Fără religie

  Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul. – Geneza 3:5

  Unii psihologi au o mare dilemă: „Dumnezeu l-a creat pe om sau omul L-a creat pe Dumnezeu.” Sigmund Freud (1858–1939), fondatorul psihanalizei, s-a născut într-o familie de evrei în Freiburg, Imperiul Austro-Ungar, pe 6 mai 1856. Ca unul dintre cei mai influenţi şi controversaţi gânditori ai secolului al XX-lea, Freud a contestat conceptul de Dumnezeu şi natura religiei. El îşi imagina o societate mai matură şi o viaţă mai înfloritoare, liberă de religie.

  Bazându-şi ideea pe nevoia copilului de „protecţia paternă”, Freud vedea noţiunea de Dumnezeu ca o proiecţie umană a acestei nevoi, şi ca „nimic mai mult decât o imagine a tatălui mai înălţată”. Freud spunea că religia este „o iluzie” şi poate fi comparată cu „o nevroză a copilăriei”. Pentru el, „religia ţinea de faza embrionară a rasei umane; era o etapă necesară în tranziţia de la copilărie la maturitate. Promova valori etice care erau esenţiale pentru societate. Dar acum, că societatea se maturizase, acestea trebuiau lăsate în urmă.”

  Freud mai spunea că „atunci când omul este eliberat de religie, acesta are o şansă mai bună la o viaţă normală şi folositoare”. În timp ce alţi atei negau cu vehemenţă existenţa lui Dumnezeu şi sensul religiei, Freud sugera un proces psihologic atractiv şi convingător, pentru ca oamenii să migreze de la acel teren religios infantil la o societate matură nereligioasă.

  Nu este deloc surprinzător că Tony Campolo l-a numit pe Sigmund Freud „apostolul necredinţei”.

  Din perspectivă biblică, noţiunea de a te maturiza îndepărtându-Te de Dumnezeu şi de Cuvântul Său rezonează foarte mult cu discursul şarpelui din Grădina Eden. Foarte subtil, şarpele a spus mai întâi că Cuvântul lui Dumnezeu este prea restrictiv şi nestatornic şi apoi a oferit o cunoaştere mai liberatoare şi de încredere. În Geneza 3:5, şarpele spune: „Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

  Freud a murit în 1939, dar mulţi din ucenicii lui credincioşi continuă să catalogheze pe Dumnezeu şi religia cu aceeaşi etichetă. Poate chiar şi tu eşti sub stresul psihologic de a renunţa la aşa-zisa „religie infantilă”. Niciodată să nu îţi fie ruşine de loialitatea ta faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Său (Luca 9:23-26)!

  Fără religie - 2018. Mulţi din ucenicii lui Freud continuă să catalogheze pe Dumnezeu şi religia cu eticheta: „o iluzie”. Poate chiar şi tu eşti sub stresul psihologic de a renunţa la aşa-zisa „religie infantilă”. Niciodată să nu îţi fie ruşine de loialitatea ta faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Său!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  La ora șase începe programul TV

  Nimic nu se mai poate face fără sacrificii și voință. Provocarea vieții tale de astăzi este să te smulgi măcar pentru câteva zeci de minute din fața ecranelor și să oferi acel timp unui semen al tău sau lui Dumnezeu. Să știi că nu-i poți auzi de-adevăratelea pe cei de lângă tine sau pe Mântuitorul tău în zgomotul divertismentului sau al ficțiunii. Fă puțină liniște și privește un pic în gol; vei vedea cu mult mai mult!

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Publicate astăzi

  Șase zile, tot lucrul tău

  Cel care începe ziua cu Dumnezeu în gândurile lui, cu rugăciunea lui personală și cu dorința de a fi asistat pe drumul dintre dimineață și seară va găsi și împlinire în planurile lui, dar va găsi și odihnă, acea odihnă care îi permite să se simtă fericit.

  Recunoștință

  După ce m-am adunat puțin, am înălțat rugăciuni umile, dându-I slavă Domnului cu lacrimi de mulțumire și de reconsacrare ca niciodată înainte. Încrederea mea în Isus a crescut foarte mult de la acel eveniment.

  Slujirea lui Dumnezeu (II)

  Gândeşte-te la felul tău de slujire. Le impui altora idei şi comportamente, făcând uz de putere? Le restrângi libertatea de conştiinţă semenilor tăi prin pedeapsă? Adu-ţi aminte că asemenea metode nu au caracterizat niciodată slujirea lui Dumnezeu.

  Copiii și tinerii bisericii – comoara noastră prețioasă

  Doamne, ajută-mă să nu iubesc cu vorba, ci cu fapta și cu adevărul! PROVOCARE: Găsește o modalitate prin care să încurajezi un copil sau un tânăr din biserica ta chiar astăzi!

  Háborúk az utolsó napokban

  „Így szól a Seregek Ura: Ímé, veszedelem indul egyik nemzettől a másik nemzetre, és nagy...