Festivaluri ale minciunii

  Ca nebunul care aruncă săgeţi aprinse şi ucigătoare, aşa este omul care înşală pe aproapele său şi apoi zice: „Am vrut doar să glumesc!” – Proverbele 26:18-19

  De ce mint oamenii şi propagă poveşti false? De multe ori este vorba doar de ignoranţă personală şi/sau de a transmite mai departe unele informaţii fără a le confirma veridicitatea în prealabil. Dar minciunile intenţionate şi poveştile false de obicei au scopul fie de a înşela sau profita de oameni, fie de a râde de naivitatea şi credulitatea lor. Multe culturi din întreaga lume au ales data de 1 Aprilie ca „Ziua Păcălelilor” în care sunt raportate multe poveşti false, după care sunt explicate pentru a râde de cei care au crezut în ele.

  Surprinzător, arta de a minţi pentru distracţie este stimulată chiar de unele concursuri de minciuni. De exemplu, „Cel mai mare mincinos”, din Cumbria, Marea Britanie, este o competiţie anuală de spus minciuni. Politicienii şi avocaţii nu au voie să concureze, deoarece „se spune că sunt prea iscusiţi în a spune minciuni sfruntate”. Orăşelul Nova Bréscia, din Brazilia, este cunoscut ca fiind capitala naţională a minciunilor, unde la fiecare doi ani se organizează „Festivalul minciunilor”. Poveştile trebuie să fie originale şi cât se poate de aproape de adevăr, lăsând audienţa în dubii privind veridicitatea povestirii.

  Minţitul profesional şi amator se concentrează întotdeauna pe răspunsul psihosocial din partea audienţei. Dintr-o perspectivă mai vastă, am putea spune că de obicei nu este nimic în neregulă în a te distra cu unele povestiri şi glume acceptabile şi inofensive. Problema începe când acestea devin o formă de intimidare şi de distrugere a celorlalţi. Lucrurile se înrăutăţesc şi mai mult când cineva preia postura sarcastică exprimată foarte bine prin termenul german schadenfreude, care se referă la simţământul de plăcere sau satisfacţie văzând nefericirea altora.

  Biblia vorbeşte despre problema minţitului în termeni foarte puternici. Pentru început, Hristos spune despre Duhul Sfânt că este „Duhul adevărului” (Ioan 16:13) şi Satana ca „mincinos şi tatăl minciunilor” (Ioan 8:44). Împăratul Solomon condamna minciuna chiar şi când era spusă ca glumă (Prov. 26:18-19). Când Anania şi Safira i-au minţit pe apostoli, acest fapt a fost considerat o minciună faţă de Duhul Sfânt, demnă de moarte (Faptele 5:1-11). Ni se spune că mincinoşii nu vor intra în cer (Apoc. 21:27). Să nu uităm, indiferent de natura lor, minciunile sunt minciuni şi trebuie evitate.

  Festivaluri ale minciunii - 2018. Biblia vorbeşte despre problema minţitului în termeni foarte puternici. Pentru început, Hristos spune despre Duhul Sfânt că este „Duhul adevărului” şi Satana ca „mincinos şi tatăl minciunilor”. Împăratul Solomon condamna minciuna chiar şi când era spusă ca glumă. Indiferent de natura lor, minciunile sunt minciuni şi trebuie evitate.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Top 3

  Dacă nu ești cumva unul dintre cei care manipulează, fii astăzi mai stăpân pe opiniile personale și respectă-le măcar tu. Nu trebuie să apelezi la tupeu sau la obrăznicie, ci să fii consecvent cu propriile decizii și să nu accepți nejustificat impunerea altor puncte de vedere.

  Dubluri în casă

  Dacă ai măcar un lucru în dublu exemplar, atunci ești mult mai bogat decât foarte mulți care încă nu au reușit nici măcar cât tine. Nu uita să-I fii recunoscător lui Dumnezeu pentru tot ce ai!

  Publicate astăzi

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  În brațele iubirii Sale

  Fiica mea este în mâinile lui Dumnezeu. Nu există un loc mai bun decât atât. Peste o săptămână, de la momentul când scriu aceste rânduri, ea va fi la al treilea tratament de chimioterapie și pot să îmi imaginez cum Dumnezeu stă alături de ea, ținând-o în brațele iubirii Sale.

  Mângâierea, în lumea animală

  Astăzi încearcă să încurajezi pe cineva care are nevoie să fie încurajat. Nu contează dacă este bun sau rău, dacă se potriveşte sau nu ideilor tale. Răspunde la invitaţia lui Dumnezeu de a-i oferi susţinere aproapelui tău. Vei găsi prietenie şi satisfacţie dacă faci ce zice Dumnezeu.

  Iubeşte-mă necondiţionat!

  Tată ceresc, copilul meu are nevoie ca eu să fiu un părinte blând și iubitor! Ajutămă,Te rog! PROVOCARE: Gândește-te astăzi la o modalitate de a-i arăta copilului tău cât de mult îl iubești! Poți doar să îi spui asta. Indiferent de vârsta lui, sigur va fi fericit să audă aceste cuvinte.

  Új élet

  „Felelt Jézus: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet...