Geologia potopului

Apele au ajuns din ce în ce mai mari şi toţi munţii înalţi care sunt sub cerul întreg au fost acoperiţi. Cu cincisprezece coţi s-au înălţat apele deasupra munţilor, care au fost acoperiţi. – Geneza 7:19-20

Majoritatea oamenilor de ştiinţă şi mulţi teologi neagă istoricitatea relatării despre potop din Geneza 6-8. Pentru ei, aceasta este doar o povestire mitologică, la fel ca versiunea despre potopul babilonian, numită Epopeea lui Ghilgameş. În opoziţie cu aceasta, referirile biblice la Noe şi potopul universal sunt luate literal, atât în Vechiul Testament (Ps. 104:6-9), cât şi în Noul Testament (Matei 24:37-39; Evrei 11:7; 1 Petru 3:20; 2 Petru 2:5; 3:6).

Revista Review and Herald din 5 februarie 1867 publica un articol de D.T. Bourdeau intitulat „Geologia şi Biblia”. Autorul afirma următoarele: „Geologia veritabilă este la fel de adevărată ca Biblia şi nu contrazice Biblia; deoarece adevărul nu poate contrazice adevărul. Totuşi, este ciudat că unii pretind că există o discrepanţă între această ştiinţă şi Biblie şi chiar mai ciudat este că unii pretind a crede în Biblie, adoptă păreri care se presupune că sunt bazate pe geologie, antagonice relatărilor biblice clare şi totuşi susţin că ar exista armonie între părerile lor şi Biblie.”

Temelia ştiinţifică a acestei presupuneri a fost demonstrată de geologul autodidact George McCready Price (1870–1963). Câteva din cărţile lui prezentau dovezi convingătoare că coloanele geologice au fost formate nu printr-un proces lent de evoluţie, ci mai degrabă printr-un potop universal. Price spunea despre lucrarea lui că are menirea să „dărâme vechile structuri evoluţioniste de la temelie”, pentru ca alţi creaţionişti să poată construi. Mulţi creaţionişti neadventişti au recunoscut contribuţia lui uimitoare la geologia potopului.

Evoluţioniştii cred că coloanele acestea s-au format în mai multe ere geologice, în mai multe milioane de ani. Pentru ei, nenumărate forme primitive de viaţă existau deja şi au dispărut cu mult înainte de păcatul lui Adam şi Eva (Gen. 3). Pe de altă parte, acceptând relatarea biblică despre potop exact aşa cum este, putem spune că învăţătura biblică despre moarte a venit în această lume prin păcatul lui Adam (Rom. 5:12). Doar privit din această perspectivă are sens planul de salvare!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video