Inteligențe omenești

  Dumnezeu a dat lui Solomon înţelepciune, foarte mare pricepere şi cunoştinţe multe ca nisipul de pe ţărmul mării. – 1 Împăraţi 4:29

  Cu toate cercetările ştiinţifice făcute până în prezent şi cu toată cunoştinţa disponibilă în zilele noastre, experţii în neurologie încă mărturisesc că este practic imposibil să recreezi inteligenţa umană şi să înţelegi cum funcţionează creierul. Chiar şi aşa, au fost create mai multe teste psihologice pentru a evalua inteligenţa umană.

  La începutul secolului al XX-lea, Alfred Binet şi Théodore Simon au propus o „scală de inteligenţă” pentru a testa inteligenţa copiilor. În 19 aprilie 1912, la al V-lea Congres de Psihologie Experimentală de la Berlin, Germania, William L. Stern a prezentat o lucrare despre „The Psychological Methods of Intelligence Testing”. În lucrarea sa, el a folosit expresia „IQ=coeficient de inteligenţă” (germană, IQ=Intelligenzquotient) şi a sugerat o formulă de calcul. Dar chiar şi testele mai recente au limitările lor. Unii critici spun că IQ este o prescurtare pentru „Incomplet şi îndo-ielnic”!

  Dar, trecând dincolo de noţiunea de inteligenţă ca simplu gând raţional, cartea lui Howard E. Gardner, Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences (1983), a identificat şapte Inteligenţe Multiple (IM) distincte. Dar din 1999, Gardnet a schimbat numărul ajungând la următoarele opt: lingvistică, logico-matematică, muzicală, spaţială, kinestetică a corpului, interpersonală, intrapersonală şi naturalistă. Dar, în 2003, Gardner a mărturisit următoarele: „Încercând să înţeleg evenimentele din domenii de la genetică la ciberspaţiu, îmi doresc să fi avut mult mai multe inteligenţe!”

  Multe se spun şi despre inteligenţa artificială (IA) demonstrată de aparate. Dar chiar şi această inteligenţă derivă de la mintea umană care a conceput-o şi dezvoltat-o. Dacă am putea înţelege sinapsele neurologice ale creierului nostru într-un moment anume, atunci când într-adevăr le-am înţelege, creierul nostru deja şi-ar fi format configuraţii noi. Iar acesta ar fi un proces nesfârşit.

  Mulţi psihologi moderni cred că inteligenţele umane complexe şi nelimitate derivă doar din procese naturale de evoluţie. Dar, ca creştini, noi ştim că toate acestea vin de la Dumnezeu, Sursa „oricărui dar bun şi desăvârşit” (Iac. 1:17), şi ar trebui folosit pentru slava şi onoarea Sa (Ier. 9:23-24). Îţi foloseşti astăzi inteligenţele şi talentele aşa cum spune în verset?

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Ceasul al doisprezecelea

  Oriunde ai fi căzut, oricât de departe ai fi, gândește-te la așteptarea și la bunătatea Tatălui tău, care a pregătit deja harul cu care vrea să te acopere și să te primească înapoi. Nu sta pe gânduri, încă mai poți folosi ceasul al doisprezecelea! Pentru El, încă mai este posibil să te ierte și să te primească acasă.

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...