El va rosti vorbe de hulă împotriva Celui Preaînalt, va asupri pe sfinţii Celui Preaînalt şi se va încumeta să schimbe vremurile şi legea. – Daniel 7:25
Dacă Biblia vorbeşte despre păzirea Sabatului zilei a şaptea (Exod. 20:8-11; Evr. 4:4-11), de ce atât de mulţi creştini păzesc duminica?
Cel mai des întâlnit răspuns la această întrebare este că Isus a înviat din morţi într-o zi de duminică şi, din acest motiv, această zi a devenit noua zi de închinare. Indiferent cât de populară şi atractivă ar părea această teorie, ea nu este susţinută nici de Noul Testament, nici de surse istorice de încredere. În Noul Testament citim mai târziu câteva schimbări care au avut loc în decursul istoriei.
Cartea Daniel vorbeşte de fapt de o putere cumplită care va „arunca la pământ adevărul” (8:12) şi va „schimba vremurile şi legea” (7:25). Hristos vorbea despre această „urâciune a pustiirii” cu referire la viitor (Matei 24:15). Incontestabil, această predicţie a fost împlinită în era postapostolică, atunci când creştinismul a acceptat multe crezuri şi ritualuri păgâne, inclusiv închinarea în ziua duminicii.
Procesul de transformare a duminicii în ziua de închinare a creştinilor a fost în mare parte stimulat de prima lege duminicală oficială, promulgată de împăratul Constantin în 7 martie 321 d.Hr. Legea spunea astfel: „În venerabila zi a Soarelui, magistraţii şi poporul ce locuiesc în oraşe să se odihnească şi toate atelierele să fie închise. La ţară, totuşi, persoanele angajate în agricultură să continue liber şi legal îndeletnicirile lor” (Cod. Just. 3.12.3). Această decizie civilă a fost urmată la scurt timp de o secvenţă de legi ecleziastice care impuneau păzirea duminicii şi toţi cei care nu ascultau de aceste legi erau declaraţi eretici.
Vremurile s-au schimbat, dar nici învierea lui Isus într-o zi de duminică şi nici toate legile duminicale la un loc nu au făcut din această zi noua „zi a Domnului”, aşa cum susţin mulţi. Sabatul zilei a şaptea rămâne ca o zi sfântă şi astăzi la fel ca atunci când Dumnezeu l-a instituit, la sfârşitul săptămânii creaţiunii (Gen. 3:2-3) şi când El l-a proclamat pe Sinai ca parte a celor Zece Porunci (Exod 20:8-11). Să păzim această zi sfântă!