Farmecul egiptean

  Acum, vino, Eu te voi trimite la Faraon şi vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel. – Exodul 3:10

  Cei care au urmărit faimosul film Cele Zece Porunci (1956), regizat de Cecil B. DeMille, şi-au făcut măcar o idee despre splendoarea Egiptului antic. Savanţii au enumerat aproximativ 170 de faraoni cunoscuţi care au condus ţara. Multe din locurile în care au fost îngropaţi au fost prădate de hoţi. Totuşi, în 4 noiembrie 1922, o echipă arheologică condusă de egiptologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului Tutankhamon (1332–1323 î.Hr.), care a ajuns pe tron când avea cam 9 ani şi a murit în jurul vârstei de 18 ani.

  Pe 16 februarie 1923, echipa lui Carter a intrat în camera mortuară sigilată a lui Tutankhamon, acoperită cu aur şi decorată cu simboluri protectoare speciale. În sarcofag au găsit mumia nepângărită, înfăşurată în 143 de bijuterii, şi faimoasa mască funerară albastră şi aurie. Doar un deceniu mai târziu Carter a terminat de fotografiat şi catalogat toate cele 5 398 de articole, inclusiv tronuri, arcuri, trompete, un potir, hrană, vin, sandale, lenjerie curată din in şi o barcă pe care faraonul să o folosească în călătoria spre viaţa de după moarte.

  Egiptenii antici credeau că corpul omenesc este casa celor trei componente ale sufletului – ka, ba şi akh. Fără trup ca punct fizic de întâlnire, părţile sufletului se pierdeau unele de celelalte şi persoana înceta să mai existe. Procesul de mumificare, cu multele sale ritualuri şi rugăciuni, avea ca ţintă să ţină trupul viu pentru viaţa de apoi. În morminte erau incluse mijloacele elementare pentru ca acea călătorie înspre lumea de dincolo să fie una cât se poate de confortabilă.

  Cele zece plăgi supranaturale care au urmat ieşirii israeliţilor din Egipt au fost judecăţile de pedepsire ale lui Dumnezeu împotriva sistemului religios egiptean (vezi Exodul 7-11). În contrast cu trupurile mumificate ale egiptenilor pentru viaţa de dincolo, Dumnezeu ne va oferi un trup nou şi slăvit, ca să putem fi cu El în cer. „Dar cetăţenia noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos. El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are” (Fil. 3:20-21). Ce asigurare şi speranţă minunată avem!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Unsprezece minute

  Nu poți schimba trecutul, dar poți lumina prezentul și viitorul. Chiar dacă e dureros, îngroapă ceea ce nu mai poți schimba, depozitează la locul vechiturilor și deschide o fereastră spre azi, spre ceea ce poți fi și face acum. Poate că ceilalți au stricat trecutul, dar azi tu poți construi ceva mult mai luminos. Ieși din pivnița amintirilor și aprinde lumina! Mântuitorul stă cu mâna întinsă și vrea să îți încredințeze o altă formulă de viață, diferită, ruptă de trecut.

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...