Articolul precedentCurăția
  Articolul următorSimplitatea

  „Lumea este parohia mea”

  Ţarina este lumea; sămânţa bună sunt fiii Împărăţiei; neghina sunt fiii celui rău. – Matei 13:38

  Predicarea Evangheliei Împărăţiei lui Dumnezeu nu poate fi restricţionată de bariere geografice, etnice sau sociale. John Wesley (1703–1791), cofondatorul metodismului, era preot şi teolog anglican când a devenit un predicator itinerant care predica despre reînviorare. Având o diplomă academică de la Lincoln College, Oxford, el nu a fost limitat de graniţele unei parohii. Fără o parohie a lui şi nefiind binevenit în parohiile altor preoţi, Wesley predica în faţa unor mari mulţimi de oameni în câmp deschis.

  Într-o scrisoare adresată lui James Hervey, din 20 martie 1739, John Wesley declara: „Acum nu am o parohie a mea şi probabil nu voi avea vreodată.” De aceea, „consider că întreaga lume este parohia mea; prin aceasta vreau să spun că în orice parte a lumii m-aş afla, consider că este corect şi de datoria mea să declar tuturor celor care sunt dornici să audă vestea bună a mântuirii.” Se spune că în timpul vieţii sale, Wesley a parcurs 400 000 km, în mare parte cu calul, şi a ţinut peste 40 000 de predici, dintre care majoritatea în aer liber.

  Dar în 6 august 1777, Wesley i-a scris o scrisoare scurtă lui Alexander Mather, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la viitorul metodismului. El scotea în evidenţă faptul că mulţi dintre predicatori nu mai erau spirituali şi nu mai erau „vii faţă de Dumnezeu”, deveniseră „delicaţi, fără vlagă, cu frică de ruşine, trudă şi greutăţi”. El îşi încheia scrisoarea cu câteva cuvinte remarcabile: „Dă-mi o sută de predicatori cărora să nu le fie teamă de altceva decât de păcat şi care să nu îşi dorească altceva decât pe Dumnezeu, şi nu îmi pasă dacă aceştia sunt preoţi sau laici, aceştia vor zgudui porţile iadului şi vor stabili Împărăţia cerului pe pământ.” În calitate de creştini adventişti, noi suntem trimişi să predicăm întreita solie îngerească întregii lumi (Apoc. 14:6-12). Dar lipsa fervorii spirituale şi a pasiunii pentru suflete poate foarte uşor să pună în pericol misiunea noastră. Îţi poţi imagina cât de puternică ar fi mişcarea noastră dacă fiecare adventist de ziua a şaptea nu „s-ar teme de nimic altceva decât de păcat şi nu şi-ar dori altceva decât pe Dumnezeu” şi ar considera că lumea este parohia lui? Tendinţa noastră ca oameni este ca întotdeauna să aşteptăm mai mult de la alţii şi nu atât de mult de la noi înşine. Te rog, nu aştepta ca alţii să ia iniţiativa. Acest lucru trebuie să înceapă cu tine şi cu mine, chiar acum!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Unsprezece minute

  Nu poți schimba trecutul, dar poți lumina prezentul și viitorul. Chiar dacă e dureros, îngroapă ceea ce nu mai poți schimba, depozitează la locul vechiturilor și deschide o fereastră spre azi, spre ceea ce poți fi și face acum. Poate că ceilalți au stricat trecutul, dar azi tu poți construi ceva mult mai luminos. Ieși din pivnița amintirilor și aprinde lumina! Mântuitorul stă cu mâna întinsă și vrea să îți încredințeze o altă formulă de viață, diferită, ruptă de trecut.

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Publicate astăzi

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Răbdarea este o roadă

  Dacă îi permitem lui Hristos să ne dea puterea de a exercita răbdarea atunci când avem nevoie ea, vom descoperi adevărata libertate care ne scoate de sub stăpânirea propriilor emoții, pentru a trăi ca aceia care au fost schimbați după asemănarea cu Hristos.

  Rugăciunea şi mulţumirea

  Dacă treci prin dificultăţi, în mod deosebit din cauza insultelor, a urii, a invidiei, a resentimentelor sau asprimii în relaţiile cu ceilalţi, citeşte, reciteşte, memorează şi roagă-te. Copiază acest text pe ceva şi poartă-l la tine pentru a-l folosi când eşti ispitit. Mai presus de toate, roagă-te tot timpul, aşa cum te învaţă apostolul Pavel.

  Nevoia de prieteni

  Ne rugăm ca aceia care își aleg acum drumul în viață să găsească frumusețea în oamenii lui Dumnezeu. PROVOCARE: Fă o listă cu toți tinerii și copiii din biserica ta pe care îi cunoști! Roagă-te săptămâna aceasta pentru fiecare dintre ei!

  „Csak az Úrban van minden igazság és erő”

  „Magamra esküdtem és igazság jött ki számból, egy szó, mely vissza nem tér: hogy minden...