Atât de mulți dumnezei

  Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine. – Exodul 20:3

  Lumea noastră este plină de dumnezei, toţi concurează cu singurul Dumnezeu adevărat. De exemplu, grecii din Antichitate îşi imaginau existenţa a doisprezece zei în Olimp şi mulţi alţi zei mai puţin importanţi, toţi sub formă de om şi cu pasiuni omeneşti. Se spune că Aristotel a afirmat: „Oamenii creează zei după chipul lor, care seamănă nu doar ca formă, ci şi ca mod de a trăi.” Un secol mai înainte, Xenofan declara: „Da, dacă boii, caii sau leii ar avea mâini şi ar putea picta cu mâinile lor şi ar putea produce opere de artă aşa cum fac oamenii, caii ar picta forma zeilor ca de cal, boii ca de bou şi le-ar face trup după asemănarea lor. […] Etiopienii îşi fac zei de culoare şi cu nasul cârn; tracii spun că zeii lor au ochii albaştri şi părul roşcat.”

  Cei doi filosofi greci au dreptate în ceea ce priveşte dumnezeii şi idolii pe care oamenii şi i-au creat pentru ei (Is. 44:9-20). Problema începe atunci când, confuzi şi frustraţi de atât de mulţi dumnezei inventaţi de-a lungul timpului, oamenii consideră că singurul Dumnezeu adevărat este doar o invenţie a omului.

  În cartea sa, A History of God (1994), Karen Armstrong sugera că proroci din Israel atribuiau „propriile simţăminte şi experienţe lui Dumnezeu” şi „într-un sens, monoteiştii l-au creat pe Dumnezeu pentru ei înşişi”. Pe 8 iunie 2009 a fost publicată cartea lui Robert Wright, The Evolution of God, având o perspectivă umanistă asemănătoare. Pentru Wright, „monoteismul avraamic s-a dezvoltat organic din «primitiv» printr-un proces mai mult evoluţionist decât revoluţionar”.

  Următoarea întrebare este crucială în această discuţie: Ceea ce spune Biblia despre Dumnezeu este doar o re-creere umană a lui Dumnezeu sau o descoperire divină de la Dumnezeu? Atât Armstrong, cât şi Wright ar alege prima variantă, dar Biblia ar conta pe cea din urmă. Noi avem asigurarea că „nicio prorocie n-a fost adusă prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu mânaţi de Duhul Sfânt” (2 Petru 1:21).

  Cei care lasă să se înţeleagă că Dumnezeul biblic este un dumnezeu creat îşi re-crează un dumnezeu omenesc pentru ei. Acest lucru poate fi spus despre oricine şi orice ia locul lui Dumnezeu în inimile noastre devine un dumnezeu pentru noi. Porunca este foarte clară: „Să nu ai alţi dumnezei afară de Mine” (Exodul 20:3). Singura modalitate de a evita idolatria este să crezi în Dumnezeu.

  Atât de mulți dumnezei - 2018. Cei care lasă să se înţeleagă că Dumnezeul biblic este un dumnezeu creat îşi re-crează un dumnezeu omenesc pentru ei. Acest lucru poate fi spus despre oricine şi orice ia locul lui Dumnezeu în inimile noastre devine un dumnezeu pentru noi. Singura modalitate de a evita idolatria este să crezi în Dumnezeu.
  Alberto Timm
  Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

  Din aceeași categorie

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Bateria de șase volți

  Noi suntem întru totul dependenți de sursa noastră de putere; despărțiți de Dumnezeu nu putem face nimic, „în El avem viața, mișcarea și ființa”.

  Șase personaje în căutarea unui autor

  Cu adevărat protejat este doar cel ce își bazează deciziile și cunoașterea pe inspirația divină. Călăuzirea Duhului este un dar prețios, pe care îl putem primi dacă îl cerem.

  6! 6! Vine Poliția!

  Înaintea lui Dumnezeu, toate lucrurile sunt descoperite. Ar fi inutilă preocuparea de a ascunde. Mai potrivită este atitudinea descrisă în cuvintele: „Ferice de cel ce nu-și ascunde fărădelegea!”

  Publicate astăzi

  Șase sticle într-un bax

  Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu... că a dat pe Fiul Său. Pentru că Dumnezeu te iubește, nu te vinde, ci plătește un preț nemăsurat pentru tine. Tu realizezi ce reprezinți în acest univers?

  Credința lui Rahav

  Mă rog ca tu și cu mine, la fel ca Rahav, să ne hotărâm să avem încredere în făgăduințele Cuvântului lui Dumnezeu, astfel încât să putem avea și noi o credință neclintită ca a ei.

  Împarte-ţi pâinea!

  Fă un tur mintal asupra felului în care Dumnezeu ţi-a purtat de grijă de-a lungul anilor. Un mod de a-I mulţumi este să împărţi ceea ce ai cu cineva care este într-o situaţie mai dezavantajată decât tine. „Atunci lumina ta va răsări ca zorile şi vindecarea ta va încolţi repede şi slava Domnului te va însoţi”.

  Unul dintre noi

  PROVOCARE: Îndepărtează prejudecățile și gândurile negative față de cei din comunitate pentru a lăsa loc empatiei să acționeze!

  Szombat vagy vasárnap?

  „Harmadik angyal is követte azokat, mondván nagy szóval: Ha valaki imádja a fenevadat és annak...