Crezuri fundamentale

Ci sfinţiţi în inimile voastre pe Hristos ca Domn. Fiţi totdeauna gata să răspundeţi oricui vă cere socoteală de nădejdea care este în voi, dar cu blândeţe şi teamă. – 1 Petru 3:15

Primii adventişti de ziua a şaptea nu au intenţionat niciodată să redacteze o declaraţie formală de crezuri fundamentale. Dar de-a lungul anilor tot mai mulţi oameni au întrebat care sunt crezurile bisericii şi multe afirmaţii false distorsionau integritatea mesajului adventist. Astfel că, în 1872, Uriah Smith a scris A Delaration of the Fundamental Principles Taught and Practied by the Seventh-day Adventists, cu 25 de puncte.

În 1889, aceste principii au fost revizuite şi dezvoltate în 28 de puncte. În 1931 a apărut o declaraţie nouă cu 22 de „crezuri fundamentale” în Year Book of the Seventh-dau Adventist Denomination. Pe 25 aprilie 1980, Sesiunea Conferinţei Generale din Dallas, Texas, a votat prima declaraţie oficială a celor 27 de crezuri fundamentale.

Natura noului document a fost explicată în paragraful introductiv: „Adventiştii de Ziua a Şaptea acceptă Biblia ca singurul lor crez şi susţin anumite principii fundamentale de credinţă ca fiind învăţături ale Sfintelor Scripturi. Aşa cum sunt prezentate mai jos, ele reflectă modul de înţelegere şi exprimare ale învăţăturii Sfintelor Scripturi de către biserică. Revizuirea acestor principii de credinţă poate avea loc cu ocazia unei sesiuni a Conferinţei Generale, atunci când biserica este condusă de Duhul Sfânt la o mai profundă înţelegere a adevărului Bibliei sau găseşte un limbaj mai adecvat prin care să exprime învăţăturile Cuvântului sfânt al lui Dumnezeu.”

Crucială în această declaraţie este distincţia dintre Biblie, ca singurul crez de neschimbat, şi crezurile fundamentale care pot fi revizuite. Ca răspuns la preocuparea animistă cu puterile răului, Sesiunea din 2005 a Conferinţei Generale din St. Louis, Missouri, a adăugat o declaraţie nouă (#11) despre „creşterea în Hristos”. Zece ani mai târziu, la Sesiunea Conferinţei Generale din 2015, din San Antonio, Texas, a fost revizuit modul de exprimare al câtorva dintre cele 28 de puncte fundamentale de credinţă pentru a le face să fie mai clare şi mai comprehensibile.

Deşi nu se doreşte înlocuirea Bibliei ca singur crez, cele 28 de puncte fundamentale de credinţă publicate în Manualul Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea ne pot ajuta să explicăm concis învăţăturile biblice de bază ale bisericii şi motivul pentru speranţa noastră (1 Petru 3:15). Ar trebui să le cunoşti bine şi să fii gata să le explici şi altora.

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video