Prima lege duminicală

  El va rosti vorbe de hulă împotriva Celui Preaînalt, va asupri pe sfinţii Celui Preaînalt şi se va încumeta să schimbe vremurile şi legea. – Daniel 7:25

  Dacă Biblia vorbeşte despre păzirea Sabatului zilei a şaptea (Exod. 20:8-11; Evr. 4:4-11), de ce atât de mulţi creştini păzesc duminica?

  Cel mai des întâlnit răspuns la această întrebare este că Isus a înviat din morţi într-o zi de duminică şi, din acest motiv, această zi a devenit noua zi de închinare. Indiferent cât de populară şi atractivă ar părea această teorie, ea nu este susţinută nici de Noul Testament, nici de surse istorice de încredere. În Noul Testament citim mai târziu câteva schimbări care au avut loc în decursul istoriei.

  Cartea Daniel vorbeşte de fapt de o putere cumplită care va „arunca la pământ adevărul” (8:12) şi va „schimba vremurile şi legea” (7:25). Hristos vorbea despre această „urâciune a pustiirii” cu referire la viitor (Matei 24:15). Incontestabil, această predicţie a fost împlinită în era postapostolică, atunci când creştinismul a acceptat multe crezuri şi ritualuri păgâne, inclusiv închinarea în ziua duminicii.

  Procesul de transformare a duminicii în ziua de închinare a creştinilor a fost în mare parte stimulat de prima lege duminicală oficială, promulgată de împăratul Constantin în 7 martie 321 d.Hr. Legea spunea astfel: „În venerabila zi a Soarelui, magistraţii şi poporul ce locuiesc în oraşe să se odihnească şi toate atelierele să fie închise. La ţară, totuşi, persoanele angajate în agricultură să continue liber şi legal îndeletnicirile lor” (Cod. Just. 3.12.3). Această decizie civilă a fost urmată la scurt timp de o secvenţă de legi ecleziastice care impuneau păzirea duminicii şi toţi cei care nu ascultau de aceste legi erau declaraţi eretici.

  Vremurile s-au schimbat, dar nici învierea lui Isus într-o zi de duminică şi nici toate legile duminicale la un loc nu au făcut din această zi noua „zi a Domnului”, aşa cum susţin mulţi. Sabatul zilei a şaptea rămâne ca o zi sfântă şi astăzi la fel ca atunci când Dumnezeu l-a instituit, la sfârşitul săptămânii creaţiunii (Gen. 3:2-3) şi când El l-a proclamat pe Sinai ca parte a celor Zece Porunci (Exod 20:8-11). Să păzim această zi sfântă!

  Prima lege duminicală - 2018. Sabatul zilei a şaptea rămâne ca o zi sfântă şi astăzi la fel ca atunci când Dumnezeu l-a instituit, la sfârşitul săptămânii creaţiunii şi când El l-a proclamat pe Sinai ca parte a celor Zece Porunci. Să păzim această zi sfântă!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...