Pe vârful muntelui

  Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul? Ajutorul îmi vine de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul. – Psalmii 121:1-2

  Alpiniştilor le place să escaladeze munţi înalţi şi adesea înzăpeziţi. Fiind cel mai înalt munte din lume, muntele Everest este considerat provocarea supremă. Vârful său atinge 8 850 m peste nivelul mării şi escaladarea sa este foarte periculoasă. În afară de vremea geroasă şi de potenţialul pericol evident al căderilor lungi de pe vârfuri în crevase adânci, căţărătorii suferă din cauza efectelor altitudinii ridicate, adesea numite „rău de munte”.

  Unii dintre primii exploratori care au încercat să escaladeze muntele Everest fie au renunţat, fie nu s-au mai întors niciodată. La 29 mai 1953, ora 11:30 a.m., după şapte săptămâni de escaladare, alpinistul din Noua Zeelandă, Edmund Hillary, şi ghidul lui nepalez, Tenzing Norgay, au ajuns în cele din urmă pe vârful muntelui Everest. Aerul fiind foarte rarefiat, cei doi au zăbovit doar 15 minute în vârful lumii. Acolo s-au bucurat de priveliştea frumoasă şi au făcut câteva fotografii. La coborâre, Hillary i-a spus triumfător altui participant la expediţie din Noua Zeelandă: „Ei bine, George, l-am dat gata!”

  Muntele şi căţăratul ne pot învăţa lecţii valoroase. Urcând pe scara socială să nu uităm că „cu cât urcăm mai sus pe munte, cu atât mai tare bate vântul”, şi că vârful muntelui este un loc singuratic. Experienţa lui Moise cu israeliţii în pustie a demonstrat că chiar şi cei mai sinceri şi calificaţi lideri se pot confrunta cu neînţelegeri, critică şi opoziţie. Liderii de succes trebuie să fie creativi, dar orice inovaţie generează dezbateri.

  Din punct de vedere religios, a fost o vreme în istoria lui Iuda când oamenii îşi construiau pe înălţimi stâlpi închinaţi idolilor „pe orice deal înalt” (1 Împ. 14:23). Dar în Psalmii 121:1-2, psalmistul spune: „Îmi ridic ochii spre munţi… De unde-mi va veni ajutorul?” Apoi el recunoaşte că ajutorul lui nu vine de la munţi, ci „de la Domnul, care a făcut cerurile şi pământul”. Oricât de maiestuoşi şi periculoşi pot fi munţii, în ei înşişi sunt fără putere şi neajutoraţi. Doar Cel care „a cântărit munţii cu cântarul şi dealurile cu cumpăna” (Is. 40:12) te poate ajuta în cele mai provocatoare încercări ale tale. Adu-ţi problemele tale la El şi încrede-te în El!

  Pe vârful muntelui - 2018. Oricât de maiestuoşi şi periculoşi pot fi munţii, în ei înşişi sunt fără putere şi neajutoraţi. Doar Cel care „a cântărit munţii cu cântarul şi dealurile cu cumpăna” (Is. 40:12) te poate ajuta în cele mai provocatoare încercări ale tale. Adu-ţi problemele tale la El şi încrede-te în El!
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Dublă comandă

  Ceea ce trebuie să știm se rezumă la următorul adevăr, cel puțin în ce Îl privește pe Dumnezeu. El vrea să facem propriile noastre alegeri și să ne bucurăm de tot, dar nu dorește să fim nefericiți după bucuria de moment a deciziilor noastre. Pe El asta Îl preocupă foarte mult: fericirea noastră și înainte, și în timpul, și după ce facem ceva.

  Planul B

  Când e vorba de viața noastră reală, profundă, există un singur plan. Nu are rost să căutăm alternative, polițe de asigurare sau precontracte. Singura șansă este să ne încredem în Cel care, încă de pe vremea când noi nu eram de încredere, Îi eram chiar vrăjmași, a semnat cu noi un legământ, un contract de salvare a noastră. Dacă nici această dovadă de iubire nu-i suficientă, atunci ce ar mai putea fi?

  Doi ochi, două urechi, o singură gură

  Mântuitorul obișnuia să spună: „Cine are urechi de auzit să audă și cine are ochi să vadă.” A vedea și a auzi presupun voință, alegere. Alege în această zi să vezi și să asculți mai cu atenție! Îndreaptă privirea ta chiar în direcția în care ți-e incomod să privești, spre cei mai lipsiți ori mai nefericiți decât tine. Ascultă-i chiar și pe cei care te enervează...

  Publicate astăzi

  Biruința este a Domnului! 2

  Și toată mulțimea aceasta va ști că Domnul nu mântuiește nici prin sabie nici prin...

  Două mâini, două picioare

  Orice sistem de a fenta implicarea sau de a susține egoismul ai avea, este momentul să îl dezactivezi. Este un subiect real pentru rugăciune și schimbare. Încă mai putem regreta și cere ajutor.

  Sceptrul

  Era o piesă perfectă? Nicidecum, dar, cu siguranță, creativă și acceptabilă, poate chiar reprezentativă pentru etosul acelei provincii. Întrucât Butterworth a fost solicitat să-și folosească îndemânarea pentru această sarcină importantă, el a făcut tot ce i-a stat în putință.

  Dragostea frățească

  Soluţia disensiunilor dintre copii constă în manifestarea iubirii adevărate, care vine dintr-o legătură apropiată cu Dumnezeu, care este sursa iubirii. Puterea care vine din unitate este importantă, dar nu este suficientă. Iubirea lui Dumnezeu este soluţia completă. Caut-o şi astăzi!

  Îndemnuri către bunici

  Binecuvântează, Doamne, toți bunicii pentru a fi exemple bune pentru nepoții lor! PROVOCARE: Fă-ți astăzi timp pentru nepoți! Dacă sunt departe, vorbește cu ei la telefon și cere-I lui Dumnezeu să te folosească pentru a-i îndruma către El!