„Mama lui Dumnezeu”

Iar naşterea lui Isus Hristos a fost aşa: Maria, mama Lui, era logodită cu Iosif şi, înainte ca să locuiască ei împreună, ea s-a aflat însărcinată de la Duhul Sfânt. – Matei 1:18

Dacă Maria, mama lui Isus, ar învia din morţi, cum crezi că ar reacţiona văzând toate lucrurile care s-au spus despre ea de-a lungul secolelor? În relatarea din evanghelii, vedem un înger care îi spune: „Bucură-te, tu, căreia ţi s-a făcut mare har; Domnul este cu tine, binecuvântată eşti tu între femei!” (Luca 1:28). Dar multe lucruri au fost adăugate de tradiţia creştină şi susţinute prin decizii ecleziastice.

Patru paşi majori au contribuit la înălţarea Mariei. Primul: ea a fost numită „mama lui Dumnezeu”. Al treilea Conciliu Ecumenic ţinut la Church of Mary din Efes, Anatolia a început pe 22 iunie 431 d.Hr. , unde adunarea prezentă a spus că Maria este „purtătoarea lui Dumnezeu” şi îi condamna pe cei care o considerau a fi doar „purtătoarea lui Hristos”. Al doilea pas: Biserica Catolică a accentuat puritatea perpetuă a Mariei. Al II-lea Conciliu de la Constantinopol (553) o numea „sfânta şi glorioasa Mamă a lui Dumnezeu şi mereu preacurata Maria”.

Un al treilea pas a fost dogma Imaculatei Concepţii a Mariei. Bula papală Ineffabilis Deus (1854) sugera că încă din primul moment al con-ceperii, binecuvântata Fecioară Maria „a fost păstrată imaculată de orice pată a păcatului original”. Iar ca un al patrulea pas, ea a fost recunoscută ca mediator al harului divin. Enciclica papală Iucunda Semper Expetatione spune astfel: „Refugiul pe care îl avem la Maria când venim în ru-găciune este datorită poziţiei pe care o ocupă continuu lângă tronul lui Dumnezeu, ca mediatoare a harului divin.” În plus, mai mulţi cardinali şi episcopi catolici au cerut Vaticanului recunoaşterea Mariei drept corăscumpărător şi comediator împreună cu Hristos.

Oricât de binecuvântată a fost Maria ca mamă a lui Isus, Biblia nu susţine aceste teorii bazate pe noţiunea de nemurire naturală a sufletului. Nicăieri în Noul Testament nu este venerată Maria ca mama lui Dumnezeu. Dacă nici chiar îngerii necăzuţi nu au acceptat închinarea (Apoc. 22:8-9), de ce ar fi acceptat ea, ca fiinţă umană? Lăudat fie Domnul că avem un singur „Mijlocitor între Dumnezeu şi oameni: Omul Isus Hristos” (1 Tim. 2:5). Chiar şi Petru spunea că „în nimeni altul nu este mântuire” în afară de Hristos, prin care putem fi mântuiţi (Fapte 4:12).

Alberto Timm
Alberto Timm
Autorul acestui devoțional „Un nou început în fiecare zi”, Alberto Timm își dorește ca fiecare zi a acestui an nou să îţi aducă o experienţă mai profundă cu Domnul şi Mântuitorul nostru minunat, Isus Hristos!

Primește în fiecare zi pe Telegram devoționalul preferat. Citește mai multe aici.

Ascultă podcastul Devoționale Audio

Publicate astăzi

Versetul zilei

Urmărește Devoționalul Video