Pe urmele Lui

Şi la aceasta aţi fost chemaţi, fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui. – 1 Petru 2:21

La ce s-a referit Isus când a spus: „Veniţi după Mine!” (Matei 4:19)? Se referea doar la acceptarea lui Isus ca Mântuitor al nostru personal sau are implicaţii practice mai profunde?

Charles M. Sheldon (1857–1946) a fost pastor al bisericii Central Congregational din Topeka, Kansas. În 1896, el a scris emoţionanta poveste Pe urmele Lui, din care le citea tinerilor din biserică câte un capitol în fiecare duminică seara. Întreaga poveste a fost publicată mai întâi ca o serie cu 31 de părţi în săptămânalul Chicago Advocate şi apoi sub formă de carte, care a fost tradusă în multe limbi şi a devenit un bestseller absolut.

În 1900, Frederick O. Popenoe, editor şi proprietar al The Topeka Dai-ly Capital, i-a oferit lui Sheldon controlul complet asupra ziarului pentru o săptămână, începând cu data de 13 martie 1900. În timpul săptămânii, Sheldon a încercat să publice ziarul aşa cum credea că ar fi făcut Isus. Tirajul a crescut de la 15 000 de copii zilnic la peste 350 000. Dar de ce acea poveste şi acel ziar au reuşit să aibă un succes atât de mare?

Pe urmele Lui spune povestea unui pastor anglican, Henry Maxwell, care a hotărât să ţină o predică frumoasă din 1 Petru 2:21 („să călcaţi pe urmele Lui”). În timp ce se pregătea pentru predică, un angajat mort de foame a bătut la uşa lui, cerând ajutor. Maxwell s-a scuzat şi l-a lăsat pe sărac să plece fără a-l ajuta. La finalul predicii, Maxwell şi întreaga adunare au fost provocaţi de acelaşi bărbat care s-a ridicat în picioare şi a întrebat care era semnificaţia practică în a-L urma pe Isus. Din acel moment, lucrarea şi viaţa personală a lui Maxwell întotdeauna s-a ghidat după o întrebare crucială: „Ce ar face Isus?”

Această întrebare implică mai mult decât o cercetare subiectivă şi retorică. Ea are implicaţii practice profunde şi vaste. Înseamnă a renunţa la „idolii” mult iubiţi şi a fi asemenea lui Isus în felul în care gândim, vorbim şi acţionăm. De aici apar nenumărate alte întrebări pline de semnificaţie. De exemplu, „Dacă Isus ar fi în locul meu, ce fel de student, sau lucrător, soţ/soţie sau copil etc. aş fi? „Ce ar face El în acest caz?” Nu uita, a fi un creştin adevărat înseamnă a fi pe deplin consacrat lui Hristos şi cauzei Sale şi a merge pe urmele Lui!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video