Fără religie

Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul. – Geneza 3:5

Unii psihologi au o mare dilemă: „Dumnezeu l-a creat pe om sau omul L-a creat pe Dumnezeu.” Sigmund Freud (1858–1939), fondatorul psihanalizei, s-a născut într-o familie de evrei în Freiburg, Imperiul Austro-Ungar, pe 6 mai 1856. Ca unul dintre cei mai influenţi şi controversaţi gânditori ai secolului al XX-lea, Freud a contestat conceptul de Dumnezeu şi natura religiei. El îşi imagina o societate mai matură şi o viaţă mai înfloritoare, liberă de religie.

Bazându-şi ideea pe nevoia copilului de „protecţia paternă”, Freud vedea noţiunea de Dumnezeu ca o proiecţie umană a acestei nevoi, şi ca „nimic mai mult decât o imagine a tatălui mai înălţată”. Freud spunea că religia este „o iluzie” şi poate fi comparată cu „o nevroză a copilăriei”. Pentru el, „religia ţinea de faza embrionară a rasei umane; era o etapă necesară în tranziţia de la copilărie la maturitate. Promova valori etice care erau esenţiale pentru societate. Dar acum, că societatea se maturizase, acestea trebuiau lăsate în urmă.”

Freud mai spunea că „atunci când omul este eliberat de religie, acesta are o şansă mai bună la o viaţă normală şi folositoare”. În timp ce alţi atei negau cu vehemenţă existenţa lui Dumnezeu şi sensul religiei, Freud sugera un proces psihologic atractiv şi convingător, pentru ca oamenii să migreze de la acel teren religios infantil la o societate matură nereligioasă.

Nu este deloc surprinzător că Tony Campolo l-a numit pe Sigmund Freud „apostolul necredinţei”.

Din perspectivă biblică, noţiunea de a te maturiza îndepărtându-Te de Dumnezeu şi de Cuvântul Său rezonează foarte mult cu discursul şarpelui din Grădina Eden. Foarte subtil, şarpele a spus mai întâi că Cuvântul lui Dumnezeu este prea restrictiv şi nestatornic şi apoi a oferit o cunoaştere mai liberatoare şi de încredere. În Geneza 3:5, şarpele spune: „Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

Freud a murit în 1939, dar mulţi din ucenicii lui credincioşi continuă să catalogheze pe Dumnezeu şi religia cu aceeaşi etichetă. Poate chiar şi tu eşti sub stresul psihologic de a renunţa la aşa-zisa „religie infantilă”. Niciodată să nu îţi fie ruşine de loialitatea ta faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Său (Luca 9:23-26)!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video