Voci care aduc laudă

  Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele şi cugetele inimii mele, Doamne, stânca mea şi izbăvitorul meu! – Psalmii 19:14

  Noi suntem chemaţi de Dumnezeu să proclamăm Evanghelia veşnică într-o lume plină de voci elocvente şi convingătoare. Pentru a ne îndeplini eficient misiunea, ar trebui să fim atenţi nu doar la ce spunem (conţinut), ci şi la cum spunem (metodă). Ellen White spune: „S-ar putea să avem cunoştinţe, dar, dacă nu ştim cum să folosim vocea în mod corect, lucrarea noastră va fi un eşec. Dacă nu putem îmbrăca ideile noastre într-un limbaj corespunzător, la ce ne ajută educaţia? Cunoştinţele ne vor fi de puţin folos dacă nu cultivăm talantul vorbirii” (Mărturii pentru comunitate, vol. 6, p. 380).

  În 1999, Societatea Braziliană de Laringologie şi Voce a ales data de 16 aprilie ca zi anuală pentru a sărbători fenomenul vocii. Trei ani mai târziu (2002), profesorul laringolog portughez Mario Andrea, preşedinte al Societăţii Europene de Laringologie, sugera ca data de 16 aprilie să primească o atenţie mai mare şi să devină Ziua Mondială a Vocii. Scopul este să se demonstreze importanţa enormă a vocii în viaţa de zi cu zi a oamenilor; să îi încurajeze pe oameni să îşi evalueze sănătatea vocii şi să îi convingă să îşi îmbunătăţească şi să menţină obiceiuri bune în ce priveşte vocea.

  Un exemplu clasic al modului în care eforturile personale ne pot ajuta să trecem peste problemele de vorbire este Demostene (384–322 î.Hr.), cel mai mare dintre oratorii greci antici. Istoricul şi biograful grec Plutarh povesteşte că Demostene avea un defect mare de vorbire din cauza unei „pronunţii nearticulate şi a bâlbâielii”. Pentru a birui această problemă, el şi-a construit un birou la subsol unde îşi exersa vocea şi şi-a ras jumătate din cap pentru a nu putea ieşi în public. Mai mult decât atât, el a biruit această problemă vorbind cu pietre în gură şi recitând versuri când alerga sau nu mai putea respira. De asemenea, el a practicat vorbitul în faţa unei oglinzi mari.

  Sunt aspecte în vocea ta şi în abilităţile tale oratorice pe care ai vrea să le îmbunătăţeşti? Dumnezeu ne poate folosi în ciuda limitărilor şi slăbiciunilor noastre omeneşti. Combinând tehnicile corecte cu efortul perseverent, noi putem birui multe dintre deficienţele noastre de vorbire. Tu şi cu mine ar trebui să ne consacrăm vocile lui Dumnezeu, evitând orice înălţare de sine amabilă şi întotdeauna folosindu-ne vocea pentru slava lui Dumnezeu şi înălţarea omenirii.

  Voci care aduc laudă - 2018. Combinând tehnicile corecte cu efortul perseverent, noi putem birui multe dintre deficienţele noastre de vorbire. Tu şi cu mine ar trebui să ne consacrăm vocile lui Dumnezeu, evitând orice înălţare de sine amabilă şi întotdeauna folosindu-ne vocea pentru slava lui Dumnezeu şi înălţarea omenirii.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Porunca a cincea

  Nici măcar părinții nu sunt veșnici, vor pleca la odihna lor mai devreme sau mai târziu. Dacă ar fi mult să considerăm că le datorăm viața, le datorăm măcar grija și preocuparea pe care ni le-au oferit, atât cât s-au priceput ei, în pruncia noastră. Acum, cât încă este posibil, avem șansa să le ascultăm sfaturile sau rugămințile; acum putem să le aducem simple mulțumiri și să-i convingem că suntem bine, că ne gândim la ei și că sunt valoroși în ochii noștri. Cel mai important lucru pentru un părinte este acela de a-și ști copilul fericit.

  Nici măcar jumătate

  Deși la prima vedere anturajul pe care îl alegem și locul în care alegem să trăim pot părea inofensive, ele pot deveni totuși periculoase. Poate că ne considerăm suficient de maturi ca să fim ispitiți de ceva dăunător. Însă realitatea este că, pe neobservate, ceea ce se întâmplă lângă noi ne influențează, mai ales dacă e vorba de ceva negativ. Nimic din ceea ce vedem sau auzim nu ne lasă indiferenți, chiar dacă nu acordăm prea multă atenție. A ne considera intangibili nu este o dovadă de înțelepciune și nici de tărie, ci mai degrabă trădează imaturitate și superficialitate. A ne teme de influențe rele nu e o slăbiciune, ci o dovadă de precauție și discernământ spiritual.

  Steaua cu cinci colțuri

  Deseori, ceva ce pare atrăgător la început se poate transforma în ceva rău; în fiecare zi poate apărea ceva care ne atrage și apoi să ne demonstreze că realitatea era alta. Numai cu mintea noastră nu putem identifica pericolul din orice, din acest motiv depindem de inspirația care vine de la Dumnezeu.

  Publicate astăzi

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Iertarea

  Trebuie să le cerem iertare celorlalți și Tatălui nostru ceresc. El ne iubește atât de mult, că este bucuros să ne ierte. Lăudați numele Lui!

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Investește în copiii și nepoții tăi!

  Ne predăm astăzi în mâna Ta, Doamne, și Te rugăm ca mărgăritarele Tale de înțelepciune să devină realitate în viețile noastre, ale tuturor, așa încât nepoții să fie „cununa” bunicilor, iar părinții – „slava” copiilor lor. PROVOCARE: Gândește-te la modalități practice de a întinde punți între generații!

  Idők és alkalmak

  „Mondta pedig nékik: Nem a ti dolgotok tudni az időket vagy alkalmakat, melyeket az Atya...