Articolul precedentIntrăm în odihna lui Hristos
  Articolul următorDependența de Dumnezeu

  Romeo și Julieta

  Căci dragostea este tare ca moartea, şi gelozia este neînduplecată ca Locuinţa morţilor; jarul ei este jar de foc, o flacără a Domnului. Apele cele mari nu pot să stingă dragostea şi râurile n-ar putea s-o înece. – Cântarea cântărilor 8:6-7

  Dragostea este o uimitoare putere constrângătoare şi transformatoare, uşor de hrănit şi greu de constrâns. Dar modul în care oamenii îşi exprimă dragostea poate avea mai multe forme, unele chiar mai ciudate. Când primeşte răspuns, dragostea aproape că nu mai are limite; când persoana iubită ne trădează, ajungem să o urâm cu aceeaşi intensitate cu care o iubeam înainte.

  Romeo ş i Julieta (1597), piesa lui William Shakespeare, este probabil povestea celor mai faimoşi îndrăgostiţi care au existat vreodată, care chiar au devenit un simbol al dragostei. Povestea are la bază căsătoria lui Romeo Montocchio cu Juliet Capelletto în biserica din Minorites, Citadell, Italia. În ciuda unor dispute, majoritatea surselor spun că acea căsătorie a avut loc pe 11 martie 1302. Nu ştim cu adevărat de ce Shakespeare a scris această piesă cu un final atât de tragic, în care amândoi îşi curmă viaţa pentru a fi împreună măcar în moarte. Oricum, piesa do-reşte să transmită mesajul că şi în cea mai rea situaţie cu care se poate confrunta un cuplu, dragostea adevărată întotdeauna va birui.

  De-a lungul piesei putem observa câteva licăriri pătrunzătoare care ies la suprafaţă. De exemplu, în cuvintele lui Romeo putem descoperi un apel la simpatie: „Când nicio rană n-ai ajuns să-nduri. Poți să-ți bați joc de-orice zgârieturi.” Tendinţa de a supraestima frumuseţea trecătoare mai presus de dragostea adevărată este exprimată de călugărul Lorenzo: „Nu inima; privirile sunt multe. Și tinerii din ochi se-ndrăgostesc.” Obiceiul obositor de a vorbi prea mult este atins în mod ironic atunci când Romeo face referire la un domn „care iubeşte să se audă vorbind”.

  Dar una dintre cele mai frumoase expresii din întreaga piesă este rostită de Julieta: „Nețărmuită-mi este îndurarea, și dragostea mi-e-ntinsă cum e marea, și-ntocmai cum e marea de adâncă: Din tot ce dărui, tot mai mult am încă. Și-s amândouă fără de hotare.” Acest citat frumos exprimă chiar miezul adevăratei iubiri altruiste: cu cât oferim mai multă dragoste, cu atât avem mai multă! Dragostea adevărată este un dar de la Dumnezeu pe care îl primim pentru a-l reflecta celor din jurul nostru. Dragostea întotdeauna preia iniţiativa. Aşa cum Dumnezeu a preluat iniţiativa de a ne iubi pe când încă eram vrăjmaşii Lui (Rom. 5:8), la fel şi noi ar trebui să avem iniţiativa de a-i iubi pe semenii noştri (Matei 5:43-48).

  Romeo și Julieta - 2018. Dragostea adevărată este un dar de la Dumnezeu pe care îl primim pentru a-l reflecta celor din jurul nostru. Dragostea întotdeauna preia iniţiativa. Aşa cum Dumnezeu a preluat iniţiativa de a ne iubi pe când încă eram vrăjmaşii Lui, la fel şi noi ar trebui să avem iniţiativa de a-i iubi pe semenii noştri.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!

  Sátán utolsó hadjárata

  „Fiacskáim, itt az utolsó óra, és amint hallottátok, hogy az antikrisztus eljő, így most sok...