„Vase de lut”

  Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut, pentru ca această putere nemaipomenită să fie de la Dumnezeu, şi nu de la noi. – 2 Corinteni 4:7

  Mulţi oameni se întreabă dacă scrierile inspirate sunt originale: poate un profet adevărat să copieze din surse neinspirate? Dacă el sau ea face acest lucru, atunci aceste porţiuni rămân ca nişte insule neinspirate în scrierile inspirate? Ba mai mult, dacă un profet nu oferă referinţa către sursa originală a informaţiei, se face vinovat de plagiat?

  De-a lungul secolelor era un lucru obişnuit să foloseşti ideile altora fără a oferi referinţe către sursa originală. Un exemplu clasic este William Shakespeare care, după spusele lui Ralph W. Emerson, „avea datorii peste tot şi folosea tot ce găsea”. Dar în vremurile noastre moderne, noile legi regionale şi naţionale au devenit mai stricte în privinţa drepturilor de autor. Legea drepturilor de autor din Statele Unite din 4 martie 1909 (în vigoare din 1 iulie 1909) a fost prima lege federală prin care se asigurau drepturile de autor literare, artistice, teatrale şi muzicale. Deci ar fi oarecum nedrept să judecăm autorii clasici (inclusiv profeţii) pe baza legilor şi practicilor moderne referitoare la drepturile de autor.

  Un studiu amănunţit al Bibliei poate scoate la suprafaţă mai multe cazuri în care autorii săi au folosit surse neinspirate. De exemplu, Pavel l-a citat pe Epimenide din Creta (Faptele 17:28; Tit 1:12), Arat din Cilicia (Faptele 17:28) şi Menander (1 Cor. 15:33). Iuda a citat pseudo-epigrafe din 1 Enoh (Iuda 14-15). Cartea Iov conţine mai multe dialoguri nerealiste în care Iov este acuzat de rele. Biblia citează unele din minciunile lui Satana (Gen. 3:1-5); Matei 4:3-11). Astfel inspiraţia divină nu implică originalitate absolută, ci doar susţinerea divină prin Duhul Sfânt pentru o transmitere de încredere a adevărului şi o relatare nepărtinitoare a faptelor.

  Avem nevoie cel puţin de o cunoaştere de bază a modului în care funcţionează inspiraţia pentru a evita denaturările şi înţelegerile greşite.

  Dar noi nu ar trebui să ne concentrăm pe vasul nedesăvârşit care poartă mesajul, ci mai degrabă pe conţ inutul mesajului infailibil. „Comoara a fost încredinţată unor vase de lut, dar cu toate acestea, ea este din Cer. Mărturia este transmisă prin expresia nedesăvârşită a limbajului omenesc, dar totuşi este mărturia lui Dumnezeu” (Solii alese, vol. 1, p. 26). Biblia nu conţine doar cuvântul lui Dumnezeu, ea de fapt este cuvântul Său!

  „Vase de lut” - 2018. „Comoara a fost încredinţată unor vase de lut, dar cu toate acestea, ea este din Cer. Mărturia este transmisă prin expresia nedesăvârşită a limbajului omenesc, dar totuşi este mărturia lui Dumnezeu” (Solii alese, vol. 1, p. 26). Biblia nu conţine doar cuvântul lui Dumnezeu, ea de fapt este cuvântul Său!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...