Pe vârful muntelui

  Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. – Psalmii 121:1-2

  Alpiniştilor le place să escaladeze munţi înalţi şi adesea înzăpeziţi. Fiind cel mai înalt munte din lume, muntele Everest este considerat provocarea supremă. Vârful său atinge 8 850 m peste nivelul mării şi escaladarea sa este foarte periculoasă. În afară de vremea geroasă şi de potenţialul pericol evident al căderilor lungi de pe vârfuri în crevase adânci, căţărătorii suferă din cauza efectelor altitudinii ridicate, adesea numite „rău de munte”.

  Unii dintre primii exploratori care au încercat să escaladeze muntele Everest fie au renunţat, fie nu s-au mai întors niciodată. La 29 mai 1953, ora 11:30 a.m., după şapte săptămâni de escaladare, alpinistul din Noua Zeelandă, Edmund Hillary, şi ghidul lui nepalez, Tenzing Norgay, au ajuns în cele din urmă pe vârful muntelui Everest. Aerul fiind foarte rarefiat, cei doi au zăbovit doar 15 minute în vârful lumii. Acolo s-au bucurat de priveliştea frumoasă şi au făcut câteva fotografii. La coborâre, Hillary i-a spus triumfător altui participant la expediţie din Noua Zeelandă: „Ei bine, George, l-am dat gata!”

  Muntele şi căţăratul ne pot învăţa lecţii valoroase. Urcând pe scara socială să nu uităm că „cu cât urcăm mai sus pe munte, cu atât mai tare bate vântul”, şi că vârful muntelui este un loc singuratic. Experienţa lui Moise cu israeliţii în pustie a demonstrat că chiar şi cei mai sinceri şi calificaţi lideri se pot confrunta cu neînţelegeri, critică şi opoziţie. Liderii de succes trebuie să fie creativi, dar orice inovaţie generează dezbateri.

  Din punct de vedere religios, a fost o vreme în istoria lui Iuda când oamenii îşi construiau pe înălţimi stâlpi închinaţi idolilor „pe orice deal înalt” (1 Împ. 14:23). Dar în Psalmii 121:1-2, psalmistul spune: „Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul?” Apoi el recunoaşte că ajutorul lui nu vine de la munţi, ci „de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul”. Oricât de maiestuoşi şi periculoşi pot fi munţii, în ei înşişi sunt fără putere şi neajutoraţi. Doar Cel care „a cântărit munţii cu cântarul şi dealurile cu cumpăna” (Is. 40:12) te poate ajuta în cele mai provocatoare încercări ale tale. Adu-ţi problemele tale la El şi încrede-te în El!

  Pe vârful muntelui - 2018. Oricât de maiestuoşi şi periculoşi pot fi munţii, în ei înşişi sunt fără putere şi neajutoraţi. Doar Cel care „a cântărit munţii cu cântarul şi dealurile cu cumpăna” (Is. 40:12) te poate ajuta în cele mai provocatoare încercări ale tale. Adu-ţi problemele tale la El şi încrede-te în El!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Cinci seturi maximum

  Oricât ți s-ar părea că Diavolul mai are putere, oricât ai avea impresia că el încă mai poate câștiga ceva, ține minte că, odată cu jertfa de pe Golgota, Satana este un dușman învins. El a fost izolat aici pe pământ și aici va sfârși după ce va fi judecat în fața universului întreg. Oricât ar vrea el să ne temem de puterile lui, să știi că el este mai slab decât orice copil care se pleacă pe genunchi și se roagă în numele Mântuitorului Isus. Prin forțele noastre putem să fim oricând învinși, dar în puterea și cu ocrotirea Domnului nostru, niciodată.

  Cinci cercuri olimpice

  Ai și tu legende pe care le crezi, deși nu îți e foarte clar de unde vin? Crezi în prezicerile horoscopului sau în ceva semne inexplicabile? Sfatul este să mergi pe o variantă mai clară și mai sigură – Cuvântul lui Dumnezeu. Îl ai sigur în bibliotecă, dacă nu cumva chiar în telefonul tău.

  A cincea roată

  Nimeni nu ne poate face să ne simțim altfel decât noi acceptăm să o facem. Pentru a ne cunoaște cu adevărat valoarea, ar trebui să nu mai privim în oglinda ochilor celorlalți și nici în oglinda proprie, ci în felul în care ne vede Dumnezeu. Cum crezi că te vede El din moment ce a fost gata să moară pe cruce pentru tine? Cât crezi că valorezi pentru El dacă El spune că „te-a săpat pe palmele Lui”? Nicăieri nu valorezi mai mult decât în ochii Mântuitorului tău; nu-ți desprinde privirea de la El!

  Publicate astăzi

  Piramida lui Maslow

  Când te străduiești să-i înveți pe alții, vei deveni tu însuți mai bun. Efortul de a fi sprijinul cuiva în nevoie ne face pe noi să ne simțim și să fim mai puternici. Vor crește cu adevărat doar cei care îi încurajează pe alții să crească și să se dezvolte.

  Mă auzi?

  Tu Îl asculți pe Dumnezeu atunci când El te îndeamnă să urmezi căile Lui de-a lungul zilei? El așteaptă ca tu să-I răspunzi. Dar mai așteaptă și altcineva: beneficiarul binecuvântării. Răspunzând astăzi îndemnului lui Dumnezeu din inima ta, pentru cine vei putea fi o binecuvântare?

  Fii curajos!

  Astăzi, Dumnezeu este la fel de puternic ca atunci. El îți știe situația, fricile, îndoielile, punctele tari și punctele slabe. El este pregătit să-ți inspire curaj și acțiune până când teama ta se va risipi.

  Iedul să nu-l fierbi în laptele mamei lui

  Roagă-te pentru copiii sau adolescenții tăi ori pentru cei din biserica ta! PROVOCARE: Fă ceva ca ei să fie ghidați de un adult competent pentru a folosi în mod corect gadgeturile!

  A fiatalokra leselkedő veszélyek

  „Örvendezz a te ifjúságodban, és vidámítson meg téged a szíved ifjúságod idejében, járj a te...