Persoana Duhului Sfânt

  Şi Eu voi ruga pe Tatăl, şi El vă va da un alt Mângâietor, care să rămână cu voi în veac. – Ioan 14:16

  Natura Duhului Sfânt este o taină profundă. De aceea putem să o înţelegem doar în măsura în care ne este descoperită de Cuvântul lui Dumnezeu. Nu este surprinzător că primii adventişti de ziua a şaptea au avut dificultăţi în a înţelege acest subiect şi doar spre sfârşitul secolului al XIV-lea au început să recunoască faptul că Duhul Sfânt este o persoană. În 6 februarie 1896, Ellen White scria o scrisoare din Australia „fraţilor mei din America”. În acea scrisoare, ea a făcut referire la Duhul Sfânt ca fiind „a treia persoană a Dumnezeirii”. (Scrisoarea 8, 1896). Doi ani mai târziu (1898), ea a folosit aceeaşi expresie în cartea ei clasică, Hristos, Lumina lumii (p. 671).

  În Review and Herald din 9 iunie 1896, George C. Tenney, atunci co-editor al revistei, declara: „Nu putem descrie Duhul Sfânt. Din imaginile prezentate în Apocalipsa, Ezechiel şi alte cărţi ale Bibliei şi din limbajul folosit când se face referire la Duhul Sfânt, putem crede că acesta este ceva mai mult decât o emanaţie a minţii lui Dumnezeu. Despre el se vorbeşte ca o persoană şi este tratat astfel. El este inclus în binecu-vântările apostolice şi Domnul nostru vorbeşte despre el ca acţionând independent şi personal, ca învăţător, călăuzitor şi mângâietor. El este un obiect al veneraţiei şi este o inteligenţă cerească, prezent pretutindeni şi întotdeauna prezent. Dar, ca fiinţe limitate, noi nu putem înţelege problemele pe care contemplarea Dumnezeirii ni le prezintă minţii.”

  Când Pavel afirmă în Romani 8:26-27 că Duhul Sfânt „mijloceşte pentru noi”, el sugerează că Duhul are propria sa personalitate, una distinctă. Când apostolul vorbeşte despre „năzuinţa Duhului” (engl. mintea Duhului), el elimină orice posibilitate de a considera că Duhul este doar o energie abstractă, care vine din mintea lui Dumnezeu. Dacă aşa ar sta lucrurile, atunci am ajunge să vorbim pleonastic despre mintea minţii lui Dumnezeu, care nu are nicio logică.

  Mult mai mult decât doar o energie, Duhul Sfânt este Ajutorul Divin puternic care să ne convingă de „păcat, neprihănire şi judecată” (Ioan 16:8), să reverse dragostea lui Dumnezeu în inimile noastre (Rom. 5:5) şi să ne călăuzească în „tot adevărul” (Ioan 16:13). Chiar mai mult, El va rămâne cu noi pentru totdeauna!

  Persoana Duhului Sfânt - 2018. Mult mai mult decât doar o energie, Duhul Sfânt este Ajutorul Divin puternic care să ne convingă de „păcat, neprihănire şi judecată”, să reverse dragostea lui Dumnezeu în inimile noastre şi să ne călăuzească în „tot adevărul”. Chiar mai mult, El va rămâne cu noi pentru totdeauna!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Publicate astăzi

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Speranța – piesa lipsă

  Dumnezeu știa că dacă ea ar fi început ziua cu El, studiind din Cuvântul Său, acest lucru i-ar fi adus speranța care îi lipsea. Dumnezeu, prin Cuvântul Lui, ne va aduce și nouă speranța de care avem nevoie.

  Empatia

  Găseşte astăzi pe cineva cu care să empatizezi. Încearcă să-i oferi uşurare în durerea sa. Rămâi deschis la această posibilitate ca cei din jur să-şi poată împlini nevoile prin empatia ta. Pe lângă binele pe care îl faci altora, tu însuţi vei primi o recoltă de beneficii în ce priveşte bunăstarea fizică, psihică şi morală.

  Să fim o echipă!

  Părinte ceresc, vreau ca familia mea să lucreze ca o adevărată echipă! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să descoperi potențialul copilului tău și rolul care i se potrivește cel mai bine în familia voastră!

  Bűnbetegek orvossága

  „Miért ostorozzalak tovább, holott a bűnt növelitek? Minden fej beteg, és minden szív erőtelen. Tetőtől...