Festivaluri ale minciunii

  Ca nebunul care aruncă săgeţi aprinse şi ucigătoare, aşa este omul care înşală pe aproapele său şi apoi zice: „Am vrut doar să glumesc!” – Proverbele 26:18-19

  De ce mint oamenii şi propagă poveşti false? De multe ori este vorba doar de ignoranţă personală şi/sau de a transmite mai departe unele informaţii fără a le confirma veridicitatea în prealabil. Dar minciunile intenţionate şi poveştile false de obicei au scopul fie de a înşela sau profita de oameni, fie de a râde de naivitatea şi credulitatea lor. Multe culturi din întreaga lume au ales data de 1 Aprilie ca „Ziua Păcălelilor” în care sunt raportate multe poveşti false, după care sunt explicate pentru a râde de cei care au crezut în ele.

  Surprinzător, arta de a minţi pentru distracţie este stimulată chiar de unele concursuri de minciuni. De exemplu, „Cel mai mare mincinos”, din Cumbria, Marea Britanie, este o competiţie anuală de spus minciuni. Politicienii şi avocaţii nu au voie să concureze, deoarece „se spune că sunt prea iscusiţi în a spune minciuni sfruntate”. Orăşelul Nova Bréscia, din Brazilia, este cunoscut ca fiind capitala naţională a minciunilor, unde la fiecare doi ani se organizează „Festivalul minciunilor”. Poveştile trebuie să fie originale şi cât se poate de aproape de adevăr, lăsând audienţa în dubii privind veridicitatea povestirii.

  Minţitul profesional şi amator se concentrează întotdeauna pe răspunsul psihosocial din partea audienţei. Dintr-o perspectivă mai vastă, am putea spune că de obicei nu este nimic în neregulă în a te distra cu unele povestiri şi glume acceptabile şi inofensive. Problema începe când acestea devin o formă de intimidare şi de distrugere a celorlalţi. Lucrurile se înrăutăţesc şi mai mult când cineva preia postura sarcastică exprimată foarte bine prin termenul german schadenfreude, care se referă la simţământul de plăcere sau satisfacţie văzând nefericirea altora.

  Biblia vorbeşte despre problema minţitului în termeni foarte puternici. Pentru început, Hristos spune despre Duhul Sfânt că este „Duhul adevărului” (Ioan 16:13) şi Satana ca „mincinos şi tatăl minciunilor” (Ioan 8:44). Împăratul Solomon condamna minciuna chiar şi când era spusă ca glumă (Prov. 26:18-19). Când Anania şi Safira i-au minţit pe apostoli, acest fapt a fost considerat o minciună faţă de Duhul Sfânt, demnă de moarte (Faptele 5:1-11). Ni se spune că mincinoşii nu vor intra în cer (Apoc. 21:27). Să nu uităm, indiferent de natura lor, minciunile sunt minciuni şi trebuie evitate.

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Unsprezece covoare pentru cort

  E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...