Îngăduite, dar nu de folos

  Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine. – 1 Corinteni 6:12

  Există o diferenţă semnificativă între ce este permis (îngăduit) şi ce este potrivit (de ajutor). Apostolul Pavel era foarte conştient de acest lucru când a afirmat: „Toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nu toate sunt de folos; toate lucrurile îmi sunt îngăduite, dar nimic nu trebuie să pună stăpânire pe mine” (1 Cor. 6:12). Căutând propriile lor „drepturi”, mulţi oameni au ignorat drepturile altora. Ca creştini, noi ar trebui să avem o percepţie clară a ceea ce este îngăduit şi ce este de folos în tot ceea ce facem şi spunem.

  Miles Kington spunea în The Independent (Anglia), din 28 martie 2003, că „cunoaşterea constă în a şti că roşia este un fruct şi înţelepciunea stă în a nu o pune în salata de fructe”. Fără îndoială, avem dreptul să punem roşii în salata de fructe, dar noi nu facem acest lucru de obicei şi nici ceilalţi oameni nu fac asta. Dar ar trebui să fim sensibili din punct de vedere cultural şi să folosim bunul-simţ în tot ce facem. Faptele şi comportamentul nostru ar trebui să urmeze modelele culturii şi eticii noastre în măsura în care nu intră în conflict cu principiile universale ale Cuvântului lui Dumnezeu.

  Acelaşi principiu trebuie aplicat şi limbii noastre. Cuvintele noastre au puterea de a-i zidi sau distruge pe ceilalţi. Foarte uşor putem comunica informaţia corectă folosindu-ne de cuvinte nepoliticoase sau chiar de un accent nepotrivit. Să ţinem cont că „înţelepciunea înseamnă a şti ce să spui; înţelepciunea înseamnă a şti când să o spui şi respectul înseamnă a şti cum să o spui”. Împăratul Solomon spunea: „Cine îşi păzeşte gura şi limba îşi scuteşte sufletul de multe necazuri” (Prov. 21:23). Ba mai mult, „un cuvânt spus la vremea potrivită este ca nişte mere de aur într-un coşuleţ de argint” (Prov. 25:11).

  Dar care ar trebui să fie atitudinea noastră faţă de cei care nu urmează acest principiu? Atitudinea noastră este definită foarte bine de Isus în Predica Sa de pe Munte (Matei 5-7). Acolo El spune că nu ar trebui să „ne împotrivim celui ce ne face rău”, ci să avem o purtare plină de dragoste, având respect chiar şi faţă de vrăjmaşii noştri (Matei 5:38-48). Şi Solomon spune acelaşi lucru: „Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia” (Prov. 15:1). Doar o astfel de religie practică poate convinge lumea de puterea transformatoare a Evangheliei.

  Îngăduite, dar nu de folos - 2018. „Un răspuns blând potoleşte mânia, dar o vorbă aspră aţâţă mânia” (Prov. 15:1). Doar o astfel de religie practică poate convinge lumea de puterea transformatoare a Evangheliei.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Biruința este a Domnului! 2

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!