Articolul precedentÎn dezvoltarea fizică
  Articolul următorÎn biruința asupra apetitului

  Desăvârșit în Hristos

  Nu că am şi câştigat premiul sau că am şi ajuns desăvârşit, dar alerg înainte, căutând să-l apuc, întrucât şi eu am fost apucat de Hristos Isus. – Filipeni 3:12

  Astăzi mulţi creştini sunt confuzi cu privire la conceptele biblice despre sfinţire şi desăvârşire. Unii susţin că noi putem şi ar trebui să ajungem la desăvârşire în această viaţă deoarece Dumnezeu nu ne-ar cere niciodată un lucru pe care nu îl putem face. Alţii spun că acest lucru este imposibil, deoarece doar Dumnezeu şi creaturile necăzute sunt desăvârşite. Una dintre cele mai utile contribuţii teologice în această chestiune a fost a dr. LaRondelle. Hans LaRondelle (1929–2011) s-a născut pe 18 aprilie 1929, în Olan-da. Pe când avea 20 de ani a citit Tragedia veacurilor, de Ellen White, şi a acceptat mesajul advent. El a devenit unul dintre cei mai influenţi teologi adventişti. LaRondelle şi-a obţinut doctoratul în Teologie sistematică la Reformed Free University, din Amsterdam.

  Pe 14 mai 1971, el şi-a susţinut teza de doctorat intitulată Perfection and Perfectionism: A Dogmatic-Ethical Study of Biblical Perfection and Phenomenal Perfectionism (n.tr. Perfecţiune şi perfecţionism: un studiu dogmatic-etic al perfecţiunii biblice şi perfecţionismului fenomenal) publicat de Andrews University Press. Acest studiu util scoate în evidenţă faptul că adevărata desăvârșire biblică implică o creştere continuă după chipul şi asemănarea lui Hristos. Dar întotdeauna este centrată pe Hristos şi niciodată pe sine. Ea poate fi înțeleasă la fel ca Împărăţia lui Dumnezeu: ca o realitate atât prezentă, cât şi viitoare” (p. 327). Şi Ellen White spune că „cu cât te vei apropia mai mult de Hristos, cu atât vei recunoaşte mai mult păcătoşenia ta” (Calea către Hristos, p. 64).

  Întreaga discuţie despre sfinţirea şi desăvârşirea adevărată şi falsă poate fi rezolvată cu uşurinţă la nivel practic dacă ne gândim la pilda fariseului şi a vameşului spusă de Isus (vezi Luca 18:9-14). Fariseul a fost mulţumit cu propria lui purtare spirituală şi a început să îi judece pe ceilalţi, inclusiv pe tovarăşii lui de credinţă. În opoziţie cu el, vameşul era preocupat de propriile lui slăbiciuni şi nu făcea publice greşelile celorlalţi, aşa cum făcea fariseul. Cu alte cuvinte, adevărata sfinţire dă naştere unui simţământ de autoumilinţă şi milă faţă de ceilalţi. Sfinţirea falsă hrăneşte mândria de sine şi critica faţă de ceilalţi, inclusiv faţă de credincioşii din aceeaşi comunitate.

  Desăvârșit în Hristos - 2018. Adevărata sfinţire dă naştere unui simţământ de autoumilinţă şi milă faţă de ceilalţi. Sfinţirea falsă hrăneşte mândria de sine şi critica faţă de ceilalţi, inclusiv faţă de credincioşii din aceeaşi comunitate.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Două repere

  Mântuitorul Își găsea odihna la picioarele Tatălui Său dis-de-dimineață, când Se retrăgea din mijlocul ucenicilor și Se ruga. Acesta este modelul cel mai de succes în gestionarea stresului și a tensiunii zilnice. Ia-ți timp doar pentru tine și relația ta cu Dumnezeu!

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Publicate astăzi

  De la monoclu la ochelari

  Într-un sens figurat, fiecare dintre noi vede lumea prin propriile lentile. Din acest motiv o vedem atât de diferit. Nu uita acest lucru azi, când vei avea impresia că ceilalți au ceva, că nu văd lucrurile corect. Te va ajuta să manifești mai multă toleranță și înțelegere.

  Iar ei au locuit în mijlocul lor

  Mă rog ca și eu să plâng în pocăință când Dumnezeu trimite mustrarea Sa și apoi să procedez conform harului Său, ca să intru în moștenirea Canaanului ceresc. Fie ca aceasta să fie și experiența ta!

  Bunicuţa

  Despre bunici se spune că nepoţii sunt ca o coroană pentru el. Despre copii, textul spune că părinţii sunt mândri de ei. Toţi suntem incluşi în acest text, chiar dacă nu toţi suntem părinţi sau bunici, toţi suntem copii şi toţi trebuie să avem un respect profund faţă de generaţiile trecute.

  Acceptă-mă așa cum sunt!

  Doamne, Te rog să mă ajuți să-mi accept copilul așa cum este și să-i pot arăta, prin vorbe și fapte, aprecierea mea! PROVOCARE: Ia-ți timp astăzi să stai de vorbă cu copilul tău, să îl asiguri de toată prețuirea pe care i-o porți și să te străduiești ca, prin purtarea ta, să simtă acest sentiment înălțător!

  A biztos prófétai szó

  „Mert e látomás bizonyos időre szól, de vége felé siet és meg nem csal; ha...