Prima lege duminicală

  El va rosti vorbe de hulă împotriva Celui Preaînalt, va asupri pe sfinţii Celui Preaînalt şi se va încumeta să schimbe vremurile şi legea. – Daniel 7:25

  Dacă Biblia vorbeşte despre păzirea Sabatului zilei a şaptea (Exod. 20:8-11; Evr. 4:4-11), de ce atât de mulţi creştini păzesc duminica?

  Cel mai des întâlnit răspuns la această întrebare este că Isus a înviat din morţi într-o zi de duminică şi, din acest motiv, această zi a devenit noua zi de închinare. Indiferent cât de populară şi atractivă ar părea această teorie, ea nu este susţinută nici de Noul Testament, nici de surse istorice de încredere. În Noul Testament citim mai târziu câteva schimbări care au avut loc în decursul istoriei.

  Cartea Daniel vorbeşte de fapt de o putere cumplită care va „arunca la pământ adevărul” (8:12) şi va „schimba vremurile şi legea” (7:25). Hristos vorbea despre această „urâciune a pustiirii” cu referire la viitor (Matei 24:15). Incontestabil, această predicţie a fost împlinită în era postapostolică, atunci când creştinismul a acceptat multe crezuri şi ritualuri păgâne, inclusiv închinarea în ziua duminicii.

  Procesul de transformare a duminicii în ziua de închinare a creştinilor a fost în mare parte stimulat de prima lege duminicală oficială, promulgată de împăratul Constantin în 7 martie 321 d.Hr. Legea spunea astfel: „În venerabila zi a Soarelui, magistraţii şi poporul ce locuiesc în oraşe să se odihnească şi toate atelierele să fie închise. La ţară, totuşi, persoanele angajate în agricultură să continue liber şi legal îndeletnicirile lor” (Cod. Just. 3.12.3). Această decizie civilă a fost urmată la scurt timp de o secvenţă de legi ecleziastice care impuneau păzirea duminicii şi toţi cei care nu ascultau de aceste legi erau declaraţi eretici.

  Vremurile s-au schimbat, dar nici învierea lui Isus într-o zi de duminică şi nici toate legile duminicale la un loc nu au făcut din această zi noua „zi a Domnului”, aşa cum susţin mulţi. Sabatul zilei a şaptea rămâne ca o zi sfântă şi astăzi la fel ca atunci când Dumnezeu l-a instituit, la sfârşitul săptămânii creaţiunii (Gen. 3:2-3) şi când El l-a proclamat pe Sinai ca parte a celor Zece Porunci (Exod 20:8-11). Să păzim această zi sfântă!

  Prima lege duminicală - 2018. Sabatul zilei a şaptea rămâne ca o zi sfântă şi astăzi la fel ca atunci când Dumnezeu l-a instituit, la sfârşitul săptămânii creaţiunii şi când El l-a proclamat pe Sinai ca parte a celor Zece Porunci. Să păzim această zi sfântă!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...