Acum, vino, Eu te voi trimite la Faraon şi vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel. – Exodul 3:10
Cei care au urmărit faimosul film Cele Zece Porunci (1956), regizat de Cecil B. DeMille, şi-au făcut măcar o idee despre splendoarea Egiptului antic. Savanţii au enumerat aproximativ 170 de faraoni cunoscuţi care au condus ţara. Multe din locurile în care au fost îngropaţi au fost prădate de hoţi. Totuşi, în 4 noiembrie 1922, o echipă arheologică condusă de egiptologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului Tutankhamon (1332–1323 î.Hr.), care a ajuns pe tron când avea cam 9 ani şi a murit în jurul vârstei de 18 ani.
Pe 16 februarie 1923, echipa lui Carter a intrat în camera mortuară sigilată a lui Tutankhamon, acoperită cu aur şi decorată cu simboluri protectoare speciale. În sarcofag au găsit mumia nepângărită, înfăşurată în 143 de bijuterii, şi faimoasa mască funerară albastră şi aurie. Doar un deceniu mai târziu Carter a terminat de fotografiat şi catalogat toate cele 5 398 de articole, inclusiv tronuri, arcuri, trompete, un potir, hrană, vin, sandale, lenjerie curată din in şi o barcă pe care faraonul să o folosească în călătoria spre viaţa de după moarte.
Egiptenii antici credeau că corpul omenesc este casa celor trei componente ale sufletului – ka, ba şi akh. Fără trup ca punct fizic de întâlnire, părţile sufletului se pierdeau unele de celelalte şi persoana înceta să mai existe. Procesul de mumificare, cu multele sale ritualuri şi rugăciuni, avea ca ţintă să ţină trupul viu pentru viaţa de apoi. În morminte erau incluse mijloacele elementare pentru ca acea călătorie înspre lumea de dincolo să fie una cât se poate de confortabilă.
Cele zece plăgi supranaturale care au urmat ieşirii israeliţilor din Egipt au fost judecăţile de pedepsire ale lui Dumnezeu împotriva sistemului religios egiptean (vezi Exodul 7-11). În contrast cu trupurile mumificate ale egiptenilor pentru viaţa de dincolo, Dumnezeu ne va oferi un trup nou şi slăvit, ca să putem fi cu El în cer. „Dar cetăţenia noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos. El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are” (Fil. 3:20-21). Ce asigurare şi speranţă minunată avem!