Atât de mulți dumnezei

  Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. – Exodul 20:3

  Lumea noastră este plină de dumnezei, toţi concurează cu singurul Dumnezeu adevărat. De exemplu, grecii din Antichitate îşi imaginau existenţa a doisprezece zei în Olimp şi mulţi alţi zei mai puţin importanţi, toţi sub formă de om şi cu pasiuni omeneşti. Se spune că Aristotel a afirmat: „Oamenii creează zei după chipul lor, care seamănă nu doar ca formă, ci şi ca mod de a trăi.” Un secol mai înainte, Xenofan declara: „Da, dacă boii, caii sau leii ar avea mâini şi ar putea picta cu mâinile lor şi ar putea produce opere de artă aşa cum fac oamenii, caii ar picta forma zeilor ca de cal, boii ca de bou şi le-ar face trup după asemănarea lor. […] Etiopienii îşi fac zei de culoare şi cu nasul cârn; tracii spun că zeii lor au ochii albaştri şi părul roşcat.”

  Cei doi filosofi greci au dreptate în ceea ce priveşte dumnezeii şi idolii pe care oamenii şi i-au creat pentru ei (Is. 44:9-20). Problema începe atunci când, confuzi şi frustraţi de atât de mulţi dumnezei inventaţi de-a lungul timpului, oamenii consideră că singurul Dumnezeu adevărat este doar o invenţie a omului.

  În cartea sa, A History of God (1994), Karen Armstrong sugera că proroci din Israel atribuiau „propriile simţăminte şi experienţe lui Dumnezeu” şi „într-un sens, monoteiştii l-au creat pe Dumnezeu pentru ei înşişi”. Pe 8 iunie 2009 a fost publicată cartea lui Robert Wright, The Evolution of God, având o perspectivă umanistă asemănătoare. Pentru Wright, „monoteismul avraamic s-a dezvoltat organic din «primitiv» printr-un proces mai mult evoluţionist decât revoluţionar”.

  Următoarea întrebare este crucială în această discuţie: Ceea ce spune Biblia despre Dumnezeu este doar o re-creere umană a lui Dumnezeu sau o descoperire divină de la Dumnezeu? Atât Armstrong, cât şi Wright ar alege prima variantă, dar Biblia ar conta pe cea din urmă. Noi avem asigurarea că „nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu mânaţi de Duhul Sfânt” (2 Petru 1:21).

  Cei care lasă să se înţeleagă că Dumnezeul biblic este un dumnezeu creat îşi re-crează un dumnezeu omenesc pentru ei. Acest lucru poate fi spus despre oricine şi orice ia locul lui Dumnezeu în inimile noastre devine un dumnezeu pentru noi. Porunca este foarte clară: „Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine” (Exodul 20:3). Singura modalitate de a evita idolatria este să crezi în Dumnezeu.

  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Ceasul al doisprezecelea

  Oriunde ai fi căzut, oricât de departe ai fi, gândește-te la așteptarea și la bunătatea Tatălui tău, care a pregătit deja harul cu care vrea să te acopere și să te primească înapoi. Nu sta pe gânduri, încă mai poți folosi ceasul al doisprezecelea! Pentru El, încă mai este posibil să te ierte și să te primească acasă.

  Al doisprezecelea ucenic

  Poate că ai și tu uneori sentimentul că locurile sunt ocupate, că alții au fost deja chemați, că ei știu deja totul. Nu lăsa descurajarea sau resemnarea să aibă controlul; acceptă atitudinea de voluntar. Implică-te acolo unde se ivește ocazia; fii prezent la acțiunile bisericii și ale familiei tale! Echipa lui Dumnezeu fie se va completa, fie se va lărgi și atunci vei primi legitimația de titular. Nu e nevoie să faci spectacol, ci slujește cu discreție; El va ști!

  Al doisprezecelea copil al lui Iacov

  Numele nostru este săpat adânc în palmele Mântuitorului, nu este un simplu tatuaj, ci El a plătit cu viața această răscumpărare. Poartă-te în așa fel încât să fie mândru când ți se rostește numele undeva.

  Publicate astăzi

  Douăsprezece luni ale anului

  O lună nu este un timp prea scurt, dar nici prea lung. Prin urmare, cum ar fi dacă ai găsi un mic proiect personal pe care să-l desfășori împreună cu un prieten sau cu mai mulți? Să aveți un motiv de sărbătoare în fiecare lună încă de aici.

  Iertarea

  Vom reuși să îi iertăm pe alții numai cerându-I lui Isus în fiecare dimineață să ne dea ajutor, putere și un duh de iertare.

  Greutăţile financiare

  A trebuit să trecem prin multe încercări, dar acestea ne-au dat mari lecții pentru caracter. Am învățat să apreciem puținul pe care îl aveam, să fim foarte flexibili cu hobby-urile, să ne descurcăm cu puțin și să economisim mult, să exersăm permanent autocontrolul și să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate lucrurile.

  Răspunsul religiei

  Doamne, arată-ne mie și copiilor mei frumusețea vieții când ești Tu la cârmă! PROVOCARE: Alege astăzi un imn pe care nu l-ai mai cântat de mult și fredonează-l ori de câte ori poți!

  Sátánt a saját cselekedetei ítélik el

  „És énekelik Mózesnek, az Isten szolgájának énekét, és a Báránynak énekét, ezt mondván: Nagyok és...