Inteligențe omenești

Dumnezeu a dat lui Solomon înţelepciune, foarte mare pricepere şi cunoştinţe multe ca nisipul de pe ţărmul mării. – 1 Împăraţi 4:29

Cu toate cercetările ştiinţifice făcute până în prezent şi cu toată cunoştinţa disponibilă în zilele noastre, experţii în neurologie încă mărturisesc că este practic imposibil să recreezi inteligenţa umană şi să înţelegi cum funcţionează creierul. Chiar şi aşa, au fost create mai multe teste psihologice pentru a evalua inteligenţa umană.

La începutul secolului al XX-lea, Alfred Binet şi Théodore Simon au propus o „scală de inteligenţă” pentru a testa inteligenţa copiilor. În 19 aprilie 1912, la al V-lea Congres de Psihologie Experimentală de la Berlin, Germania, William L. Stern a prezentat o lucrare despre „The Psychological Methods of Intelligence Testing”. În lucrarea sa, el a folosit expresia „IQ=coeficient de inteligenţă” (germană, IQ=Intelligenzquotient) şi a sugerat o formulă de calcul. Dar chiar şi testele mai recente au limitările lor. Unii critici spun că IQ este o prescurtare pentru „Incomplet şi îndo-ielnic”!

Dar, trecând dincolo de noţiunea de inteligenţă ca simplu gând raţional, cartea lui Howard E. Gardner, Frames of Mind: The Theory of Multiple Intelligences (1983), a identificat şapte Inteligenţe Multiple (IM) distincte. Dar din 1999, Gardnet a schimbat numărul ajungând la următoarele opt: lingvistică, logico-matematică, muzicală, spaţială, kinestetică a corpului, interpersonală, intrapersonală şi naturalistă. Dar, în 2003, Gardner a mărturisit următoarele: „Încercând să înţeleg evenimentele din domenii de la genetică la ciberspaţiu, îmi doresc să fi avut mult mai multe inteligenţe!”

Multe se spun şi despre inteligenţa artificială (IA) demonstrată de aparate. Dar chiar şi această inteligenţă derivă de la mintea umană care a conceput-o şi dezvoltat-o. Dacă am putea înţelege sinapsele neurologice ale creierului nostru într-un moment anume, atunci când într-adevăr le-am înţelege, creierul nostru deja şi-ar fi format configuraţii noi. Iar acesta ar fi un proces nesfârşit.

Mulţi psihologi moderni cred că inteligenţele umane complexe şi nelimitate derivă doar din procese naturale de evoluţie. Dar, ca creştini, noi ştim că toate acestea vin de la Dumnezeu, Sursa „oricărui dar bun şi desăvârşit” (Iac. 1:17), şi ar trebui folosit pentru slava şi onoarea Sa (Ier. 9:23-24). Îţi foloseşti astăzi inteligenţele şi talentele aşa cum spune în verset?

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video