhan spunea: „Gutenberg i-a făcut pe toţi cititori. Xerox-ul i-a făcut pe toţi publicişti.” Alţi autori au mai spus că computerele i-au făcut pe toţi autori şi internetul i-a făcut pe toţi editori şi critici. Cu alte cuvinte, astăzi putem fi aproape orice în acelaşi timp – cititor, publicist, autor, editor şi critic. În lumea noastră globalizată, conţinutul Bibliei este disponibil acum în nenumărate traduceri şi versiuni. Dar în acelaşi timp sunt disponibile şi interpretări sănătoase, precum şi distorsiuni înşelătoare ale Bibliei.

  A răspândi Cuvântul lui Dumnezeu în lume înseamnă a-l pune la dispoziţia oamenilor în format tipărit, electronic sau audio. Dar chiar mai mult, mai înseamnă şi să îi permiţi Cuvântului să vorbească singur, fără vreo distorsiune omenească şi fără părtinire. Pentru ca acest lucru să se întâmple, oamenii au nevoie să ştie principiile de bază şi parametrii unei interpretări biblice sănătoase. După cum Filip l-a ajutat pe famenul etiopian să înţeleagă Scriptura (Faptele 8:26-40), noi avem însărcinarea să „propovăduim Cuvântul, să stăruim asupra lui la timp şi ne la timp, să mustrăm, să certăm, să îndemnăm cu toată blândeţea şi învăţătura” (2 Tim. 4:2).

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Unsprezece minute

  Nu poți schimba trecutul, dar poți lumina prezentul și viitorul. Chiar dacă e dureros, îngroapă ceea ce nu mai poți schimba, depozitează la locul vechiturilor și deschide o fereastră spre azi, spre ceea ce poți fi și face acum. Poate că ceilalți au stricat trecutul, dar azi tu poți construi ceva mult mai luminos. Ieși din pivnița amintirilor și aprinde lumina! Mântuitorul stă cu mâna întinsă și vrea să îți încredințeze o altă formulă de viață, diferită, ruptă de trecut.

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...