Articolul precedentÎn cămin
  Articolul următorO putere pentru toate națiunile

  Marele nostru Preot minunat

  Căci Hristos n-a intrat într-un locaş de închinare făcut de mână omenească, după chipul adevăratului locaş de închinare, ci a intrat chiar în cer, ca să Se înfăţişeze acum, pentru noi, înaintea lui Dumnezeu. – Evrei 9:24

  Sunt trei întrebări de bază referitoare la mântuirea noastră, întrebări la care fiecare creştin ar trebui să poată răspunde: Ce a făcut Hristos pentru noi pe cruce? Ce face El acum pentru noi în sanctuarul din ceruri?

  Şi ce va face El pentru noi la venirea Sa? Mulţi creştini pot explica ce a făcut Hristos la cruce şi ce va face El la a doua Sa venire. Dar nu foarte mulţi înţeleg ce face El acum în sanctuarul din ceruri pentru mântuirea noastră.

  Una dintre cele mai bune explicaţii adventiste de la începuturi a acestei învăţături a fost a lui O.R.L. Crosier, în articolul „Legea lui Moise”, publicat în Day-Star Extra, din 7 februarie 1846. În acest articol, Crosier scotea în evidenţă patru concepte de bază. Primul, că „sanctuarul” menţionat în Daniel 8:14 este un sanctuar/templu ceresc (Evr. 9:24; Apoc. 11:19). Al doilea, că sanctuarul ceresc este un sanctuar literal, cu două încăperi, Sfânta şi Sfânta Sfintelor, aşa cum au fost preînchipuite în ta-bernaculul lui Moise (Evr. 9:1-9). Al treilea, că Hristos este Marele-Preot al acelui sanctuar, făcând mijlocire pentru noi prin sângele Său vărsat la cruce (Col. 1:20; Evr. 9:11-23). Şi al patrulea, că la sfârşitul celor 2 300 de zile simbolice din Daniel 8:14, Hristos a intrat din Sfânta în Sfânta Sfintelor pentru a primi împărăţia (Dan. 7:9-14). Într-un articol publicat anterior, Crosier explica că în timp ce Hristos acum curăţă templul literal al Noului Ierusalim (Evr. 9:22-23), Duhul Sfânt curăţă templul spiritual al poporului lui Dumnezeu de păcatele lor (1 Cor. 3:16-17; 6:19-20).

  Dar poate vă întrebaţi: dacă Hristos a plătit deja preţul pentru toate păcatele noastre la cruce, de ce încă trebuie să mijlocească pentru noi în sanctuarul ceresc? Hristos a murit pe cruce pentru a salva întreaga omenire, dar nimeni nu va fi salvat împotriva voinţei sale. Acum, plin de har, Hristos aplică meritele jertfei Sale tuturor celor care Îl acceptă prin credinţă. Ce plan minunat a fost alcătuit pentru mântuirea ta şi a mea!

  Doamne, ce dezastru ar fi dacă planul Tău de mântuire ar rămâne fără rezultat pentru mine! De aceea, eu accept jertfa Ta pe cruce pentru păcatele mele şi te invit să fii Mare-Preot în viaţa mea!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...