Farmecul egiptean

  Acum, vino, Eu te voi trimite la Faraon şi vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel. – Exodul 3:10

  Cei care au urmărit faimosul film Cele Zece Porunci (1956), regizat de Cecil B. DeMille, şi-au făcut măcar o idee despre splendoarea Egiptului antic. Savanţii au enumerat aproximativ 170 de faraoni cunoscuţi care au condus ţara. Multe din locurile în care au fost îngropaţi au fost prădate de hoţi. Totuşi, în 4 noiembrie 1922, o echipă arheologică condusă de egiptologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului Tutankhamon (1332–1323 î.Hr.), care a ajuns pe tron când avea cam 9 ani şi a murit în jurul vârstei de 18 ani.

  Pe 16 februarie 1923, echipa lui Carter a intrat în camera mortuară sigilată a lui Tutankhamon, acoperită cu aur şi decorată cu simboluri protectoare speciale. În sarcofag au găsit mumia nepângărită, înfăşurată în 143 de bijuterii, şi faimoasa mască funerară albastră şi aurie. Doar un deceniu mai târziu Carter a terminat de fotografiat şi catalogat toate cele 5 398 de articole, inclusiv tronuri, arcuri, trompete, un potir, hrană, vin, sandale, lenjerie curată din in şi o barcă pe care faraonul să o folosească în călătoria spre viaţa de după moarte.

  Egiptenii antici credeau că corpul omenesc este casa celor trei componente ale sufletului – ka, ba şi akh. Fără trup ca punct fizic de întâlnire, părţile sufletului se pierdeau unele de celelalte şi persoana înceta să mai existe. Procesul de mumificare, cu multele sale ritualuri şi rugăciuni, avea ca ţintă să ţină trupul viu pentru viaţa de apoi. În morminte erau incluse mijloacele elementare pentru ca acea călătorie înspre lumea de dincolo să fie una cât se poate de confortabilă.

  Cele zece plăgi supranaturale care au urmat ieşirii israeliţilor din Egipt au fost judecăţile de pedepsire ale lui Dumnezeu împotriva sistemului religios egiptean (vezi Exodul 7-11). În contrast cu trupurile mumificate ale egiptenilor pentru viaţa de dincolo, Dumnezeu ne va oferi un trup nou şi slăvit, ca să putem fi cu El în cer. „Dar cetăţenia noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos. El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are” (Fil. 3:20-21). Ce asigurare şi speranţă minunată avem!

  Farmecul egiptean - 2018. În contrast cu trupurile mumificate ale egiptenilor pentru viaţa de dincolo, Dumnezeu ne va oferi un trup nou şi slăvit, ca să putem fi cu El în cer.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...