Ignorarea cuvântului profetic

Domnul a trimis la ei proroci să-i întoarcă înapoi la El, dar n-au ascultat de înştiinţările pe care le-au primit. – 2 Cronici 24:19

Ca oameni, avem tendinţa să nu luăm Cuvântul lui Dumnezeu atât de în serios pe cât ar trebui. Aceasta a fost problema antediluvienilor (Evr. 11:7), a contemporanilor lui Isus (Matei 23:29-36) şi totodată şi a celor care erau la conducerea sanatoriului din Battle Creek.

La începutul anilor 1900, Ellen White a afirmat că „Domnul l-a luat pe dr. Kellogg în mâna Sa pentru a face o lucrare specială”, dar, sub conducerea sa, sanatoriul din Battle Creek îşi pierdea acum identitatea de la început (Ms. 6, 1900). În 18 februarie 1902, sanatoriul a fost distrus prin foc şi Ellen White a numit această tragedie o judecată a lui Dumnezeu.

Două zile mai târziu, ea avertiza: „Asupra celor care au fost la conducerea sanatoriului din Battle Creek zace o responsabilitate solemnă. Vor construi ei în Battle Creek o instituţie mamut sau vor împlini scopul lui Dumnezeu, construind instituţii în mai multe locuri!” (Ms. 76, 1903).

Neluând în seamă avertizările lui Ellen White, dr. Kellogg şi asociaţii lui au hotărât să reconstruiască un sanatoriu şi mai mare în Battle Creek. Toate circumstanţele păreau în favoarea acestei decizii, inclusiv entuziasmul popular general pentru acest lucru, multe promisiuni financiare pentru comunităţile adventiste şi neadventiste şi o vânzare masivă a viitoarei cărţi a lui Kellog, Templul viu. Astfel că, pe 11 mai 1902 a fost pusă piatra de temelie a sanatoriului din Battle Creek în faţa a aproximativ 10 000 de oameni.

Dar curând promisiunile neîmplinite şi crizele financiare au dovedit că planificarea proiectului de la sanatoriu a fost mai uşoară decât finanţarea lui. Publicarea cărţii Templul viu a fost o chestiune controversată încă de la început. Dr. Kellogg se îndepărta treptat de modul de a gândi al conducătorilor bisericii. În cele din urmă, el a preluat controlul absolut asupra sanatoriului şi, pe 10 noiembrie 1907, i-a fost retrasă calitatea de membru al bisericii din Battle Creek.

Antediluvienii şi-ar fi putut salva vieţile dacă ascultau de avertizările profetice ale lui Noe. Tot aşa, multe dureri de cap provocate de sanatoriul de la Battle Creek ar fi putut fi evitate dacă ar fi fost receptivi la sfaturile profetice ale lui Ellen White. Nu uita, cuvântul profetic se poate să nu fie cel mai logic şi plin de însemnătate pentru noi, dar pe termen lung, întotdeauna este cel mai bun şi cel mai demn de încredere!

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video