„Aici stau”

  Când vă vor duce înaintea sinagogilor, înaintea dregătorilor şi înaintea stăpânirilor, să nu vă îngrijoraţi cum veţi răspunde pentru apărarea voastră, nici ce veţi vorbi, căci Duhul Sânt vă va învăţa chiar în ceasul acela ce va trebui să vorbiţi. – Luca 12:11-12

  Unul dintre cele mai dramatice momente ale Reformei Protestante a avut loc în 1521 în oraşul Worms, Germania. Prezentările lui Martin Luther din Scriptură subminau autoritatea şi învăţăturile Bisericii Romano-Catolice. În 3 ianuarie, papa Leon al X-lea l-a excomunicat pe Luther şi, trei luni mai târziu, reformatorul a fost chemat pentru o audiere la Dieta din Worms, înaintea împăratului roman Carol al V-lea. Luther a ajuns în oraş pe 16 aprilie şi în ziua următoare a apărut înaintea Dietei.

  I s-a arătat un teanc de cărţi şi apoi a fost întrebat (1) dacă le recunoştea ca fiind autorul lor şi (2) dacă era dispus să respingă conţinutul cărţilor. După ce a admis că acele cărţi fuseseră scrise de peniţa lui, el a cerut mai mult timp să mediteze la a doua cerinţă.

  Târziu, în după-amiaza zilei de 18 aprilie 1521, Luther a fost adus din nou înaintea Dietei şi i-a fost prezentată încă o dată a doua chestiune. După ce a explicat că acele cărţi tratau subiecte diferite, el a fost întâmpinat de următoarele remarci: „Martin, cum poţi presupune că tu eşti singurul care înţelege sensul Scripturii? Ai putea pune judecata ta mai presus de cea a atâtor oameni faimoşi şi să spui că tu ştii mai mult decât ei toţi la un loc?”

  Pentru că i s-a cerut un răspuns direct, Luther a spus: „Pentru că, Maiestatea voastră prealuminată şi domniile voastre, înalţi conducători, îmi cereţi un răspuns clar, simplu şi precis, vi-l voi da şi este acesta: Nu-mi pot supune credinţa nici papei şi nici conciliilor, deoarece este limpede ca lumina zilei că de multe ori au greşit şi s-au contrazis unii cu alţii. De aceea, până când nu sunt convins cu mărturia Scripturii sau printr-un raţionament clar, nu voi retracta, căci e periculos pentru un creştin să vorbească împotriva conştiinţei lui. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” (Roland H. Bainton, Here I Stand: A Life of Martin Luther, pp. 181–185).

  Lumea noastră postmodernă şi chiar post-postmodernă a generat o societate neutră fără rădăcini. Puţini oameni sunt dispuşi astăzi să apere autoritatea Scripturii, indiferent de consecinţele unei astfel de poziţii! Dar în ultimele zile, lumea şi biserica au nevoie de mai mulţi oameni cu astfel de convingeri. Eşti dispus să fii unul dintre ei?

  „Aici stau” - 2018. Lumea noastră postmodernă şi chiar post-postmodernă a generat o societate neutră fără rădăcini. Puţini oameni sunt dispuşi astăzi să apere autoritatea Scripturii, indiferent de consecinţele unei astfel de poziţii! Dar în ultimele zile, lumea şi biserica au nevoie de mai mulţi oameni cu astfel de convingeri. Eşti dispus să fii unul dintre ei?
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Publicate astăzi

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Ca un copilaș

  Ce fericire să-i avem pe acești micuți care ne învață atât de multe despre noi înșine, despre viața însăși și despre cum să relaționam cu Tatăl nostru ceresc! Mă simt foarte binecuvântată! Ajută-mă, Doamne, să devin ca un copilaș!

  Fraţii Durer

  Iubirea pentru fratele tău este posibilă prin puterea care vine de sus. Vorbeşte astăzi cu fratele tău cu dragoste şi generozitate şi iartă-i dacă te-a ofensat, aşa cum vrea Domnul să faci. Relaţia voastră se va reface şi va deveni mai puternică.

  Asumă-ți responsabilitatea!

  Doamne, iartă-mă pentru ocaziile în care nu m-am purtat într-un mod responsabil cu copiii mei! PROVOCARE: Astăzi, dacă voi greși față de copilul meu, voi fi sincer și îi voi spune: „Este vina mea. Îmi pare rău!”

  A mennyei kapukon át

  „Hit által vitetett fel Énók, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az...