„Vase de lut”

  Comoara aceasta o purtăm în nişte vase de lut, pentru ca această putere nemaipomenită să fie de la Dumnezeu, şi nu de la noi. – 2 Corinteni 4:7

  Mulţi oameni se întreabă dacă scrierile inspirate sunt originale: poate un profet adevărat să copieze din surse neinspirate? Dacă el sau ea face acest lucru, atunci aceste porţiuni rămân ca nişte insule neinspirate în scrierile inspirate? Ba mai mult, dacă un profet nu oferă referinţa către sursa originală a informaţiei, se face vinovat de plagiat?

  De-a lungul secolelor era un lucru obişnuit să foloseşti ideile altora fără a oferi referinţe către sursa originală. Un exemplu clasic este William Shakespeare care, după spusele lui Ralph W. Emerson, „avea datorii peste tot şi folosea tot ce găsea”. Dar în vremurile noastre moderne, noile legi regionale şi naţionale au devenit mai stricte în privinţa drepturilor de autor. Legea drepturilor de autor din Statele Unite din 4 martie 1909 (în vigoare din 1 iulie 1909) a fost prima lege federală prin care se asigurau drepturile de autor literare, artistice, teatrale şi muzicale. Deci ar fi oarecum nedrept să judecăm autorii clasici (inclusiv profeţii) pe baza legilor şi practicilor moderne referitoare la drepturile de autor.

  Un studiu amănunţit al Bibliei poate scoate la suprafaţă mai multe cazuri în care autorii săi au folosit surse neinspirate. De exemplu, Pavel l-a citat pe Epimenide din Creta (Faptele 17:28; Tit 1:12), Arat din Cilicia (Faptele 17:28) şi Menander (1 Cor. 15:33). Iuda a citat pseudo-epigrafe din 1 Enoh (Iuda 14-15). Cartea Iov conţine mai multe dialoguri nerealiste în care Iov este acuzat de rele. Biblia citează unele din minciunile lui Satana (Gen. 3:1-5); Matei 4:3-11). Astfel inspiraţia divină nu implică originalitate absolută, ci doar susţinerea divină prin Duhul Sfânt pentru o transmitere de încredere a adevărului şi o relatare nepărtinitoare a faptelor.

  Avem nevoie cel puţin de o cunoaştere de bază a modului în care funcţionează inspiraţia pentru a evita denaturările şi înţelegerile greşite.

  Dar noi nu ar trebui să ne concentrăm pe vasul nedesăvârşit care poartă mesajul, ci mai degrabă pe conţ inutul mesajului infailibil. „Comoara a fost încredinţată unor vase de lut, dar cu toate acestea, ea este din Cer. Mărturia este transmisă prin expresia nedesăvârşită a limbajului omenesc, dar totuşi este mărturia lui Dumnezeu” (Solii alese, vol. 1, p. 26). Biblia nu conţine doar cuvântul lui Dumnezeu, ea de fapt este cuvântul Său!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Unsprezece minute

  Nu poți schimba trecutul, dar poți lumina prezentul și viitorul. Chiar dacă e dureros, îngroapă ceea ce nu mai poți schimba, depozitează la locul vechiturilor și deschide o fereastră spre azi, spre ceea ce poți fi și face acum. Poate că ceilalți au stricat trecutul, dar azi tu poți construi ceva mult mai luminos. Ieși din pivnița amintirilor și aprinde lumina! Mântuitorul stă cu mâna întinsă și vrea să îți încredințeze o altă formulă de viață, diferită, ruptă de trecut.

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Restaurare

  Slujim unui Dumnezeu puternic și minunat, care vrea să restaureze relațiile dintre cei care fac parte din poporul Lui. Cheia constă în mărturisirea personală. Dumnezeu ne-a înnoit, pe mine și pe soțul meu, și a făcut să ne putem căsători din nou.

  Experienţe pe vârful muntelui

  Trebuie să ne luăm rămas-bun de la momentele glorioase iar şi iar, pentru că trebuie să lucrăm jos, în vale. Însă acest rămas-bun nu va mai exista când Isus va reveni. El îi va primi pe răscumpăraţi în aer, tară să atingă pământul, pentru a începe gloriosul urcuş către reşedinţa cerească, unde vom locui în veşnicie cu Isus

  Mai arzi?

  Doamne, lasă-mă să ard pentru Tine! PROVOCARE: Încearcă astăzi să înveți un psalm sau măcar câteva versete!

  A szent város feletti jelenet

  „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy ki-ki megjutalmaztassék a szerint,...