Fără religie

  Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul. – Geneza 3:5

  Unii psihologi au o mare dilemă: „Dumnezeu l-a creat pe om sau omul L-a creat pe Dumnezeu.” Sigmund Freud (1858–1939), fondatorul psihanalizei, s-a născut într-o familie de evrei în Freiburg, Imperiul Austro-Ungar, pe 6 mai 1856. Ca unul dintre cei mai influenţi şi controversaţi gânditori ai secolului al XX-lea, Freud a contestat conceptul de Dumnezeu şi natura religiei. El îşi imagina o societate mai matură şi o viaţă mai înfloritoare, liberă de religie.

  Bazându-şi ideea pe nevoia copilului de „protecţia paternă”, Freud vedea noţiunea de Dumnezeu ca o proiecţie umană a acestei nevoi, şi ca „nimic mai mult decât o imagine a tatălui mai înălţată”. Freud spunea că religia este „o iluzie” şi poate fi comparată cu „o nevroză a copilăriei”. Pentru el, „religia ţinea de faza embrionară a rasei umane; era o etapă necesară în tranziţia de la copilărie la maturitate. Promova valori etice care erau esenţiale pentru societate. Dar acum, că societatea se maturizase, acestea trebuiau lăsate în urmă.”

  Freud mai spunea că „atunci când omul este eliberat de religie, acesta are o şansă mai bună la o viaţă normală şi folositoare”. În timp ce alţi atei negau cu vehemenţă existenţa lui Dumnezeu şi sensul religiei, Freud sugera un proces psihologic atractiv şi convingător, pentru ca oamenii să migreze de la acel teren religios infantil la o societate matură nereligioasă.

  Nu este deloc surprinzător că Tony Campolo l-a numit pe Sigmund Freud „apostolul necredinţei”.

  Din perspectivă biblică, noţiunea de a te maturiza îndepărtându-Te de Dumnezeu şi de Cuvântul Său rezonează foarte mult cu discursul şarpelui din Grădina Eden. Foarte subtil, şarpele a spus mai întâi că Cuvântul lui Dumnezeu este prea restrictiv şi nestatornic şi apoi a oferit o cunoaştere mai liberatoare şi de încredere. În Geneza 3:5, şarpele spune: „Dar Dumnezeu ştie că, în ziua când veţi mânca din el, vi se vor deschide ochii şi veţi fi ca Dumnezeu, cunoscând binele şi răul.”

  Freud a murit în 1939, dar mulţi din ucenicii lui credincioşi continuă să catalogheze pe Dumnezeu şi religia cu aceeaşi etichetă. Poate chiar şi tu eşti sub stresul psihologic de a renunţa la aşa-zisa „religie infantilă”. Niciodată să nu îţi fie ruşine de loialitatea ta faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Său (Luca 9:23-26)!

  Fără religie - 2018. Mulţi din ucenicii lui Freud continuă să catalogheze pe Dumnezeu şi religia cu eticheta: „o iluzie”. Poate chiar şi tu eşti sub stresul psihologic de a renunţa la aşa-zisa „religie infantilă”. Niciodată să nu îţi fie ruşine de loialitatea ta faţă de Dumnezeu şi Cuvântul Său!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Trei crai de la Răsărit

  La final, întreabă-te ce fel de daruri poți aduce tu prin care să-L recunoști pe Domnul Isus ca Rege, Mare-Preot și Jertfă pentru salvarea celui pierdut.

  Triunghiul Bermudelor

  O zicere înțeleaptă spune următorul lucru: „Nu te duce pe terenul lui Satana pentru că nu știi ce va face cu tine.”

  Triunghiul echilateral

  Un bine, oricât de subiectiv ar fi, este neprețuit; trebuie doar să nu dăuneze cuiva gestul făcut de noi, în rest, grija noastră e aceea de a face totul pe deplin. Exemplul perfect este Mântuitorul nostru, care a făcut bine chiar și vrăjmașilor Lui.

  Publicate astăzi

  Locul trei pe podium

  Ce exercițiu și ce antrenament ar trebui să facem pentru ca modestia și recunoștința să ne caracterizeze chiar și în momentele noastre de glorie sau de împlinire de orice fel?

  Crainicul cu clopoțel

  Fiecăruia ni s-au dat daruri pe care să le folosim pentru Domnul. Fiecare dintre noi are nevoie să-și concentreze cele mai importante energii pentru ca darul său să le fie de folos altora. Fie ca Dumnezeu să ne ajute să cercetăm Scripturile și să cerem asistența Duhului Sfânt înainte de a face greșeli.

  Răzbunarea nu este a noastră

  Ţi-a greşit cândva cineva? Dacă te gândeşti la răzbunare, ia în considerare ce spune Dumnezeu: „Răzbunarea este a Mea, Eu voi răsplăti.” El nu-ţi cere să te răzbuni, mai degrabă să împlineşti nevoile de bază ale vrăjmaşului tău, după cum te îndrumă textul de astăzi.

  Mi-ar plăcea ca biserica mea să fie… biserică

  Roagă-te pentru spiritul de comunitate din biserica ta! PROVOCARE: Gândește-te la o idee care ar putea îmbunătăți părtășia dintre credincioși și pune-o în aplicare!

  Bizonyosodjunk meg Isten jóságáról!

  „Érezzétek és lássátok meg, hogy jó az Úr! Boldog az az ember, aki Őbenne bízik.”...