Farmecul egiptean

  Acum, vino, Eu te voi trimite la Faraon şi vei scoate din Egipt pe poporul Meu, pe copiii lui Israel. – Exodul 3:10

  Cei care au urmărit faimosul film Cele Zece Porunci (1956), regizat de Cecil B. DeMille, şi-au făcut măcar o idee despre splendoarea Egiptului antic. Savanţii au enumerat aproximativ 170 de faraoni cunoscuţi care au condus ţara. Multe din locurile în care au fost îngropaţi au fost prădate de hoţi. Totuşi, în 4 noiembrie 1922, o echipă arheologică condusă de egiptologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul faraonului Tutankhamon (1332–1323 î.Hr.), care a ajuns pe tron când avea cam 9 ani şi a murit în jurul vârstei de 18 ani.

  Pe 16 februarie 1923, echipa lui Carter a intrat în camera mortuară sigilată a lui Tutankhamon, acoperită cu aur şi decorată cu simboluri protectoare speciale. În sarcofag au găsit mumia nepângărită, înfăşurată în 143 de bijuterii, şi faimoasa mască funerară albastră şi aurie. Doar un deceniu mai târziu Carter a terminat de fotografiat şi catalogat toate cele 5 398 de articole, inclusiv tronuri, arcuri, trompete, un potir, hrană, vin, sandale, lenjerie curată din in şi o barcă pe care faraonul să o folosească în călătoria spre viaţa de după moarte.

  Egiptenii antici credeau că corpul omenesc este casa celor trei componente ale sufletului – ka, ba şi akh. Fără trup ca punct fizic de întâlnire, părţile sufletului se pierdeau unele de celelalte şi persoana înceta să mai existe. Procesul de mumificare, cu multele sale ritualuri şi rugăciuni, avea ca ţintă să ţină trupul viu pentru viaţa de apoi. În morminte erau incluse mijloacele elementare pentru ca acea călătorie înspre lumea de dincolo să fie una cât se poate de confortabilă.

  Cele zece plăgi supranaturale care au urmat ieşirii israeliţilor din Egipt au fost judecăţile de pedepsire ale lui Dumnezeu împotriva sistemului religios egiptean (vezi Exodul 7-11). În contrast cu trupurile mumificate ale egiptenilor pentru viaţa de dincolo, Dumnezeu ne va oferi un trup nou şi slăvit, ca să putem fi cu El în cer. „Dar cetăţenia noastră este în ceruri, de unde şi aşteptăm ca Mântuitor pe Domnul Isus Hristos. El va schimba trupul stării noastre smerite şi-l va face asemenea trupului slavei Sale, prin lucrarea puterii pe care o are” (Fil. 3:20-21). Ce asigurare şi speranţă minunată avem!

  Farmecul egiptean - 2018. În contrast cu trupurile mumificate ale egiptenilor pentru viaţa de dincolo, Dumnezeu ne va oferi un trup nou şi slăvit, ca să putem fi cu El în cer.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...