Încredere în sine prea mare

  Unii se bizuie pe carele lor, alţii, pe caii lor, dar noi ne bizuim pe Numele Domnului, Dumnezeului nostru. – Psalmii 20:7

  Prima jumătate a secolului al XX-lea a fost marcată de o competiţie intensă între liniile maritime rivale. În 1908, White Star Line a cerut companiei Harland and Wolff, din Befast, Irlanda, să construiască cel mai mare şi mai luxos vapor cu aburi. În 10 aprilie 1912, noul cargou de linie RMS Titanic (cuvântul înseamnă enorm în dimensiune şi putere) a plecat din Southampton, Anglia, în prima călătorie spre New York. Dar patru zile mai târziu, în timp ce traversa Oceanul Atlantic de Nord, la 11:40 p.m., vaporul s-a izbit de un iceberg care a lăsat nişte găuri mari în tribordul lateral al navei. Dimineaţa devreme, pe 15 aprilie 1912, Titanicul s-a rupt în două şi s-a scufundat în mai puţin de trei ore de la accident.

  Mai multe ambarcaţiuni au încercat să avertizeze Titanicul prin mesaje wireless că pe traseu sunt iceberguri, dar căpitanul Edward J. Smith a părăsit cabina vaporului care mergea cu toată viteza înainte, îndreptân-du-se spre camera sa pentru a se odihni în jurul orei 9:20 p.m. Pentru că se credea că Titanicul nu poate fi scufundat, acesta avea la bord doar 20 de bărci de salvare – pentru a-i salva pe supravieţuitorii altor vase care se scufundau. În ciuda discrepanţelor referitoare la numărul exact de persoane aflate la bord, 710 oameni au fost salvaţi şi peste 1 500 au pierit în acea catastrofă. Cei care au urmărit filmul lui James Cameron din 1997, Titanic, au o idee despre această tragedie istorică.

  Putem învăţa lecţii importante din acest dezastru major. Faptul că nava de „nescufundat” s-a scufundat ar trebui să fie o avertizare pentru noi, ca să nu fim prea încrezători în realizările omeneşti, inclusiv în ale noastre. David a fost foarte conştient de această tendinţă când a afirmat: „Unii se bizuie pe carele lor, alţii, pe caii lor, dar noi ne bizuim pe Numele Domnului, Dumnezeului nostru” (Ps. 20:7). Mai devreme sau mai târziu, strădaniile noastre vor păli şi vor muri. Doar lucrarea pe care o facem ca împreună-lucrători cu Dumnezeu va ţine pe vecie.

  Reacţia căpitanului Smith, plină de încredere în sine faţă de avertizările din partea altor nave, a avut consecinţe dezastruoase. Acest lucru demonstrează ce se poate întâmpla când alegem să nu ascultăm de sfaturile şi instrucţiunile demne de încredere. De asemenea, ilustrează faptul că deciziile mici pot avea consecinţe mari. Doar gândeşte-te la efectele pe termen foarte lung ale deciziei Evei de a mânca din fructul pomului cunoştinţei binelui şi răului. Doamne, ajută-ne astăzi şi în fiecare zi să luăm decizii corecte, după voia Ta!

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Ultimii 11 ani de „rău oficial”

  Sunt în viața noastră lucruri care nu țin de noi, ci de ceea ce alții au făcut anterior. E posibil să încercăm schimbări ale unor lucruri de neschimbat, iar dacă nu reușim, să ne descurajăm. Înțelept este să analizăm ceea ce se întâmplă cu o întrebare esențială în minte: Oare ce vrea Dumnezeu să facă? Vrea El să schimb acest lucru? Vrea să înceapă un alt proiect mai bun și ar trebui să nu insist? Când ceva merge greu, roagă-te mai mult și întreabă-L pe El.

  Un drum de 11 zile

  Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt calitățile viitorului. Flexibilitate pentru că viața este foarte dinamică și schimbătoare, iar adaptabilitate pentru că e mereu nevoie de potrivirea uneltelor cu lucrul specific, în toate domeniile. În domeniul moral și spiritual, nu fanatismul este cel potrivit, ci compasiunea; nu bigotismul ilogic, ci empatia și implicarea concretă. Viața nu se măsoară în mărimea citatelor sau în lungimea rugăciunilor, ci în sinceritatea trăirii și în profunzimea dependenței de Dumnezeu.

  Unsprezece covoare pentru cort

  E posibil ca, din comoditate, să cauți referate despre Biblie sau să asculți predici de pe YouTube, dar e bine să știi că nimic nu se compară cu lectura paginilor sfinte și cu descoperirea personală a multelor comori inspirate de Dumnezeu. Merită să experimentezi citirea completă a Sfintei Scripturi. Dacă te vei ruga, vei descoperi adevărate nestemate chiar și în simplele istorii ale anonimilor din Biblie.

  Publicate astăzi

  Luna Șebat

  Orice s-ar întâmpla în viața cuiva de lângă noi, să nu facem niciodată presupuneri grăbite și să considerăm că necazul lui se datorează faptului că e părăsit de Dumnezeu. Trebuie să fim conștienți că, atunci când cineva trece prin experiențe triste sau dureroase, acel om e poate cel mai aproape de Dumnezeu. Sub nicio formă să nu ne erijăm noi în unelte de pedeapsă pentru cineva, ci, dimpotrivă, să ne aplecăm și să-l ridicăm pe cel căzut sub povară chiar și în cazul unei vinovății evidente. Dacă nu cel căzut, atunci cine să aibă nevoie de ajutor și de înțelegere din partea cuiva care se consideră copil al lui Dumnezeu?

  Totul strălucește

  În ziua aceea, când va veni să Își ia pietrele prețioase, ne vom putea așeza cu bucurie alături de ceilalți care au trecut prin procesul de lustruire, ca să strălucim ca stelele, pentru totdeauna.

  Cea mai mare speranță

  În momentele de descurajare, spune alături de psalmist: „Tu eşti ocrotirea mea, Tu mă scoţi din necaz, Tu mă înconjori cu cântări de izbăvire”. Apoi continuă să-ţi imaginezi şi să meditezi asupra stării de bucurie eternă promisă de versetul de astăzi. Această promisiune este validă nu numai pentru veşnicie, ci şi pentru astăzi.

  Ajutor, mă pierd!

  Doamne, dă-le discernământ copiilor noștri și putere pentru biruință! PROVOCARE: Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să îți dea puterea de a evita să privești sau să te gândești la lucruri imorale sau care îți pot sugera gânduri imorale!

  Krisztus a Bíró

  „Az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta.” (Ján 5,22)„Tanításaiban Krisztus...