Articolul precedentRevenim…
  Articolul următorÎn voie bună

  John Wycliffe

  Veţi fi urâţi de toţi din pricina Numelui Meu, dar cine va răbda până la sfârşit va fi mântuit. – Matei 10:22

  Adevăraţii eroi creştini rămân credincioşi necondiţionat lui Hristos şi Cuvântului Său chiar şi în cele mai presante condiţii. Un exemplu însufleţitor este John Wycliffe (1320–1384), care a fost profesor de teologie la Oxford. El a înălţat cu îndrăzneală guvernarea lui Hristos, autoritatea Scripturii şi mântuirea prin har, prin credinţă. Preocupat de aceste învăţături, papa Grigore al XI-lea a emis, pe 22 mai 1377, cinci bule în care condamna lucrarea lui Wycliffe de a promova „anumite afirmaţii şi concluzii eronate şi false, acuzându-l de erezie şi că încearcă să slăbească şi să distrugă statutul întregii biserici şi chiar a guvernării seculare”.

  Ca răspuns la bulele papei, Wycliffe a început astfel: „Mărturisesc şi pretind a fi, prin harul lui Dumnezeu, un bun creştin (şi anume, adevărat şi ortodox) şi, atâta timp cât voi mai avea suflare în trupul meu, îmi voi înălţa glasul şi voi apăra legea. Sunt gata să îmi apăr convingerile până la moarte. În concluziile mele am urmat Scripturile sacre şi sfintele doctrine şi, dacă se poate dovedi că concluziile mele sunt opuse credinţei, sunt dispus să le retractez.”

  În 4 mai 1415, Conciliul de la Constanţa, retroactiv, l-a excomunicat pe Wycliffe şi i-a interzis scrierile. Lucrările lui trebuiau să fie arse şi rămăşiţele trupului lui să fie duse de pe pământul sfinţit. Acest ordin, confirmat de papa Martin al V-lea a fost aplicat în 1428, adică la 43 de ani după moartea lui Wycliffe. În prezenţa mai multor autorităţi ecleziastice, rămăşiţele lui au fost scoase din cimitirul din Lutterworth, au fost arse şi împrăştiate aproape de pârâul Swift. Cineva chiar a pus un epitaf în locul în care a fost mormântul lui, spunând că este „instrumentul Diavolului, inamicul bisericii, confuzia din popor”.

  În lucrarea sa majoră, The Church History in Britain (1655), Thomas Fuller afirmă: „Acest pârâu [Swift] a dus cenuşa lui în Avon, Avon a dus-o în Severn, Severn în mările mai mici şi acestea în oceanul principal; astfel, cenuşa lui Wycliffe este emblema doctrinei sale, care este acum împrăştiată în toată lumea.” Prin harul lui Dumnezeu, şi noi am primit această moştenire minunată a adevărului! Chiar dacă nu trebuie să plătim un preţ atât de mare pentru credinţa noastră, noi ar trebui să avem acelaşi devotament pe care l-a avut Wycliffe. Să ducem torţa până la sfârşit!

  John Wycliffe - 2018. Prin harul lui Dumnezeu, şi noi am primit moştenirea minunată a adevărului! Chiar dacă nu trebuie să plătim un preţ atât de mare pentru credinţa noastră, noi ar trebui să avem acelaşi devotament pe care l-a avut Wycliffe. Să ducem torţa până la sfârşit!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Șase ani la câțiva centimetri de moarte

  Singurul care nu Se limitează la a coase rănile, ci le și curăță, apoi le vindecă pe deplin este Mântuitorul. Ceea ce vede și atinge El nu va mai putea deveni periculos vreodată; El vindecă pentru totdeauna.

  La ceasul al șaselea

  Este ceva ce te reține încă departe de Mântuitorul tău? Încă ai dubii dacă poți fi iertat și salvat? Te îngrijorează neputința ta de a învinge slăbiciunile și păcatul pe deplin? Ce anume te-ar face să crezi că El a murit și apoi a lăsat mântuirea pe baza performanțelor tale? Suntem mântuiți prin har, prin credință, iar aceasta nu vine de la noi, ci este darul lui Dumnezeu. Pur și simplu, cere acest dar!

  Anul celor șase împărați

  Când simți că Stăpânul inimii tale sau al familiei și al planurilor tale ar trebui schimbat, nu te grăbi; gândește-te mai întâi cu cine ai vrea să-L înlocuiești. Ține minte că, într-o lume pe care omul a pus-o la picioarele lui Satana, tu nu-ți poți fi singur stăpân. Deci spune mai bine ca ucenicii: „Doamne, la cine să ne ducem? Tu ai cuvintele vieții veșnice.” Nu există o altă opțiune nedistructivă!

  Povești în șase cuvinte

  Chiar dacă nu-i ușor, scrie-ți azi povestea din șase cuvinte. Este loc de sinceritate, nu trebuie să o faci publică, doar gândește-te la acest lucru.

  Publicate astăzi

  Șase ani la câțiva centimetri de moarte

  Singurul care nu Se limitează la a coase rănile, ci le și curăță, apoi le vindecă pe deplin este Mântuitorul. Ceea ce vede și atinge El nu va mai putea deveni periculos vreodată; El vindecă pentru totdeauna.

  Ziua Taților

  De Ziua Tatălui, aplică versetul de azi la tatăl tău și oferă-i iertare, dacă este nevoie. Iată o versiune de Ziua Tatălui a textului din Filipeni 4:8: „La urma urmelor, copiilor, orice a făcut tatăl vostru adevărat, nobil, drept, curat, demn de iubit, demn de primit, orice faptă bună și orice este lăudabil, aceea să vă însuflețească!”

  Răsplata

  Se poate spune că răsplata imediată şi valabilă a slujirii constă într-o îmbunătăţire a stării de bine şi în bucuria oferirii ajutorului celor care sunt în nevoie. Astăzi, te încurajăm să împlineşti nevoile unei persoane apropiate. Adu-ţi aminte că „oricine dă un pahar de apă unuia din aceşti micuţi în numele unui ucenic nu-şi va pierde răsplata”.

  Ucenicul iubit, fiu al tunetului?

  Doamne, ajută-mă să văd, ca și Tine, ce pot deveni tinerii sub influența Ta și să fiu un canal al iubirii Tale revărsate către ei! PROVOCARE: Roagă-te ca pentru acei tineri greu de iubit, asemenea lui Ioan, să ai dragostea pe care a avut-o Isus față de acesta!

  Jel a nagyvárosok elhagyására

  „Mikor azért látjátok majd, hogy az a pusztító utálatosság, amelyről Dániel próféta szólott, ott áll...