Inteligențe omenești

  Dumnezeu a dat lui Solomon înţelepciune, foarte mare pricepere şi cunoştinţe multe ca nisipul de pe ţărmul mării. – 1 Împăraţi 4:29

  Cu toate cercetările ştiinţifice făcute până în prezent şi cu toată cunoştinţa disponibilă în zilele noastre, experţii în neurologie încă mărturisesc că este practic imposibil să recreezi inteligenţa umană şi să înţelegi cum funcţionează creierul. Chiar şi aşa, au fost create mai multe teste psihologice pentru a evalua inteligenţa umană.

  La începutul secolului al XX-lea, Alfred Binet şi Théodore Simon au propus o „scală de inteligenţă” pentru a testa inteligenţa copiilor. În 19 aprilie 1912, la al V-lea Congres de Psihologie Experimentală de la Berlin, Germania, William L. Stern a prezentat o lucrare despre „The Psychological Methods of Intelligence Testing”. În lucrarea sa, el a folosit expresia „IQ=coeficient de inteligenţă” (germană, IQ=Intelligenzquotient) şi a sugerat o formulă de calcul. Dar chiar şi testele mai recente au limitările lor. Unii critici spun că IQ este o prescurtare pentru „Incomplet şi îndo-ielnic”!

  Dar, trecând dincolo de noţiunea de inteligenţă ca simplu gând raţional, cartea lui Howard E. Gardner, Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences (1983), a identificat şapte Inteligenţe Multiple (IM) distincte. Dar din 1999, Gardnet a schimbat numărul ajungând la următoarele opt: lingvistică, logico-matematică, muzicală, spaţială, kinestetică a corpului, interpersonală, intrapersonală şi naturalistă. Dar, în 2003, Gardner a mărturisit următoarele: „Încercând să înţeleg evenimentele din domenii de la genetică la ciberspaţiu, îmi doresc să fi avut mult mai multe inteligenţe!”

  Multe se spun şi despre inteligenţa artificială (IA) demonstrată de aparate. Dar chiar şi această inteligenţă derivă de la mintea umană care a conceput-o şi dezvoltat-o. Dacă am putea înţelege sinapsele neurologice ale creierului nostru într-un moment anume, atunci când într-adevăr le-am înţelege, creierul nostru deja şi-ar fi format configuraţii noi. Iar acesta ar fi un proces nesfârşit.

  Mulţi psihologi moderni cred că inteligenţele umane complexe şi nelimitate derivă doar din procese naturale de evoluţie. Dar, ca creştini, noi ştim că toate acestea vin de la Dumnezeu, Sursa „oricărui dar bun şi desăvârşit” (Iac. 1:17), şi ar trebui folosit pentru slava şi onoarea Sa (Ier. 9:23-24). Îţi foloseşti astăzi inteligenţele şi talentele aşa cum spune în verset?

  Inteligențe omenești - 2018. Mulţi psihologi moderni cred că inteligenţele umane complexe şi nelimitate derivă doar din procese naturale de evoluţie. Dar, ca creştini, noi ştim că toate acestea vin de la Dumnezeu, Sursa „oricărui dar bun şi desăvârşit”, şi ar trebui folosit pentru slava şi onoarea Sa. Îţi foloseşti astăzi inteligenţele şi talentele aşa cum spune în verset?
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Trepiedul

  Întreabă-te dacă tu ești pentru cineva un punct de sprijin. Sunt persoane care au curajul să apeleze la tine când le e greu? Ce faci de obicei? Ajuți sau te eschivezi? Dar Dumnezeu, El știe că Îi ești recunoscător? I-ai spus acest lucru? Spune-I simțămintele tale! Îi face plăcere să audă din gura și din inima ta mulțumirea.

  Trei solii îngerești

  Dacă citești și te frămânți, încă nu-i târziu, ia o decizie corectă! Recitește cele Trei Solii Îngerești din Apocalipsa 14. Meditează mai mult la semnificația mesajului și consideră că trebuie să iei o decizie.

  Publicate astăzi

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Salvat de o întâlnire de comitet

  Când ne începem ziua, să ne străduim să-L punem pe Dumnezeu în locul cuvenit. Doar făcând astfel îngerul Domnului își va așeza tabăra în jurul nostru și ne va păzi de orice rău.

  Rănile trecătoare

  Roagă-te astăzi ca Dumnezeu să te ajute să fii un prieten bun şi să-ţi dea destulă înţelepciune să poţi discerne prietenul adevărat de cel fals. Influenţa unui prieten poate fi atât de mare încât să-ţi compromită propria mântuire.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să (mă) cunoască

  Roagă-te pentru un tânăr pe care îl cunoști deja! PROVOCARE: Ia-ți timp să stai de vorbă cu un tânăr pe care nu-l cunoști!

  A menny hibátlan igazgyöngye

  „Ismét hasonlatos a mennyek országa a kereskedőhöz, aki igazgyöngyöket keres.” (Mát 13,45)
 
„Az értékes igazgyöngy:...