Articolul precedentIntrăm în odihna lui Hristos
  Articolul următorDependența de Dumnezeu

  Romeo și Julieta

  Căci dragostea este tare ca moartea, şi gelozia este neînduplecată ca Locuinţa morţilor; jarul ei este jar de foc, o flacără a Domnului. Apele cele mari nu pot să stingă dragostea şi râurile n-ar putea s-o înece. – Cântarea cântărilor 8:6-7

  Dragostea este o uimitoare putere constrângătoare şi transformatoare, uşor de hrănit şi greu de constrâns. Dar modul în care oamenii îşi exprimă dragostea poate avea mai multe forme, unele chiar mai ciudate. Când primeşte răspuns, dragostea aproape că nu mai are limite; când persoana iubită ne trădează, ajungem să o urâm cu aceeaşi intensitate cu care o iubeam înainte.

  Romeo ş i Julieta (1597), piesa lui William Shakespeare, este probabil povestea celor mai faimoşi îndrăgostiţi care au existat vreodată, care chiar au devenit un simbol al dragostei. Povestea are la bază căsătoria lui Romeo Montocchio cu Juliet Capelletto în biserica din Minorites, Citadell, Italia. În ciuda unor dispute, majoritatea surselor spun că acea căsătorie a avut loc pe 11 martie 1302. Nu ştim cu adevărat de ce Shakespeare a scris această piesă cu un final atât de tragic, în care amândoi îşi curmă viaţa pentru a fi împreună măcar în moarte. Oricum, piesa do-reşte să transmită mesajul că şi în cea mai rea situaţie cu care se poate confrunta un cuplu, dragostea adevărată întotdeauna va birui.

  De-a lungul piesei putem observa câteva licăriri pătrunzătoare care ies la suprafaţă. De exemplu, în cuvintele lui Romeo putem descoperi un apel la simpatie: „Când nicio rană n-ai ajuns să-nduri. Poți să-ți bați joc de-orice zgârieturi.” Tendinţa de a supraestima frumuseţea trecătoare mai presus de dragostea adevărată este exprimată de călugărul Lorenzo: „Nu inima; privirile sunt multe. Și tinerii din ochi se-ndrăgostesc.” Obiceiul obositor de a vorbi prea mult este atins în mod ironic atunci când Romeo face referire la un domn „care iubeşte să se audă vorbind”.

  Dar una dintre cele mai frumoase expresii din întreaga piesă este rostită de Julieta: „Nețărmuită-mi este îndurarea, și dragostea mi-e-ntinsă cum e marea, și-ntocmai cum e marea de adâncă: Din tot ce dărui, tot mai mult am încă. Și-s amândouă fără de hotare.” Acest citat frumos exprimă chiar miezul adevăratei iubiri altruiste: cu cât oferim mai multă dragoste, cu atât avem mai multă! Dragostea adevărată este un dar de la Dumnezeu pe care îl primim pentru a-l reflecta celor din jurul nostru. Dragostea întotdeauna preia iniţiativa. Aşa cum Dumnezeu a preluat iniţiativa de a ne iubi pe când încă eram vrăjmaşii Lui (Rom. 5:8), la fel şi noi ar trebui să avem iniţiativa de a-i iubi pe semenii noştri (Matei 5:43-48).

  Romeo și Julieta - 2018. Dragostea adevărată este un dar de la Dumnezeu pe care îl primim pentru a-l reflecta celor din jurul nostru. Dragostea întotdeauna preia iniţiativa. Aşa cum Dumnezeu a preluat iniţiativa de a ne iubi pe când încă eram vrăjmaşii Lui, la fel şi noi ar trebui să avem iniţiativa de a-i iubi pe semenii noştri.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Publicate astăzi

  Umflăturile de aur

  Dacă vrei să nu te îngrijoreze Cuvântul lui Dumnezeu, nu face din citirea lui o raritate, un eveniment; citește zilnic, uneori mai mult, alteori mai puțin, dar fă efortul să citești zilnic. Vei găsi cele mai potrivite promisiuni ale lui Dumnezeu, vei descoperi mustrări sau avertismente. Pentru cineva care citește în mod constant Scriptura, ea nu va deveni o sursă de frică, ci de încurajare și, mai mult decât atât, ea va fi o călăuză foarte sigură prin deciziile vieții.

  Podul

  Ce călătorie minunată putem avea atunci când suntem în contact direct cu Dumnezeu și când avem încredere în conducerea Lui zilnică! „Încredinţează-ţi soarta în mâna Domnului, şi El te va sprijini. El nu va lăsa niciodată să se clatine cel neprihănit” (Psalmii 55:22).

  Un duh de putere

  În caz de timiditate, de lipsă de motivație sau de oricare altă barieră ai putea întâlni, Domnul este gata să-ți dea puterea de a rezolva lucrurile. El îți dă puterea dragostei și a unei minți sănătoase și echilibrate pentru a lua cele mai bune decizii. Fie ca Domnul să-ți dea aceste daruri chiar astăzi!

  Ștafeta credinței

  Tată ceresc, condu-ne acasă la Tine, alături de familiile noastre, generație lângă generație! PROVOCARE: Ia-ți în mod regulat timp să le povestești copiilor și nepoților tăi experiențele din viața ta în care ai avut parte de călăuzirea lui Dumnezeu!

  A pogány hatalom pompája

  „Mert lesz idő, amikor az egészséges tudományt el nem szenvedik, hanem a saját kívánságaik szerint...