De la Eden la Eden

  Dar noi, după făgăduinţa Lui, aşteptăm ceruri noi şi un pământ nou, în care va locui neprihănirea. – 2 Petru 3:13

  Imaginile produc amintiri pe termen lung pe care timpul nu le poate şterge. Un proverb chinezesc spune: „A auzi un lucru de o sută de ori nu este mai bine decât a-l vedea o singură dată.” Un alt proverb popular englez completează: „O imagine valorează cât o mie de cuvinte.” Pe baza acestui principiu, de-a lungul anilor mulţi artişti adventişti au surprins multe evenimente cruciale ale planului mântuirii care este în desfăşurare. Una dintre cele mai pătrunzătoare şi inspiratoare colecţii de astfel de imagini este Galeria de Artă „De la Eden la Eden” din foaierul principal al sediului Conferinţei Generale. Inaugurată pe 12 aprilie 2015, galeria cuprinde peste 70 de picturi realizate de mai mulţi artişti. Foaierul infe-rior are mai multe piese în care este reprezentată perioada Vechiului Testament. Foaierul superior şi holurile sale acoperă era Noului Testament.

  Galeria se încheie în atriu cu imagini ale celor răscumpăraţi în curţile cereşti. Dar întreaga expoziţie atinge punctul culminant prin pictura originală a lui Nathan Greene, „The Blessed Hope,” un portret uimitor al celei de-a doua veniri a lui Hristos. Fiecare pictură are un mesaj vizual plin de semnificaţie, dar întreaga secvenţă tematică ne arată că acum suntem chiar la graniţa veşniciei.

  Expoziţia De la Eden la Eden este o reprezentare microcosmică a planului de mântuire care va avea o desfăşurare macrocosmică la sfârşitul mileniului, când Noul Ierusalim şi tronul lui Dumnezeu vor fi deja pe pământul acesta (Apoc. 21:1-3). Ellen White descrie această scenă: „Deasupra tronului este descoperită crucea şi, ca o privelişte panoramică, apar scenele ispitirii şi căderii lui Adam, împreună cu etapele succesive din planul cel mare de mântuire. […] Spectacolul îngrozitor se arată exact aşa cum a fost. Satana, îngerii şi supuşii lui nu au nicio putere să se întoarcă de la tabloul propriei lucrări. Fiecare îşi reaminteşte partea pe care a în-făptuit-o” (Tragedia veacurilor, pp. 666–667).

  Istoria omenirii se apropie de sfârşit şi fiecare dintre noi suntem un actor pe scena vieţii. După cum a fost planificat de Dumnezeu, totul a fost făcut pentru mântuirea noastră. Acum cerul şi pământul privesc cu atenţie faptele noastre (1 Cor. 4:9; Evr. 12:1-2). Fie ca tu şi eu să perseverăm cu credincioşie în călătoria spre Edenul restaurat. Te rog, nu permite ca nimeni şi nimic să te distragă de la acest obiectiv!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A unsprezecea poartă – de Iacint

  La rândul nostru, și noi putem fi o reflexie a luminii care vine de la Dumnezeu spre cei ce trăiesc anonim sau ascunși de rușine ori de teamă. Dacă ei încă nu Îl văd pe Dumnezeu, noi am putea să le arătăm măcar puțin din ceea ce este El pentru viața noastră. Cu un mic efort și cu puțină bunăvoință, am putea să-i punem pe ceilalți în valoare mai mult decât o facem acum sau decât facem pentru noi înșine.

  Îngerii le-au păzit „coșul”

  Dumnezeu Și-a trimis îngerii să vegheze asupra „coșului” mătușilor mele la fel cum au vegheat asupra lui Moise pe fluviul Nil, cu mult timp în urmă. Slujim unui Dumnezeu uimitor! Va fi minunat să auzim în ceruri povestiri despre cum ne-au salvat îngerii noștri păzitori.

  De la bocet la bucurie

  Dumnezeu poate şi vrea să ne ia tristeţea, descurajarea şi amărăciunea, ca noi să ne putem bucura de viaţă şi să fim pregătiţi să-L primim cu bucurie. Domnul ne va binecuvânta dacă îi dăm voie.

  Între două lumi

  Tată, ne rugăm pentru tinerii indeciși să se prindă de Tine! Și pe cei plecați departe înapoiază-i casei Tale! PROVOCARE: Gândește-te la o carte care vorbește despre Isus și ofer-o, când ai ocazia, unui tânăr!

  Isten minden cselekedetet megítél

  „Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen...