Păcatul omisiunii

  Deci cine ştie să facă bine şi nu face săvârşeşte un păcat! – Iacov 4:17

  Omul de stat irlandez Edmund Burke spune: „Tot ce trebuie pentru ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic.” Aceeaşi preocupare i-a motivat şi lucrarea lui Martin Niemöller (1892–1984), un pastor luteran neamţ şi teolog antinazist. Iniţial, el l-a susţinut pe Hitler, dar curând a devenit un opozant vocal al propagandei ariene naziste, al antisemitismului şi al controlului statului asupra bisericilor. El a fost întemniţat în tabere de concentrare din 1937 până în 1945 şi abia a scăpat de execuţie. A murit pe 6 martie 1984, la vârsta de 92 de ani.

  Niemöller a scris un poem faimos despre laşitatea intelectualilor germani după ce naziştii au preluat puterea şi după purificarea succesivă a anumitor grupe-ţintă. În timpul carierei sale, pastorul luteran a creat mai multe versiuni ale acestui poem, dar cea mai bună variantă sună astfel: „Mai întâi au venit după socialişti şi nu mi-am ridicat glasul – pentru că eu nu eram socialist. Apoi au venit după sindicate şi nu mi-am ridicat glasul – pentru că nu eram sindicalist. Apoi au venit după evrei şi nu mi-am ridicat glasul – pentru că nu eram evreu. Apoi au venit după mine – şi nu a mai rămas nimeni care să îşi înalţe glasul pentru mine.”

  Isus a spus: „Cui i s-a dat mult, i se va cere mult” (Luca 12:48). Ellen White comentează această afirmaţie spunând: „Fiecare dintre noi vom fi personal răspunzători; chiar şi numai pentru o iotă făcută mai puţin decât am fi fost în stare să facem. Domnul măsoară cu exactitate fiecare posibilitate de lucru care ni se oferă. Talentele şi capacităţile nefolosite vor fi puse în socoteală, tot aşa ca şi cele cu care am lucrat. Dumnezeu ne va face răspunzători pentru ceea ce am fi putut deveni printr-o dreaptă folosire a talanţilor daţi de Dumnezeu. Noi vom fi judecaţi după ceea ce am fi putut face, dar n-am făcut, pentru că n-am folosit energiile noastre spre slava lui Dumnezeu” (Parabolele Domnului Hristos, pp. 362–363).

  Cei care încearcă să fie pe placul tuturor, neluând o poziţie clară în chestiuni de o importanţă crucială, vor ajunge să îi scârbească pe toţi şi să fie lăsaţi fără niciun sprijin. Păcatul omiterii înseamnă a nu-ți înălţa glasul împotriva răului, aşa cum ar trebui, şi a nu acţiona de partea binelui aşa cum ar fi de aşteptat. Fie ca Domnul să ne dea înţelepciunea de a rosti întotdeauna cuvintele potrivite – fără a le exagera sau a le reduce importanţa – şi întotdeauna să acţionăm aşa cum El doreşte.

  Păcatul omisiunii - 2018. Păcatul omiterii înseamnă a nu-ți înălţa glasul împotriva răului, aşa cum ar trebui, şi a nu acţiona de partea binelui aşa cum ar fi de aşteptat. Fie ca Domnul să ne dea înţelepciunea de a rosti întotdeauna cuvintele potrivite – fără a le exagera sau a le reduce importanţa – şi întotdeauna să acţionăm aşa cum El doreşte.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...