Festivaluri ale minciunii

  Ca nebunul care aruncă săgeţi aprinse şi ucigătoare, aşa este omul care înşală pe aproapele său şi apoi zice: „Am vrut doar să glumesc!” – Proverbele 26:18-19

  De ce mint oamenii şi propagă poveşti false? De multe ori este vorba doar de ignoranţă personală şi/sau de a transmite mai departe unele informaţii fără a le confirma veridicitatea în prealabil. Dar minciunile intenţionate şi poveştile false de obicei au scopul fie de a înşela sau profita de oameni, fie de a râde de naivitatea şi credulitatea lor. Multe culturi din întreaga lume au ales data de 1 Aprilie ca „Ziua Păcălelilor” în care sunt raportate multe poveşti false, după care sunt explicate pentru a râde de cei care au crezut în ele.

  Surprinzător, arta de a minţi pentru distracţie este stimulată chiar de unele concursuri de minciuni. De exemplu, „Cel mai mare mincinos”, din Cumbria, Marea Britanie, este o competiţie anuală de spus minciuni. Politicienii şi avocaţii nu au voie să concureze, deoarece „se spune că sunt prea iscusiţi în a spune minciuni sfruntate”. Orăşelul Nova Bréscia, din Brazilia, este cunoscut ca fiind capitala naţională a minciunilor, unde la fiecare doi ani se organizează „Festivalul minciunilor”. Poveştile trebuie să fie originale şi cât se poate de aproape de adevăr, lăsând audienţa în dubii privind veridicitatea povestirii.

  Minţitul profesional şi amator se concentrează întotdeauna pe răspunsul psihosocial din partea audienţei. Dintr-o perspectivă mai vastă, am putea spune că de obicei nu este nimic în neregulă în a te distra cu unele povestiri şi glume acceptabile şi inofensive. Problema începe când acestea devin o formă de intimidare şi de distrugere a celorlalţi. Lucrurile se înrăutăţesc şi mai mult când cineva preia postura sarcastică exprimată foarte bine prin termenul german schadenfreude, care se referă la simţământul de plăcere sau satisfacţie văzând nefericirea altora.

  Biblia vorbeşte despre problema minţitului în termeni foarte puternici. Pentru început, Hristos spune despre Duhul Sfânt că este „Duhul adevărului” (Ioan 16:13) şi Satana ca „mincinos şi tatăl minciunilor” (Ioan 8:44). Împăratul Solomon condamna minciuna chiar şi când era spusă ca glumă (Prov. 26:18-19). Când Anania şi Safira i-au minţit pe apostoli, acest fapt a fost considerat o minciună faţă de Duhul Sfânt, demnă de moarte (Faptele 5:1-11). Ni se spune că mincinoşii nu vor intra în cer (Apoc. 21:27). Să nu uităm, indiferent de natura lor, minciunile sunt minciuni şi trebuie evitate.

  Festivaluri ale minciunii - 2018. Biblia vorbeşte despre problema minţitului în termeni foarte puternici. Pentru început, Hristos spune despre Duhul Sfânt că este „Duhul adevărului” şi Satana ca „mincinos şi tatăl minciunilor”. Împăratul Solomon condamna minciuna chiar şi când era spusă ca glumă. Indiferent de natura lor, minciunile sunt minciuni şi trebuie evitate.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Publicate astăzi

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  Pace în mijlocul furtunii

  În acea noapte a venit uraganul. M-am mirat că am dormit aproape tot timpul. Am experimentat o pace extraordinară în mijlocul furtunii.

  Batjocura şi dispreţul

  Cere astăzi răscumpărarea, și El ți-o va acorda la timpul potrivit și în cea mai bună formă, ca să devii biruitor și mai puternic.

  Luați-vă timp!

  Îi așezăm azi, Doamne, pe dragii noștri copii și nepoți în mâna Ta, spre binecuvântare! PROVOCARE: Fă-ți timp, chiar acum, pentru copii și nepoți! „Treaba poate aștepta până ce îi arăți copilului curcubeul, dar curcubeul nu așteaptă până ce termini treaba” (Patricia Clafford).

  „Amint Noé napjaiban volt…”

  „És miként Noé napjaiban lett, úgy lesz az ember Fiának napjaibanis.” (Luk 17,26)„Az Úr feltárta...