Provocările contraculturii

  Să ştii că în zilele din urmă vor fi vremuri grele. – 2 Timotei 3:1

  Civilizaţia noastră este caracterizată de un amestec de progres tehnologic lipsit de etică şi declin moral. Ar trebui să ne surprindă acest lucru? Nicidecum, deoarece Isus a spus că aceeaşi depravare care a fost înainte de potop va reapărea chiar înainte de a doua Sa venire (Matei 24:37-39). Comportamentul oamenilor din vremea sfârşitului – de fapt, purtarea urâtă – este descris foarte bine şi în 2 Timotei 3:1-7 şi 2 Petru 2:1-22. Acest declin a devenit mai evident în anii ’60-70, cu aluzie în special la neliniştea din 1968.

  În Paris erau conflicte nesfârşite între studenţi şi autorităţile de la Universitatea Paris din Nanterre. Joi, 2 mai 1968, conducerea a închis porţile universităţii, lucru care a dus la proteste masive în tot oraşul. Răs-coale socio-politice asemănătoare au avut loc şi în Praga, Berlin, Chicago şi alte locuri din lume. Tot în acelaşi an au fost asasinaţi Martin Luther King Jr. şi Robert Kennedy, au fost puternice mişcări antirăzboi, mişcarea American Black Power şi apariţia mişcării feministe.

  Dezgustaţi de ironia culturii contemporane, în special de cea a războiului din Vietnam (1955–1975), mulţi tineri americani, atât băieţi, cât şi fete, s-au prins de un motto atrăgător: „Faceţi dragoste, nu război.” Ieşind din cercul familiei, unii au hotărât să trăiască în colonii hippy cât mai îndepărtate, găsind în sex, droguri şi muzica rock & roll mediul ideal în care să îşi exprime pasiunile nestăvilite. Istoricii spun despre anul 1968 că a fost anul care a zdruncinat şi schimbat lumea şi că a fost un an care nu s-a încheiat niciodată. Într-adevăr, lumea nu va mai fi niciodată la fel!

  Vânturile contraculturii acelei perioade cruciale încă suflă şi astăzi cu o intensitate tot mai mare. Multe valori religioase şi morale de bază sunt aruncate astăzi la pământ. Toate formele de autoritate sunt acum puse sub semnul întrebării. Cu cât sunt mai mari provocările, cu atât mai intense ar trebui să fie convingerile noastre. Aceasta este vremea în care toţi creştinii adevăraţi ar trebui să se ridice şi să fie „sarea pământului” şi „lumina lumii” (Matei 5:13-16). „Căci iată, întunericul acoperă pământul şi negură mare, popoarele, dar peste tine răsare Domnul şi slava Lui se arată peste tine” (Is. 60:2). Să demonstrăm lumii puterea transformatoare a harului uimitor al lui Dumnezeu!

  Provocările contraculturii - 2018. Cu cât sunt mai mari provocările, cu atât mai intense ar trebui să fie convingerile noastre. Aceasta este vremea în care toţi creştinii adevăraţi ar trebui să se ridice şi să fie „sarea pământului” şi „lumina lumii”.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Cinci fecioare neînțelepte

  Neînțelept nu este cel ce nu a avut posibilitatea să învețe sau să se pregătească, ci acela care a considerat că e suficient să știi și să ai valori, dar să nu te deranjezi să le folosești. Lipsa înțelepciunii poate să însemne uneori comoditate, alteori poate fi egală cu superficialitatea; se poate rezuma la pregătire pe jumătate sau la speranța că voi avea „noroc”. Un simplu simț al administrării chibzuite le-a salvat pe cele cinci fecioare de la o așteptare ratată, inutilă.

  Cinci fecioare înțelepte

  Cine se mulțumește să memoreze va ajunge să se creadă înțelept, dar va descoperi că prea multe bagaje, fără a fi organizate, sunt nu doar inutile, ci chiar dăunătoare. Există oameni ne­buni care știu pe de rost volume întregi, dar există și înțelepți care nici măcar nu știu să citească. Cine a găsit un om înțelept să-l păstreze în apropierea lui; informație ne oferă toți roboții planetei.

  Cinci degete

  În lumea lui Dumnezeu, situația stă în felul următor, după cum o rezumă Pavel: „Când sunt slab, atunci sunt tare”; „Pot totul în Hristos, care mă întărește.”

  Publicate astăzi

  Cinci talanți

  Când tratăm totul ca pe o obligație și ne achităm de responsabilități numai pentru a bifa o sarcină rezolvată, nu vom avea nicidecum bucuria ca alții să creadă mai mult în noi; ceilalți au nevoie să le dăm șansa de a vedea potențialul nostru și trebuie să aibă din partea noastră măcar un semn că ar merita să riște și să lase mai multă valoare în mâinile noastre. Dacă ceilalți nu au curajul să creadă mai mult în noi, înseamnă că nu am făcut ce era nevoie pentru ca ei să își poată asuma riscul respectiv. „Ai fost credincios în puține lucruri, te voi pune peste multe lucruri!”

  Crede și nu te îndoi niciodată!

  Câteva săptămâni mai târziu, El a trimis un cec pe care nu îl așteptam. Dumnezeu Își ține făgăduințele, însă noi suntem „puțin credincioși”!

  Beneficiul încercării

  Dacă ai de-a face cu greutăți în viață, gândește-te la aceste texte și subscrie la ideea că nici încercarea, nici îngrijorarea, nici persecuția, nici foamea, nici lipsa hainelor, niciun pericol și nici sabia nu te va putea despărți de dragostea lui Dumnezeu (Romani 8:35-39).

  „Mă rog pentru tine!”

  Binecuvântează, Doamne, studenții adventiști și organizația AMiCUS! PROVOCARE: „Adoptă” un student! Fă-l, prin tot ce poți, să știe și să simtă că îi ești disponibil!

  A békességet kiáltók

  „Mert amikor ezt mondják: »Békesség és biztonság«, akkor hirtelen veszedelem jön rájuk, mint a szülési...